Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Kad Židovska općina disciplinira ( proustaški ) HDZ: Hoće li ikad Plenkovićeva družba zabraniti fašistički pozdrav ZDS?

Kad Židovska općina disciplinira ( proustaški ) HDZ:
Hoće li ikad Plenkovićeva družba zabraniti fašistički pozdrav ZDS?

Kad predsjednik Vlade Andrej Plenković javno eksplicira što misli o incidentu koji se dogodio prilikom obilježavanja obljetnice akcije Maslenica 93., i govori kako ga je predsjednik države nazvao ujutro u 8 sati, baš dok je gledao sina kako završava jedan LEGO, i nije znao što je tako dramatično u osam sati, to nije samo faktografski precizan tok događaja. Svaka je tu riječ dobro promišljena i upotrijebljena, i njegov sin, i LEGO, i osam sati ujutro, i dvojbena dramatičnost. Naravno, sve s ciljem da se potpuno infantilizira i minorizira značaj Milanovićevog postupka u Zadru, gdje je odbio biti uz bok s proustaškim HOS-om,od čega je zaštitio i vojsku. Koristeći ovlast zapovjednika Oružanih snaga.  Napokon!

Najžalosnije od svega je što za Plenkovića sudjelovanje pripadnika HOS-a s ustaškim simbolima na odorama i endehazijskim pozdravom Za dom spremni na zastavama, nije ništa skaredno, ništa skandalozno i uznemirujuće, e da bi ga šef države u 8 ujutro ometao dok promatra sina kako privodi kraju jedan LEGO…

HOS nije ni bio na Maslenici…

I kad imamo u vidu sve što je Plenković izgovorio o tom skandaloznom događaju koji izravno prkosi Ustavu RH, jasno nam je da sramotno profašističko paradiranje HOS-ovih crnokošuljaša neće tako lako, ili makar dok je Plenkovića i HDZ-a na vlasti, otići u povijest.
Greška je odavno učinjena, još onda kad je Franjo Tuđman NDH proglasio povijesnom težnjom hrvatskog naroda, a potom jedno po jedno obilježje te fašističke tvorevine pripuštao u javni prostor, rehabilitirajući time i propalu kolaboracionističku NDH. No, čak je i Tuđman,  svjestan štetnosti kontaminiranja društva ustašofilijom, ergo, i HOS-ovskim eskapadama s pokličem ZDS i fašističkim simbolima na odorama, delegitimirao Skejine postrojbe i priveo ih u legalnu Hrvatsku vojsku. Znajući da s takvom poputbinom u EU nećemo.  Učinio je to još 1991. Dvije godine prije operacije Maslenica, o čemu danas jasno i glasno svjedoči i Gotovinin zamjenik u akciji, Luka Džanko.

Prema tome, nije bilo nijednog razloga da nekolicina, evidentno službeno pozvanih, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga na svečanost obilježavanja 28. obljetnice Maslenice, dolazi u uniformama HOS-a po kojima se kočoperi ustaško znakovlje. U takvim odorama nisu bili ni u operaciji Maslenica, pa nema nijednog razumnog razloga da to čine 28 godina poslije, pogotovo s obzirom da im Ustav RH to zabranjuje. Ako su sudjelovali u ovoj vojnoj operaciji, mogli su biti pozvani na njezino obilježavanje, ali kao sav normalan, civilizirani svijet, ne veličajući jedan propali zločinački režim i ne vrijeđajući zdravu pamet svakog časnog čovjeka.

Problem je u tome što Hrvatska nije pravna država, pa se u njoj zaludu pozivati na zakone i Ustav. Dodatan je problem što ni aktualna vlada Andreja Plenkovića neće stati u obranu zakona i Ustava, nego će tražiti mogućnost kako zakone zaobići i radikale u svojim redovima zadovoljiti.

Nije li to bila i funkcija vladinog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, koje je, vjerojatno baš po naputku premijera Plenkovića, donijelo ( tranzicijski ) dokument koji legalizira HOS-ovo ustaševanje. Kao iznimku od ustavnog pravila po kojem su ZDS i ostali fašistički simboli kojim se ponose hrvatski crnokošuljaši, jednostavno zabranjeni. Čime se Povjerenstvo, kao ad hoc tijelo, postavlja iznad Ustava, što je potpuno izvan pameti i deklarirane političke volje da se prijepori oko ZDS napokon riješe.

“Lijevo spinanje”, prljava Plenkovićeva perfidija

Predsjednik Republike Zoran Milanović i prošle je godine u Okučanima pokazao što misli o HOS-ovom paradiranju s ustaškim obilježjima, kada je također napustio komemoraciju. Jednako je postupio i sada, u Zadru, pri obilježavanju godišnjice Maslenice. I nikome to nije čudno, nitko i nije nešto drugo očekivao od Milanovića. Ali, sve ono što se odigravalo u pozadini tog predsjednikovog čina, žalosno svjedoči o hrvatskoj političkoj zaostalosti i inferiornosti unutar zajednice civiliziranih EU država i naposljetku primitivizmu koji nadjačava i zdrav razum i snagu establishmenta.

Ako je Milanović, odmah po saznanju da ga u Zadru, na službenoj svečanosti obilježavanja operacije Maslenica, čeka “mina”, svjesno i ciljano pripremljena kako bi isprovocirala novi incident, o tome obavijestio premijera, bilo bi normalno da je Plenković reagirao. Da je nazvao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i zadarskog župana Božidara Longina, organizatora svečanosti, te zatražio da se oni koji krše ustavne odredbe udalje sa skupa. Umjesto toga, Plenković s radošću prati kako skup napušta predsjednik države. I ne čini ništa. Kukavički, oportunistički i perfidno. želeći da se fokus s HDZ-ovih afera, Žinića, Puljašića i inih, ili nesnalaženja Vlade i državnih institucija u katastrofalnom potresu, kako u Zagrebu tako i na Baniji, prebaci na Milanovića i ideološke prijepore koji uvijek dižu temperaturu u ovoj nesretnoj zemlji. Njemu je važniji opstanak na vlasti od obraza države kojom upravlja. Ma neka je i najgora, ali je bar u njoj najmoćniji, najvažniji. Pa to nije ni na razini kotarskih načelnika!

Plenkoviću nije dovoljno što je svojim grijehom nečinjenja stvorio političko ozračje u kojem je moguće nekažnjeno mahati zastavama s fašističkim ZDS pozdravom i prsiti se u crnim odorama s ustaškim simbolima, nego za ovaj ispad još i optužuje stranke lijeve opcije!? Jer, one navodno uvijek tako spinaju pred izbore, bilo o korupciji ili ideološkim podjelama. Kakav to podmukao tip može takvo što izgovoriti, potpuno svjestan koliko je njegova optužba lažna i otrovna?

“Komplicirani odnosi”

Otkud bi lijeve stranke mogle intervenirati u službeni protokol proslave za koji je zadužena županija, vječito HDZ-ova i svakim danom sve opskurnija i zadrtija? Kakav bi upliv lijeve opcije mogle imati na bilo što, što se događa u Zadru gdje je i lijeva strana ulice od 1990. prezrena?!

Ali, sve to Plenković zna, pa ipak se usudi javno prosuti to prljavo, crno HDZ-ovo perje i prilijepiti ga za one koji s tim ni po duhu svetome ne mogu imati veze. To o osobi Andreja Plenkovića govori i više negoli bi on htio…

Za dokument Povjerenstva koje je prihvatilo biti mjera ove “ideološke stvari”, drsko će izjaviti kako je on učinio, u ovim hrvatskim “kompliciranim odnosima”, najbolje što se moglo i da će ga svatko razuman i tko gleda naprijed, podržati. Taj paradoks mogu podržati samo HOS-ovi crnokošuljaši i njihova proustaška bratija, odnosno HDZ-ove kukavice kojima služi kao alibi za nepostupanje sukladno Ustavu i netalasanje. Time je HDZ preuzeo odgovornost za dugoročno ( nadajmo se ne i trajno ) utamničenje Hrvatske u prošlosti poraženih, frustriranih i bolesno nepomirljivih snaga u društvu. Taj zloćudni tumor uzdignut je na razinu amblema tzv. hrvatske državotvornosti kakvu u ovoj zemlji brani tek šaćica bijednika pred kojima se Plenković i njegova družba tresu. Zbilja jadno.

I što se post festum ovog, samo još jednog u nizu, skandala događa? Na poziv Židovske općine u Zagrebu i njezina predsjednika Ognjena Krausa, doduše nevezano za sam incident, održan je sastanak predstavnika naroda žrtava NDH, antifašista i većine klubova zastupnika u Saboru, vladajućih i oporbenih stranaka. Kako je Kraus priopćio javnosti, na sastanku je jednoglasno zaključeno da se “pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i sankcioniranju upotrebe ustaških obilježja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina”.

Krausovo discipliniranje HDZ-a

No, dočim je Krausovo priopćenje dospjelo u javnost, HDZ-ov predstavnik odmah se pobunio.- Ne, nismo se dogovorili o zabrani- brzo je reagirao da se braniteljsko-HOS-ovske postrojbe ne dignu na ustanak. A ako je to točno, pa oko čega se HDZ uopće onda suglasio s ostalima??? Kakva je to mizerna, pubertetska vlast koju mora disciplinirati i na red pozivati Židovska općina ne bi li se konačno obračunala s profašističkim tendencijama u društvu čiji su pronositelji tek marginalni pojedinci, ojačani statusom branitelja, koji se u Hrvatskoj,  što agresivniji tim više, poimaju kao neupitna božanstva?

Predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus premijeru je poručio da će ući u povijest donese li odluku o zabrani ustaških simbola, “da će skinuti ljagu s hrvatskog naroda koju nezasluženo nosi 30 godina, posebno s obzirom na doprinos koji je Hrvatska dala u europskoj antifašističkoj arhitekturi”. Zvuči privlačno, ali ne toliko da bi Plenković žrtvovao vlast danas, kako bi u povijest ušao sutra…

I da zaključimo: Andrej Plenković kojeg su početno mnogi doživljavali kao preporoditelja, pretvorio se u pukog suradnika suspektnih tipova okupljenih u tom inkriminiranom HDZ-ovom društvu. Sve za vlast, vlast ni za što!

Pokazao se nesposoban za upravljanje državom, ne samo zato što je preuzeo kadrovski potkapacitiranu stranku čije članstvo ponajviše povezuje koristoljublje i grabež, a ne nekakva imaginarna ljubav prema domovini. Dva recentna potresa posvjedočila su da je njegovo odabrano društvo nedoraslo zadaći i da se njegova Vlada apsolutno ne snalazi u katastrofi, baš kao što smo mogli vidjeti i da je potpuno nevjerodostojna i neuvjerljiva u pandemiji. Od zagrebačkog potresa prošlo je punih deset mjeseci, a obnova nije ni blizu početku. Kad je razorni potres pogodio Baniju, država ( Vlada ) se danima nije uspjela organizirati i reagirati u izvanrednoj situaicji, pa su volonteri i ljudi široka srca diljem Hrvatske spašavali stvar. Tjedan dana mu je trebalo da ustroji Stožer kao operativno tijelo koje će upravljati krizom, a čak dva tjedna da organizira državnu kuhinju za stradalo stanovništvo.

Plenković sa svim svojim radarima s kojima se hvali, ne uspijeva “nanjušiti” makar pet kvalitetnih, časnih, obrazovanih i sposobnih pojedinaca koji bi Vladu i državu pomaknuli naprijed, riješili pristojno makar jedan problem. Toliko promašaja koliko ih je on imao u ovih gotovo pet godina otkako je preuzeo HDZ, ne bi napravio ni potpuno slijep čovjek. Smijenio je više ministara i HDZ-ovih dužnosnika uhvaćenih u kriminalu i nemoralu, negoli tri- četiri vlade zajedno. Čime, dakle, taj čovjek impresionira one oko sebe?

Možda visinom, ali i ona se kod njega pokazuje kao mana. S nosom, kojim vječito para nebo, jer je sve ono ispod toga nedostojno njegove veličine, naprosto ne uspijeva vidjeti što je pred njim. Ili zapravo odvraća pogled, jer je i njemu samom, već i od površnog pogleda oko sebe, muka…?

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI