Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
crovid / POLITIKA
Nacionalni stožer i Vlada jedva ublažili epidemiološki režim: Osnovci u klupe i sport na otvorenom, uglavnom za djecu

Nacionalni stožer i Vlada jedva ublažili epidemiološki režim:
Osnovci u klupe i sport na otvorenom, uglavnom za djecu

Od ponedjeljka, 1. veljače,  prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, na snagu stupaju ponešto ublažene mjere u borbi protiv pandemije korona virusa. Učenici osnovnih škola, od 5. do 8. razreda, vraćaju se u učionice, a bit će dopuštene i određene sportske aktivnosti, osobito na otvorenom,  uglavnom za djecu, kao i neki individualni sportovi, najavio je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Ugostitelji su ogorčeni jer njihovi objekti do daljnjega ostaju zatvoreni…

Nova revizija epidemioloških mjera očekuje se sredinom veljače.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, šef Stožera Davor Božinović, kaže:

-Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola- naglasio je Božinović te dodao kako je drugi aspekt proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, primarno djece.

-To uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana za sport. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice- objasnio je čelnik Nacionalnog stožera.

Ugostitelji su krajnje razočarani ovom odlukom Vlade i Stožera, ocjenjuju je kao katastrofalnu, najavljuju prosvjede i apeliraju na Vladu da im omogući da rade. Ogorčeni su zbog činjenice da nije dozvoljen čak ni rad na tersama, a  ni kafićima prodaja kave za vani.

Nacionalna udruga ugostitelja odmah se oglasila priopćenjem u kojem stoji:

Stožer je donio takvu odluku jer smatra da to nije epidemiološki ispravno, zbog toga što potiče okupljanje i zadržavanje. Nadalje, zaključeno je da zbog činjenice što nismo uspjeli stvoriti kolektivnu svijest o poštivanju mjera ugostitelji ne mogu raditi jer njihov posao nije čista prodaja asortimana nego i osobna sreća i zadovoljstvo pojedinca.
Smatramo da Stožer nema stvarnu sliku stanja na terenu i zatražili smo hitni sastanak u vezi s tim. Držimo da ova odluka nije osobito mudra, ali svatko bira svoj put u smjeru borbe protiv pandemije. Poštujemo odluke, ali dok u isto vrijeme nemamo adekvatno provedivu financijsku pomoć, nije očekivano da ćemo se prestati boriti za pravedni balans između poštivanja epidemioloških mjera i financijske štete koju ono nosi- navodi se u priopćenju.

Čelnik Udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas, odluku Vlade smatra katastrofalnom i razočaravajućom jer dok pekare i dućani mogu prodavati kavu, kafići nemaju to pravo, čak ni kavu za vani. Odluku smatra diskriminatornom, a na Facebook stranici Udruge je napisao:

-Čekali smo i dočekali odluku Vlade o popuštanju Mjera, tresla se brda, a rodilo se jedno veliko ništa! Sama odluka je katastrofalna i diskriminatorna, pa tako jedni mogu prodavati kavu (pekare npr.), a drugi koji imaju MTU, i potrebne dozvole – ne mogu! UGP će se konzultirati sa svim neovisnim Udrugama koje podržavaju naš rad, neovisnim Inicijativama, kao i sa svima vama, našim članovima, gledamo se danas u liveu u 17h, također imamo dosta opcija djelovanja od tužbi do građanskog neposluha, i sve su opcije otvorene. #ZelimRaditi”-  napisao je Bujas.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI