Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
POLITIKA / REAKCIJA
Huić žestoko udario na Kekin, ona mu odgovorila: Naši su članovi uhićivani na prosvjedima, ali se nisu dali zastrašiti ni kupiti kao Huić koji se prodao najgorem premijeru u povijesti T. Oreškoviću…

Huić žestoko udario na Kekin, ona mu odgovorila:
Naši su članovi uhićivani na prosvjedima, ali se nisu dali zastrašiti ni kupiti kao Huić koji se prodao najgorem premijeru u povijesti T. Oreškoviću…

Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa, koji se na prošlim parlamentarnim izborima kandidirao kao nezavisni kandidat na listi koalicije Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus, otvorio je žestoki duel oko obnove potresom porušenog Zagreba s čelnicom Nove ljevice Ivanom Kekin. Sukob je isprovocirao oko modela financiranja obnove, optužujući Kekin da  se zagovaranjem solidarnog izdvajanja 0,5 posto iz plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj, zapravo bori za vlastiti interes. Ivana Kekin je točku po točku sve Huićeve objede demantirala i poručila mu da bi zbog laži trebao odgovarati na sudu…

Huić u svojoj objavi na Facebooku ističe kako je potres u Zagrebu uzdrmao i stan obitelji Kekin. Pa su se, veli, Ivana i njezin suprug Mile Kekin priključili platformi Možemo! i Novoj ljevici nakon potresa. Huić sažima svoje teze o političkom angažmanu Kekinovih u “najgrublji i najogoljeniji self-interest koji možeš zamisliti, ali zaogrnut u velike riječi-humanizam, solidarnost i empatija”. Šef Lipe, dakle, žestoko nasrće na predsjednicu Nove ljevice ne birajući riječi, a bogme i ne odmjeravajući težinu optužbi.

Ivana Kekin odgovorila je priopćenjem na Huićeve optužbe, demantirajući  ga točku po točku i poručila mu da bi zbog svojih laži mogao odgovarati na sudu. Priopćenje čelnice Nove ljevice, donosimo u cijelosti. :

– Zanimljiv je, ali očito nezakonit, način na koji jedan bivši kandidat za Sabor pokušava na sebe privući pažnju javnosti.
Huić, općepoznato je, neuspješan političar – za razliku od Nove ljevice – nije 2020. osvojio mjesto u Saboru kao kandidat jedne libertarijanske stranke.
Najprije na svom Facebook profilu, a potom na portalima Otvoreno.hr i Index.hr, Huić je napisao, a oni objavili – 6 laži u 5 točaka, sve s namjerom da meni osobno kao i stranci kojoj sam predsjednica, nanese štetu.
Prva Huićeva laž je kada Novu ljevicu naziva „salonskom“. Za razliku od njega koji je svoje unosne poslove sklapao u salonima državnih i drugih tijela, članovi Nove ljevice, kao i ja osobno, proveli smo godine u borbi za javni interes, na prosvjedima, s građanima na ulici, u borbi za pravo na dostojan život, za radna, manjinska, ženska i druga prava. Naši su članovi na tom prosvjedima bili uhićivani, a neki i ranjavani. Nismo se dali zastrašivati kada smo privođeni ili pozivani u policijske stanice, niti nas se može kupiti kao što se Huić „prodao“ za savjetnika najgorem premijeru u hrvatskoj povijesti, Tomislavu Oreškoviću.
Druga Huićeva laž je da je „potres koji je uzdrmao središte Zagreba, ‘razdrmao’ i stan obitelji Kekin.“ Kao javna osoba Huić bi trebao provjeravati činjenice koje ističe kao istinite. U više sam javnih nastupa istakla da potres nije značajno oštetio ni stan ni zgradu u kojoj živim, pa joj obnova nije potrebna.
Treća Huićeva laž je da nas je „upravo potres konačno natjerao da uđu u politiku“. Članica sam Nove ljevice od njenog osnivanja 2016., i to je općepoznato, više je puta javno objavljeno. 
Platforma Možemo! osnovana je 2020., a Mile Kekin nije član nijedne od navedenih stranaka. Stoga je Huićeva laž koju želi predstaviti kao vremenski slijed da oboje pristupamo „platformi Možemo, Nova ljevica itd.“
Četvrti Huićev lažni navod je da se „Možemo zalaže da država obnovi stanove oštećene u potresu bez imovinskog cenzusa (dakle i onima koji se nikako ne mogu podvesti pod socijalne slučajeve)“. Zeleno-lijeva koalicija koje je Nova ljevica član – prva se javno zalagala za imovinski cenzus – da bi na kraju imovinski cenzus ušao u Zakon o obnovi. Dodatno, Nova ljevica uspjela je uvjeriti Vladu da od uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu oslobodi „invalide, civilne žrtve rata, kao i osobe s invaliditetom“. Nova ljevica uvijek je na strani najslabijih.
Peti Huićev lažni navod je da zagovaram „uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu. Dakle, najgrublji i najogoljeniji  self-interest koji možeš zamisliti“.  Samodoprinos nije porez – poreze nameće država, a o samodoprinosu mogu odlučiti građani najdemokratskijim putem – npr. općim referendumom. Čak i kada bi taj samodoprinos bio odlučen, u tome prema svemu navedenom – nemam nikakvog osobnog interesa. Stoga je šesta Huićeva laž da se radi o nečemu što on naziva „najgrublji i najogoljeniji self-interest“.
Zbog šest laži u pet rečenica, Huić neće steći već samo gubi povjerenje javnosti, no taj je put sam izabrao. Za štetu počinjenju meni osobno i mojoj stranci trebao bi nužno odgovarati pred sudom-  poručila je Ivana Kekin.

Ivana Kekin (foto NLJ)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI