Neovisni novinarski portal
19.5.2022.
IZDVOJENO / POLITIKA / šokantno
Knin nakon incidenta sa službenim “humanitarnim” izaslanstvom Srbije: Izigrano povjerenje

Knin nakon incidenta sa službenim “humanitarnim” izaslanstvom Srbije:
Izigrano povjerenje

Miloš Stojković, kao član službenog humanitarnog izaslanstva vlade Srbije, iskoristio je Kninsku tvrđavu za prljavu rabotu. Na svoju sramotu. Napravio je na Tvrđavi video uradak s kojim se pohvalio na Facebooku, a sva njegova pamet, sva mudrost i kreativnost svela se na ono poznato i zloćudno koje stane u “legendu pod sliku” ili prateći tekst uz video:” Evo nas na srpskoj okupiranoj zemlji…”, “Živjela republika srpska krajina”, itd. Nekoliko minuta nacionalističkog bezumlja, prosutog usred Knina. Na čijoj bi Tvrđavi Stojković rado zavijorio srpsku zastavu, umjesto hrvatske, i njome obilježio “srpski teritorij”.

Taj ratnohuškački govor , vjerovali smo, pripada prošlosti koju nitko razuman nikad više ne bi poželio. No, nekima je, kako vidimo, i danas dio vokabulara. Recimo, Milošu Stojkoviću, kosovskom Srbinu ( rođen 1986. ), teologu, koji pod maskom humanitarca ( u Hrvatsku je došao, navodno, kao sudionik humanitarne akcije čiji je organizator udruga “Ujedinjena Srbija” ) dolazi u Knin i zaziva mržnju i rat. A još je i teolog. Kome taj čovjek čini dobro? Srbiji? Srpskoj manjinskoj zajednici u Hrvatskoj? Ili samo titra najniže strasti otpadnicima rata i vječitim čuvarima nacionalističke isključivosti, mržnje i zla… ?

Stojković je za ŠibenikIn tvrdio da nema baš ništa s tim videom koji je na društvenim mrežama objavljen pod njegovim imenom. Učinio je to, tvrdi, netko u njegovo ime. Tako to uvijek biva s onima što junački siju mržnju i kukavički bježe od odgovornosti, braneći se od zasluga u tom nedjelu lažnim demantijima, iako su se potrudili i slikom dokumentirati svoje “junaštvo”.

Miloš Stojković svakako ne zaslužuje ovoliko medijske pažnje. Taj postratni polusvijet koji i toliko godina nakon rata još živi u znaku one “Ovo je Srbija”, i koji sjeme zla pokušava uzgojiti i u Kninu, i među pripadnicima srpske manjine, makar na proputovanju, nikome nije na korist, pa ni sebi. Primitivni provokator, koji se ponosi svojom bliskošću s “kapetanom Draganom” i Aleksandrom Vučićem, samo je unio nemir u grad koji živi svoju postratnu, nimalo laku zbilju, ali mirno i bez međunacionalnih trvenja. A došao je kao dio srbijanskog izaslanstva, predvođenog državnim sekretarom ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, u humanitarnoj misiji, za blagdan sv. Save. Zar je išta humano u njegovom uratku, u njegovom postupku, porukama?

– Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija! Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave progon srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska Krajina…Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin –čuje se s videa, radi kojega su i Hrvatska i Grad Knin tražili javnu ispriku Beograda.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić bio je posebno ogorčen ponašanjem jednog od članova službene delegacije predvođene državnim tajnikom u vladi Srbije. Reagirao je odmah objavom: “Miloš Stojkovićsramite se! Sramite se zbog licemjerstva koje živite i koje jeste!”
Osjetio se prevaren, podlo izigran. Jer, za dobronamjerne ljude, rekao je, vrata gradske uprave Knina uvijek su otvorena. Tako su bila i za službeno humanitarno izaslanstvo srbijanske Vlade u kojem je bio i Stojković. I sve je bilo korektno i nesporno dok nije objavljen video.

Knin ovakav incident ne pamti, sa žaljenjem je kazao Jelić. Osudili su ga građani svih nacionalnosti, i gradonačelnik se nada da će akteri ovog ispada biti čim prije procesuirani kako bi grad nastavio sa svojim mirnim životom bez tenzija.
No, HDZ se potrudio odmah iskoristiti incident za žestoki napad na gradonačelnika Jelića poručujući mu da se srami s kim se druži. Zar se Jelić družio sa izaslanstvom Srbije koje je tek protokolarno, civilizirano primio kao što bi i svako drugo koje tvrdi da dolazi u dobroj vjeri? U tom bi uvjerenju i ostao da nije bilo Stojkovićevog videa na Facebooku na kojem drži ostrašćeni nacionalistički govor na kninskoj Tvrđavi

Sporni video uradak izbrisan je sa Stojkovićevog profila, i kamo sreće da ga Kninjani izbrišu i iz pamćenja. Radi normalnog života grada, radi očuvanja dobrih međunacionalnih odnosa i međusobnog povjerenja. A ono je ovim incidentom besumnje narušeno…

Stojković s “kapetanom Draganom” i Aleksandrom Vučićem
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI