Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
eu / narodno zdravlje
Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Blablaonica o cjepivu u Bruxellesu:
Europarlamentarci s direktorima farmaceutskih kompanija raspravljaju o cjepivima

Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Za koji sat će se u Bruxellesu priredit će se svojevrsna blablaonica o cjepivima. Naime, lijepo plaćeni europarlamentarci,  članovi Obora za javno zdravlje (ENVI) i Odbora za industriju i istraživanje (ITRE) Europskog parlamenta raspravljat će u danas, četvrtak 25. veljače, od 16 do 19 sati s čelnicima farmaceutskih kompanija koje, kako kažu u EP-u,  sudjeluju u razvoju, proizvodnji i raspodjeli cjepiva protiv virusa COVID-19.

Riječ je o tvrtkama s kojima je Europska unija potpisala ugovore ili zaključila preliminarne razgovore o nabavi cjepiva: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Novavax, CureVac, Sanofi. – pojašnjavaju u Europskom parlamentu.

Dostavii su i poveznice pa je tako program te rasprave i razgovora dostupan ovdje , a raspravu ako nemate važnijeg posla možete pratiti uživo ovdje.

Kako pojašnjavaju, Europski parlament organizirao je nekoliko rasprava u odborima te na plenarnim sjednicama o različitim aspektima Strategije EU-a za cjepiva protiv virusa COVID-19.

-Tijekom posljednje plenarne rasprave 10. veljače, zastupnici su istaknuli kako EU mora nastaviti zajedničke napore u borbi protiv pandemije i poduzeti hitne mjere za povećanje proizvodnje cjepiva te na taj način ispuniti očekivanja građana.- kako kažu.

No očekivanja građana, odnosno neka obećanja koja su data od EU čelništva uglavnom nisu ispunjena, a zavrzlame oko neisporuke ugovorenih količina cjepiva bacili su sjenu na čitav taj proces i stvorile određenu nesigurnost među pučanstvom.

Mnogi su zaključili kako se u ovom slučaju očitovala značajna politička i druga moć koju imaju farmaceutske korporacije.

Inače, kako se ističe, u sklopu Strategije EU-a za cjepiva, do  sada su na temelju pozitivne znanstvene preporuke Europske agencije za lijekove odobrena za uporabu tri sigurna i učinkovita cjepiva protiv bolesti COVID-19 (BioNTech-Pfizer, Moderna i AstraZeneca).

Dodatno, sklopljena su tri ugovora kojima se omogućuje kupnja cjepiva nakon što se ono pokaže sigurnim i učinkovitim: Johnson&Johnson (predan je zahtjev za odobrenje), Sanofi-GSK i CureVac. S još dvije kompanije, Novavax i Valneva, zaključeni su preliminarni razgovori.

Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI