Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
hadeze / nevolje / POLITIKA / pomoć
Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska: Pokušat ćemo srušiti suludu odluku Vlade koja Sisak u obnovi izjednačava sa Zagrebom ( !? )

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska:
Pokušat ćemo srušiti suludu odluku Vlade koja Sisak u obnovi izjednačava sa Zagrebom ( !? )

Sisak, sjedište Sisačko-moslavačke županije, grad koji je također u banijskom potresu pretrpio velike štete, u obnovu će po modelu Zagreba, a to znači da će država participirati u sanaciji posljedica potresa sa 60 posto, Grad sa 20 posto, a s toliko će sudjelovati i vlasnici objekata. Na tu je okolnost danas i priopćenjem revoltirano reagirala gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček koja napominje da Zagreb ima proračun od 7-8 milijardi kuna, a Sisačko-moslavačka županija, s dugom od 80 milijuna kuna, je de facto pred bankrotom. Ni Grad ni Siščani nemaju mogućnosti za participaciju sa svojih 20 posto… 

U prioćenju gradonačelnice Ikić Baniček stoji:

-Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi potresom pogođenih područja shvatila sam da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kada smo telefonski razgovarali.

Nakon 28.12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade.

To za Sisak znači da obnove neće biti, jer dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto i građani imaju motiv sufinancirati jer ipak imaju vrijedne nekretnine i vrijedne kvadrate, u Sisku, Županija koja je de facto bankrotirala i zadužena je 80 milijuna, a još 40 milijuna manjka prebacuje iz godine u godinu, neće to moći, a o građanima da ne pričam. Odakle umirovljenicima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu, a mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse!

Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči- piše na kraju priopćenja Ikić Baniček.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI