Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
(NE)RED / grabež / hadeze / POLITIKA
Luka Burilović nema petlje stati pred novinare, pa sam sebe snimio i video dostavio medijima!

Luka Burilović nema petlje stati pred novinare, pa sam sebe snimio i video dostavio medijima!

Prije samo nekoliko dana Nova ljevica je s konferencije za novinare izvijestila javnost da je podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neizvršavanja sudskih odluka, jer već dvije godine odbija omogućiti pristup informacijama. Burilović očito smatra da javnosti može uskratiti svaku informaciju koja za njega nije nešto čime bi se reklamirao. Pa je tako i danas, da bi izbjegao ljubopitljive novinare, umjesto izravnog obraćanja javnosti u povodu odbijanja vladajuće većine da im se ukine obavezna članarina, sam sebe snimio i video dostavio medijima. Emitirat će se samo ono što ja hoću, zapravo je prepotentno poručio…

Burilović, šef HGK, institucije koja troši na godišnjoj razini 233 milijuna kuna, od čega 165 milijuna kuna od obavezne članarine gospodarstvenika koji od nje uglavnom nemaju nikakve koristi, ima dvostruko veća primanja od predsjednika države i Vlade. Ponosni vlasnik banjalučke sveučilišne diplome, primi mjesečno čak 56 tisuća kuna, što u HGK, a što u NO Ine i Podravke, odnosno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S takvim primanjima može slobodno biti arogantan i bahat, ignorirati javnost, snimati spotove umjesto izravnog komuniciranja o radu ustanove koja jedva zna što je tržište, ili usred rasprave o izmjenama Zakona o HGK i ukidanja obavezne članarine putovati u Dubai. Naravno, o trošku Komore. Što je tamo radio, koliko je poslovnih prilika za naše poduzetnike otvorio, pripremio, to vjerojatno nećemo nikada saznati, jer najčešće putuje zapravo- turistički. I na ta putovanja godišnje potroši oko 10 milijuna kuna. Kakav lik, kakav posao!

Kako se odnosi prema javnosti, prema građanima, gospodarstvenicima, tako se ponaša i prema sudskim odlukama. Već dvije godine, unatoč presudama Visokog upravnog suda, prkosno i nehajno odbija udruzi F.U.T.U.R.I.S.T dati na uvid isplatnice medijima u 2017., izvode prometa na bankovnim računima koje su banke dostavile HGK –u u 2017., predočiti im sistematizaciju radnih mjesta u Komori, popis zaposlenika, zapisnike o sjednicama i radu Nadzornog odbora u HGK-u u 2016. i 2017. kao i pravne akte koje je HGK donijela nakon uhićenja bivšeg predsjednika Komore Nadana Vidoševića, a kako bi se spriječile štete za komore i slični scenariji u komorama kao posljedica zloupotrebe ovlasti.

Burilović je treći komorski predsjednik kojim će se baviti pravosuđe. Kako je ovih dana kazala zastupnica Nove ljevice Rada Borić, kakvo povjerenje mogu imati javnost, zaposlenici, poduzetnici i investitori u institucije, ako čelnik najveće gospodarske asocijacije ne izvršava sudske odluke, ne poštuje sud.

Slučaj njegovog prethodnika, Nadana Vidoševića, protiv kojega se od 2013. čeka presuda za izvlačenje bar 40 milijuna kuna iz HGK, nije na Burilovića nimalo poučno djelovao. Nastavio je ignorirati javnost, i pravosuđe, uvjeren da je zaštićen na svojoj poziciji moći poput ličkog medvjeda. I zato danas, bez srama i bez straha da bi zbog toga mogao trpjeti bilo kakve konzekvencije, odbija stati pred novinare i odgovarati na njihova pitanja, i umjesto toga drsko medijima šalje svoj reklamni video. Ako je mislio da je time izbjegao suočavanje s interesom javnosti za sve ono što se događa u HGK, gadno se prevario.

Pitanje je samo zašto takvu osobu na poziciji šefa HGK Vlada štiti i tolerira.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI