Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
političarenje / POLITIKA
Glavni odbor SDP-a presjekao: Željko Sabo izbačen iz stranke!

Glavni odbor SDP-a presjekao:
Željko Sabo izbačen iz stranke!

Željko Sabo više nije član SDP-a. Odlučio je to danas Glavni odbor stranke na virtualnoj sjednici očitujući se o prijedlogu Predsjedništva SDP-a. Sabi je, javlja N1, presudilo 70 članova Glavnog odbora koji su bili za njegovo izbacivanje iz stranke, dok ih se osam izjasnilo protiv, a četvero ih je ostalo suzdržano. GO je donio i odluku o raspuštanju vodećih tijela Gradske organizacije SDP-a Zagreba koja je za povjerenika dobila Davora Tezića. “Ako želimo očistiti Hrvatsku od korupcije, onda moramo krenuti od sebe”, izjavio je nakon sjednice šef stranke Peđa Grbin.

A je li stranka odabrala pravi tajming za filtriranje svojih redova i uspostavljanje reda, najbolje će se vidjeti na svibanjskim lokalnim izborima.

-Odluke svakako nisu bile lake, ali su bile nužne. GO SDP-a u Zagrebu nije funkcionirala, ogrezla je u klijentelizam. Donijeli smo odluku kako bi gradili bolji SDP– kazao je Grbin svjestan važnosti lokalnih izbora koji predstoje, a na kojima bi Milanu Bandiću, nakon dva desetljeća samovolje i devastacije Zagreba, trebalo reći dosta.

Sabu smo- dodao je – morali isključiti iz SDP-a i odluka je donijeta jer se zalažemo za vrijednosti socijaldemokracije i za vladavinu prava. Politička odgovornost je daleko šira od kaznene- rekao je uz poruku da očekuje dobre rezultate na lokalnim izborima u većini gradova, ali i u Zagrebu.

U zagrebačkoj organizaciji gdje su raspuštena stranačka tijela i imenovan povjerenik, bit će obavljeni razgovori s članovima organizacije i u konzultaciji s njima odlučit će se o SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba. A da bi Joško Klisović, kako se zadnjih dana neslužbeno spominje, mogao i formalno biti kandidat SDP-a za Zagreb , potvrđuje i Grbinova izjava kako bi bio jako sretan da Klisović bude zagrebački gradonačelnik.

Treba podsjetiti da je Željka Sabu za gradonačelničkog kandidata u Vukovaru predložila njegova matična, vukovarska organizacija, unatoč stavu Predsjedništva da zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodi za dva kaznena djela, ne može biti SDP-ov kandidat. Osim toga, Sabo je , makar rehabilitiran, osuđen zbog pokušaja podmićivanja političkog oponenta. SDP se kune u nultu stopu tolerancije na kriminal i korupciju, a ako to uistinu i misli, na izbore mora izaći čist pred građanima, a ne sa Sabom iza kojega su ostali repovi. Vukovarskom čelniku SDP-a nije od pomoći u raščišćavanju odnosa s vodstvom stranke bila ni javna pohvala Andreja Plenkovića jer je stao u zaštitu svoga stranačkog kolege Tušeka, za razliku od Grbina koji je tu potporu Sabi uskratio…

Da će danas SDP zaključiti ovu epizodu sa Željkom Sabom bilo je jasno i iz poruka koje je nekadašnji vukovarski gradonačelnik javno razmjenjivao sa svojim dojučerašnjim kolegama i prijateljima iz aktualnog vodstva stranke. Grbina je optuživao da laže, da je u SDP uveo diktaturu, da ga je Davor Bernardić trebao izbaciti iz SDP-a i sl. Iako je Predsjedništvo predložilo vukovarskoj organizaciji da kandidira nekog drugog, a ne Željka Sabu, članstvo lojalno bivšem gradonačelniku oglušilo se o preporuku vodstva stranke i istaknulo Sabinu kandidaturu. U međuvremenu je organizacija, sa Sabom na čelu, ostala “kraća” za preko stotinu članova. Epilog je raspuštanje vukovarske organizacije i izbacivanje Željka Sabe iz SDP-a.

Ništa bolje nije ni u zagrebačkoj organizaciji koja je , kako je ocijenilo vodstvo stranke, bila potpuno nefunkcionalna, a dio njezinih članova i dalje je koketirao s Bandićem. U takvim okolnostima ni Gordan Maras, kao predsjednik zagrebačkih socijaldemokrata, stranci nije bio prihvatljiv kao kandidat za gradonačelnika Zagreba. A organizacija je, kako je izjavio Grbin, raspuštena da bi spriječili izbornu katastrofu.

– Nisam izabran da budem statist nego da reagiram kad je potrebno- objasnio je svoje radikalne poteze šef SDP-a Peđa Grbin, koji je odlučio da se u SDP-u, dok ga on vodi, stvari više neće gurati pod tepih.

Nema sumnje da je ušao u igru visokog rizika, jer eventualni debakl na lokalnim izborima teško će ga održati iznad vode. Iako bi predsjednik stranke trebao primarno odgovarati za rezultate na parlamentarnim izborima, a lokalni čelnici za one na lokalnim, teško će se, u slučaju poraza u Zagrebu i Vukovaru, obraniti od odgovornosti jer odluke o raspuštanju stranačkih tijela i organizacije u ova dva grada, samo tri mjeseca prije lokalnih izbora, ipak idu na brk novog šefa SDP-a.

A da stvar bude gora, nisu raspuštene samo vukovarska i zagrebačka organizacija i vodstvo, nego i , nešto prije njih, oganizacije u Zadarskoj i Brodsko-posavskoj županiji, te gradska organizacija u Slavonskom Brodu.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI