Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
vijesti iz svijeta
Vijest koja nema veze s Hrvatskom: U Peruu skandal – ministrice i ministri daju ostavke jer su se cijepili prije naroda

Vijest koja nema veze s Hrvatskom:
U Peruu skandal – ministrice i ministri daju ostavke jer su se cijepili prije naroda

Oprez, ova vijest nema nikakve veze s Hrvatskom: peruanska ministrica vanjskih poslova dala je ostavku jer je peruanska javnost snažno negodovala nakon skandala i otkrića da su vladini dužnosnici cijepljeni puno prije šire javnosti.

Nakon negodovanja javnosti zbog toga što su dužnosnici cijepljeni – unatoč tome što nema datuma za cijepljenje stanovništva – barem dva vladina dužnosnika dala su ostavku, javlja Hina.

Podsjetimo, kod nas su se ministri, predsjednici  države i Vlade RH, saborski zastupnici…cijepili prvi, i to skidajući se pred kamerama.

Elizabeth Astete tvitala je u nedjelju da je njezinu ostavku prihvatio predsjednik Francisco Sagasti.

U izjavi navodi da je cijepljena 22. siječnja, nazvavši to “ozbiljnom pogreškom”.

Sagasti je za američki televizijski kanal rekao da je “ogorčen i bijesan” zbog tog događaja.

Astete je drugi član vladina kabineta koji je dao ostavku nakon što je to učinila ministrica zdravstva Pilar Mazzetti. Ona je odstupila s dužnosti pošto je list iznio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra primio cjepivo protiv koronavirusa u listopadu.

Vizcarra, 57, cijepljen je samo nekoliko tjedana prije no što je opozvan i uklonjen s dužnosti pod optužbom da je “moralno nepodoban”. Bivši predsjednik rekao je prošli tjedan da su se on i njegova supruga prijavili za sudjelovanje u ispitivanju cjepiva.

To mu je bilo opravdanje. Naravno, lažno.

Limsko sveučilište Cayetano Heredia, koje vodi kliničko ispitivanje cjepiva Sinopharm, u nedjelju je opovrgnulo da je Vizcarra bio ispitanik.

Sveučilište je obavijestilo peruanske zdravstvene vlasti “da gospodin Martin Vizcarra i (njegova supruga) gospođa Maribel Diaz Cabello nisu dio skupine od 12 000 dobrovoljnih istraživačkih subjekata”.

Vizcarra je izrazio “veliku začuđenost” priopćenjem sveučilišta Cayetano Heredia te ponovio da je dvije doze primio kao dobrovoljac u kliničkom ispitivanju cjepiva.

Kod nas se dužnosnici ne moraju opravdavati.

Kod nas se prekoredno cijepljenje naziva ‘trošenjem viška cjepiva’ kojega inače nema u dovoljnim količinama niti za one kojima je najpotrebnije.

A danas smo čuli i objašnjenje liječnice iz HZJZ-a kako nije posrijedi bilo cijepljenje ‘preko reda’, nego je u pitanju bila ‘snalažljivost’.

Daleko je Peru.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI