Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
civilno društvo / PETICIJA / PRAVA ZA LJUDE / znanje i obrazovanje
Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole : Žrtve su prekinule šutnju, red je da je prekine i država, i preuzme odgovornost!

Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole :
Žrtve su prekinule šutnju, red je da je prekine i država, i preuzme odgovornost!

Zahvaljujući inicijativi portala Reci.hr, i potpori 16 organizacija i udruga , danas je pokrenuta Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole, i to kao obaveznog nastavnog predmeta. Zahtjev za uvođenje novog predmeta u škole, upućuje se Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Inicijativa je potaknuta kampanjom “Nisam tražila” koja je zakotrljala lavinu i razotkrila goleme razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na fakultetima, a potom i na radnim mjestima i na ulicama gradova. Žrtve seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja su sve brojnije, iznose se bolna svjedočenja i potisnuta iskustva koja upozoravaju na činjenicu da seksualno nasilje ostaje nekažnjeno i da nema sustavne prevencije.

Kako ističu inicijatori Peticije, o razmjerima ovog problema, najbolje govore crne statistike: svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, a više od 90 posto slučajeva seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja nikad nije prijavljeno, ni otkriveno.
No, brojne kampanje u Hrvatskoj i regiji, zadnjih godina svjedoče da su žene i djevojčice spremne progovoriti o nasilju kojem su izložene i prekinuti šutnju, a sad je red na državi, kažu inicijatori Peticije, da prekine šutnju, adekvatnim mjerama prevenira seksualno nasilje i preuzme odgovornost.

S uvođenjem sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obaveznog nastavnog predmeta, najučinkovitije bi se djelovalo na prevenciji ove vrste nasilja. A zdravstveno obrazovanje kakvo je u škole uvedeno 2019., i to kao izvannastavni predmet, niti je adekvatno niti se provodi.

U Peticiji se navodi kako su istraživanja provedena među mladima prije deset godina, pokazala da ih 83 posto želi seksualnu edukaciju u školama, a to je potvrdilo i istraživanje prije tri godine, kada su se mladi izjasnili da žele učiti o slobodnom i informiranom pristanku, reproduktivnom zdravlju, o rodno uvjetovanom nasilju, rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji kao i o seksualnom nasilju. A sve su to teme koje zdravstveni odgoj kakav je u hrvatskim školama apsolutno ne pokriva. Djeca i mladi danas informacije o seksualnosti uglavnom dobivaju preko web stranica i društvenih mreža, a na taj način do njih dolaze znanstveno neutemeljene informacije i savjeti, ističe se u Peticiji.

Inicijatori se pozivaju i na UN ( Ujedinjene narode ) i WHO ( Svjetsku zdravstvenu organizaciju ) koji zagovaraju sveobuhvatnu seksualnu edukaciju kao jedno od temeljnih ljudskih prava, uz argumentaciju da takva edukacija ne vodi ranijoj seksualnoj aktivnosti ili rizičnom seksualnom ponašanju; da većina evaluacija pokazuje da seksualno obrazovanje smanjuje rizična ponašanja, potiče upotrebu kondoma i reducira broj neplaniranih trudnoća; da su se programi koji propagiraju samo seksualnu apstinenciju pokazali neefikasnim; da seksualno obrazovanje potiče veću brigu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i da jača samosvjesnost i svijest o tjelesnoj autonomiji.

Na kraju Peticije napominje se da je država dužna djeci i mladima unutar sustava javnog obrazovanja pružiti informacije koje će im pomoći da štite svoje seksualno i reproduktivno zdravlje, pružiti im znanje temeljem kojeg će moći prepoznati seksualno nasilje i na njega pravodobno reagirati. Žrtve su prekinule šutnju, red je da je prekine i država i preuzme odgovornost- poručuje se na kraju Peticije koju podupiru:

Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri…

Ilustracija/Izvor:pixabay.com

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI