Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
crovid / hadeze / POLITIKA
Smijenjen šef šibensko-kninskog stožera civilne zaštite, Nikola Blažević: Skupo ga je stajala večera u pandemijsko doba…

Smijenjen šef šibensko-kninskog stožera civilne zaštite, Nikola Blažević:
Skupo ga je stajala večera u pandemijsko doba…

Nikola Blažević, šibensko-kninski načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, diskreditiran fotografijom sa siječanjskog druženja s bliskim stranačkim prijateljima, u jednom kninskom hotelskom restoranu, uz iće i piće, epidemiološkim mjerama unatoč, već je bivši! I to na “vlastiti zahtjev”. Blažević je, ne želeći otežavati rad stožera ( ni nacionalnog ni županijskog ) od župana Gorana Pauka zatražio razrješenje s dužnosti načelnika županijskog stožera, i ubrzo je na njegovom mjestu bio županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić. S funkcije dožupana nitko ga, do svibnja i novih lokalnih izbora, ne može razriješiti jer je izabran na neposrednim izborima…

Slučaj Nikole Blaževića pokazao je još jednom da naši političari doista vjeruju da je njima dozvoljeno i ono što “običnim građanima” nije, i da za njih vrijede neka druga pravila ponašanja. Nevjerojatno je koliko je u njih to uvjerenje snažno bez obzira što su se na njemu dosad nebrojeni opekli. A sada i Blažević. Koji je, nošen sviješću da može kao političar i što drugi ne mogu, doveo u pitanje i vjerodostojnost stožera i njegovih epidemioloških mjera, i svoju buduću političku karijeru.

Presoljene večere …

Jer, nije ovdje riječ samo o gubitku čelne pozicije u Županijskom stožeru civilne zaštite. Njegova je ambicija bila na lokalnim izborima u svibnju kandidirati se za budućeg kninskog gradonačelnika, i na neki način- vratiti kući. Jer, kao dožupan je bio prisiljen na posao putovati u sjedište županije, u Šibenik, što nakon četiri godine, razumljivo, i najambicioznijima dosadi. Sada, gotovo je sigurno, ni Knin više nije za Blaževića, kao gradonačelničkog kandidata HDZ-a, izgledna opcija. Mogao bi ovo doista biti kraj njegove političke karijere. Doduše, prilično turbulentne…

Nije ovo prva večera koju je skupo platio. Kada je 2017. na lokalnim izborima izgubio izbore, i na njegovo mjesto u Kninu, voljom birača, došao nezavisni Marko Jelić kao novi kninski gradonačelnik, Blažević je svojim zaposlenicima u gradskoj upravi i suradnicima iz susjendih gradova i općina, priredio oproštajnu večeru ( za 175 uzvanika ), koju je, međutim, platio novcem kninskih poreznih obveznika, iz gradskog protračuna. Ravnih 35 tisuća kuna. Bila bi ta njegova oproštajna gesta hvale vrijedna da je račun platio iz vlastitog džepa, ali proračunskim novcem galantno častiti toliko ljudi, e za to nije imao mandat! Ne bi se, doduše, ni znalo za kavalirske manire Nikole Blaževića, da ga samo mjesec dana nakon preuzimanja vlasti nije javno prokazao novi gradonačelnik Jelić, koji je svoje sugrađane htio upozoriti na kakve je “kosture iz ormara” naletio dolaskom u gradsku upravu, i kako su njegovi prethodnici trošili poput “pijanih milijardera”, ne vodeći računa da “stoluju” u jednom siromašnom gradu koji ima status potpomognutog područja, jer bez državne pomoći ne može.

Blažević je i tada vjerovao da je to gesta hvale vrijedna, da nije ništa uzeo za sebe, da je samo iskazao zahvalnost zaposlenicima gradske uprave s kojima je četiri godine vrlo dobro surađivao. Baš kao što je i sada smatrao nespornim prihvatiti, navodni, poziv bliskog rođaka i odazvati se s još 6-7 stranačkih prijatelja proslavi jednog sretnog događaja u rođakovoj obitelji.

Tko mari za epidemiološke mjere!

Ne samo što je Blažević pritom zaboravio na epidemiološke mjere ( distanca, maske ), nego je i zaboravio da je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, osim za dostavu, a u hotelima samo za goste koji su na hotelskom smještaju. Naravno da nitko od sudionika ovog druženja, u restoranu hotela Ivan u Kninu, nije bio gost hotela na noćenju. Ali, ni vlasnika hotela ni njegove prijatelje nisu epidemiološke mjere spriječile da se okupe, mimo svih pravila koja vrijede za sve ostale ugostitelje, hotelijere, i građane. Vlasnik hotela je vjerojatno mislio, “a što mi se može dogoditi kad je jedan od gostiju šef Stožera civilne zaštite koji određuje pravila igre u pandemiji”. Blažević i ostatak društva, također, su se oslanjali na snagu i moć koja proizlazi iz pozicije prvog čovjeka Stožera, i nema sumnje da su čvrsto vjerovali kako im se ne može ništa dogoditi.

Samo, zaboravili su na jedan sitni detalj: ljudi su kvarna roba. Pa se jedan među njima, iako saučesnik u kršenju epidemioloških mjera, potrudio da javnost za ovo veselo druženje, protivno propisanim mjerama, vrlo brzo dozna.  Navodno je kao svoju novu profilnu sliku na Facebooku objavio upravo kompromitirajuću sliku s druženja u restoranu hotela Ivan u Kninu.Na društvenim mrežama se spominje, nimalo slučajno, bivši dožupan, blizak Josipi Rimac...

Fotografiju s večere proslijedio je svim medijima, locirajući i mjesto radnje, kako ne bi bilo sumnje u autentičnost. Sve ostalo je povijest. Pa i Nikola Blažević kao politički faktor. Funkciju dožupana, vjerojatno će odraditi do kraja, još četiri preostala mjeseca do lokalnih izbora u svibnju, s čela Županijskog stožera bit će razriješen na “osobni zahtjev”, a na nove kandidature pod logom HDZ-a ne treba računati. I za to je, neovosno o denuncijantima iz vlastitog okruženja., apsolutno sam kriv.

Autodemontaža

Nisu njega “demontirali” ni mediji, koji su fotografiju i informaciju o dožupanovom kršenju epidemioloških mjera objavili, ni onaj pritajeni neprijatelj za stolom koji ga je denuncirao, učinio je to Blažević sam, onog trenutka kad je odlučio sve važeće mjere nacionalnog i lokalnog stožera prekršiti. I doista je čista zamjena teza kako su mu smjestili ovi ili oni, kako je to nekakav komplot kontra- frakcija u HDZ-u instruiranih, navodno, od Josipe Rimac koja eliminacijom Blaževića priželjkuje poraz HDZ-a u Kninu, kao nekakvu svoju satisfakciju. Da Blažević nije kršio mjere, svega toga ne bi bilo. Da je bio vjerodostojan i sam se ponašao u skladu s onim što je od građana svakodnevno zahtijevao tijekom pandemije, ne bi bilo ni takvih konstrukcija.

Bivša gradonačelnica Josipa Rimac s bivšim gradonačelnikom Nikolom Blaževićem (Foto: Grad Knin)

Jednako vrijedi i za sve ostale hrvatske političare koji, kad zgriješe, za posljedice optužuju medije koji su ih prokazali i javno diskreditirali, ili one koji su im u tome pomogli. Žalosno je da je čak i šefu HDZ-a, premijeru Plenkoviću, važnije tko je novinarima prenio o čemu se raspravljalo na Predsjedništvu stranke, negoli same nebuloze koje su se tamo izgovarale, poput one Dubravke Šuice koja je dokaz novinarskog “demontiranja države” našla u činjenici da neki pišu Banija a ne Banovina. Kako bismo se onda čudili Blaževiću ili Žiniću i sličnima.

U HDZ-u je tri desetljeća stvaran mentalitet koji stane u Tuđmanovu sintagmu “Imamo Hrvatsku”, koji podrazumijeva da je HDZ jednako Hrvatska. A ako je tako, tada članovi HDZ-a mogu što hoće i nitko im ništa ne može. Dok ih se ne otkrije i javno ne diskerditira. Čak ni nakon toga, u stranci nema ozbiljnijih nastojanja da se mijenja prevladavajući mentalitet, nego se kod svakog slučaja primarno upire na neprijateljske medije koji su njihovu bahatost, sramotu i grabež javno prokazali.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI