Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
(NE)RED / crovid / narodno zdravlje / POLITIKA
Preko reda, “da se ne baci”: Koliko su doza, da se ne baci, dali Markotić, Capak, Beroš, Božinović, i ini u sustavu, nekim svojim intimusima?

Preko reda, “da se ne baci”:
Koliko su doza, da se ne baci, dali Markotić, Capak, Beroš, Božinović, i ini u sustavu, nekim svojim intimusima?

Cijepljenje preko reda i “preko veze”, jedna je od nemoralnijih stvari koja je u zadnje vrijeme konsternirala hrvatsku javnost i dodatno potencirala nepovjerenje građana u sustav. Egoizam tzv. političkih elita u Hrvatskoj je razvijen do te mjere da čak ni u cijepljenju ne žele biti kao sav normalan svijet, već imaju bolesnu potrebu i u tome biti jednakiji, važniji, prioritetniji, pa čak i kad su koronavirus već preboljeli i razvili antitijela koja ih štite. Ali, svejedno se guraju preko…

…reda da bi uzeli dozu koja je možda nekom ugroženijem mogla spasiti život. A svima im je zajedničko opravdanje-da se ne baci! Koliko su doza, u ime “usluge”, iskoristili Markotić, Capak, Beroš, Božinović… cijepeći preko reda neke svoje intimuse, ili one koji su ih jednom možda nečim zadužili ?

Ministar zdravstva Vili Beroš javno osuđuje takvo postupanje i drži da nije moralno, ali ne vidi način kako bi se sankcionirali oni koji su cjepivo primili preko reda i oni koji su im ga dali. Drugdje u Europi nemaju problem s tim kako kazniti one koji su cijepljenje iskoristili kao svoju privilegiju. Za kulturan, civiliziran svijet taj je čin krajnje degutantan, besraman. Besumnje kažnjiv!

Nije se teško suglasiti s hrvatskim znanstvenikom Ivanom Đikićem koji privilegirano, prekoredno cijepljenje naziva jednom vrstom profiterstva, jer ono to jest, a oni koji ga koriste činili su to i dosad , a činit će i ubuduće, jer ova neuređena država, programirane anarhije, u privilegijama kvazi elita ne vidi ništa sporno. Nitko nije kažnjen ni za ratno profiterstvo, kamoli će za mirnodopsko i pandemisjko. Ma koliko ono bilo nemoralno.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras i njegova supruga cijepili su se, jasno, “da se doze ne bace”, a bile su višak, pa ih je, njihov stomatolog kod kojega su se zatekli na konzultacijama baš toga dana, baš kad se dogodilo da se na stomatološkoj klinici na cijepljenje nisu odazvali svi djelatnici, pa su ostale baš dvije doze za dvoje imunitetom već zaštićenih Borasovih.

U taj niz slučajnosti, koji je kao infantilnu obranu na brzinu smislio pročelnik Stomatološke klinike KBC-a Željko Verzak, nitko iole razborit nije povjerovao. Baš kao što se ni predsjedniku Hrvatske gospodarske komore, notornom Luki Buriloviću , ne može vjerovati nijedne jedine riječi o tome kako je zbog više dijagnoza koje ima, i činjenice da je u jednoj od najrizičnijih kategorija kao HRVI, tražio savjet više liječnika i naposljetku se cijepio. Kako, kod koga, čije je cjepivo uzeo ako nije bio na listi prioriteta? Sve to je javnosti drsko zatajio, tvrdeći da nema obavezu takve podatke iznositi.

Ni ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, stalna suradnica Nacionalnog stožera civilne zaštite , sasvim sigurno ne bi s hravstkim građanima podijelila infrmaciju o tome da je vlastitu 84-godišnju majku cijepila preko reda, da novinari to nisu saznali svojim kanalima. Profesorica Markotić, uhvaćena u zloupotrebi svoje pozicije koju je iskoristila da bi cijepila majku preko reda, osvetnički je pokušala posijati sjeme sumnje među novinare koji su je prokazali. Ustvrdila je da su i mnogi od njih tražili njezinu uslugu za svoje roditelje ili bližnje, a bar jedan među njima primio je cjepivo preko reda. Ali, na inzistiranje novinara da kaže tko su ti koji su se cijepili preko reda, odbila je imenovati prozvanog.

Je li profesorica Markotić lagala? Je li doista nekom novinaru učinila uslugu i cijepila ga preko reda? Ako jest, ako je doista govorila istinu, tada je njezina odgovornost i veća, jer je “trgovala utjecajem”. Otkud joj pravo da bilo kome, svejedno je li posrijedi njezina majka ili neki novinar (novinarka), omogući cijepljenje preko reda, i to u situaciji kada cjepiva nema dovoljno? Što je eventualnom “uslugom” očekivala zauzvrat od ciejpljenog novinara? Konačno, koliko je onih kojima je dr. Markotić napravila takvu uslugu?

Tko je cijepio Zorana Gopca, čelnika hrvatskog rukometa,  tko mu je bio “veza”, tko je pozvao Stipu Gabrića Jambu da iskoristi “dozu viška” da se ne baci? Zar javnost to ne bi trebala znati i zar za takve nemoralne zdravstvene radnike koji potajice dilaju cjepivo moćnicima, “preko veze”, nema nikakvih sankcija? Kakve se poruke šalju građanima takvim postupanjem, takvom bezočnom neosjetljivošću i diskriminacijom u zaštiti zdravlja, rezerviranoj ponajprije za one bogate i moćne, a narodu što i ako ostane?

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dijeli mišljenje javnosti koja privilegirano cijepljenje osuđuje i smatra neodgovornim i neprihvatljivim. U emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija Aladrović, međutim, kaže:

-Mogu reći još jednom da je to stvarno društveno neodgovorno, društveno neprihvatljivo, međutim da li treba biti posljedica? Pa možda nije vrijeme da se bavimo posljedicama, možda je trenutak da zapravo svi ovu društvenu temu dignemo na neku razinu kako bi progovorili o tome i kako se to ne bi događalo u budućnosti. Ja sam siguran da će nakon ovakvih napisa po medijima ovakva praksa prestati- benevolentno će ministar, koji bi, makar to bilo i krajnje nemoralno, da se posljedicama ne bavimo, da problem gurnemo pod tepih. Sada nije vrijeme za to, kaže.

A zašto? I kad je vrijeme za to? Zar za godinu dana, ili dvije, kad pandemija eventualno prođe, pa da o onima, koji su kršili propisana pravila i mimo svih etičkih načela cijepili privilegirane moćnike, govorimo više na teorijskoj razini kao o modelima nepoželjnog ponašanja u zdravstvu, naravno, izbjegavajući pritom spomenuti i tko su? A kamoli ih sankcionirati? Javnost ima pravo znati tko je kršio zakon!

Ako je sustav nepošten i nemoralan u najosjetljivijem pitanju- zaštiti zdravlja građana, zar može biti pošten, moralan, odgovoran i konzekventan u bilo čemu drugome?

Stožeraši (foto youtube)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI