Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
PRAVDOSUĐE
Presudom Vrhovnog suda, Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za Kornatsku tragediju!

Presudom Vrhovnog suda, Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za Kornatsku tragediju!

Dražen Slavica, bivši županijski vatrogasni zapovjednik u Šibeniku, oslobođen je, presudom Vrhovnog suda, odgovornosti za Kornatsku tragediju u kojoj je u kolovozu 2007. smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisna i Vodica. Vrhovni sud danas je, javlja Hina, potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu, a u obrazloženju ustvrdio da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da Slavica nije kazneno odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu, te nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage.

Vrhovni sud je zaključio i da Slavica nije odgovoran za poteškoće u komunikacijskim kanalima i nemogućnost stupanja u kontakt s gasiteljima na terenu jer na to nije imao mogućnosti utjecaja, a zbog slabih komunikacijskih veza optuženik nije imao saznanja o mjestu iskrcavanja vatrogasaca, njihovom kretanju, ni o dolasku u klanac. To znači da nije morao ili mogao znati, odnosno predvidjeti mogućnost nastupanja konkretne opasnosti za gasitelje od južnog kraka požara koji će kulminirati rijetkom i iznenadnom pojavom požara s eruptivnim efektom, upravo na mjestu na koje su se sklonili vatrogasci.

Dodaje se k tome, da je Slavica bez čekanja obavijestio nadležno tijelo o dojavi da su vatrogasci nastradali, ali nije imao pravodobne i točne informacije o tome gdje su se iskrcali iz helikoptera, kojim su smjerom krenuli, gdje je ostavljena vatrogasna kruška, niti je znao da su ušli u klanac i vatreno okruženje. Pravodobno je izvijestio nadležne o potrebi spašavanja vatrogasaca, ocijenio je sud.

Vijest o oslobađajućoj presudi Slavicu nije iznenadila, očekivao je takav epilog, ali kako kaže, izgubio je gotovo 14 godina dokazujući da nije kriv. Vraćen je na posao, u Javnu vatrogasnu postojbu u Šibeniku, gdje svakodnevno odlazi na posao ali ne dobiva nikakve zadatke. S kolegama je komunikacija suzdržana, mnogi već govore kako prima plaću, a ne radi, i sve to mu nije nimalo ugodno. Ali, gdje ja danas mogu otići, pita se i sam. Ima 53 godine, i zapravo više ništa ne može započeti, a niti što drugo više zna raditi.

Iako je dobio satisfakciju ovakvom presudom, Slavica najavljuje za nekoliko dana i konferenciju za novinare kako bi, poslije toliko godina, ispričao svoju priču…

Draženu Slavici se stavljalo na teret da je dopustio da u gašenju požara sudjeluju maloljetnici i osobe koje nisu osposobljene za takve vatrogasne intervencije, da je nakon dojave da se požar brzo širi i ne može kontrolirati, naložio preusmjeravanje kanadera na drugo požarište i da nije poslao dodatne snage na Kornat, dovodeći tako u opasnost živote gasitelja, te da nije nikog izvijestio radi pokretanja akcije spašavanja i izvlačenja vatrogasaca iz vatrenog okruženja i pružanja pomoći. Protiv njega su provedena dva postupka i u oba je oslobođen odgovornosti, a na zadnju oslobađajuću presudu žalilo se ŽDO u Šibeniku. Vrhovni sud je, međutim, potvrdio prvostupanjsku presudu i nakon gotovo 14 godina zaključilo slučaj oslobađanjem Slavice od odgovornosti za najveću vatrogasnu tragediju u Hrvatskoj.

Iako je službeno uzrok požara na Velikom Kornatu tzv. eruptivni požar, koji je odnio 12, mahom mladih, života, šibenskih, vodičkih i tišnjanskih vatrogasaca, obitelji stradalih nikad to nisu prihvatile, duboko vjerujući da se prava istina skriva od javnosti. Tragediju je preživio samo Frane Lučić, koji je iz požara izašao s velikim i trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI