Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
hadeze / MEDIJI / POLITIKA
Banija ili Banovina, urota ili kritika : Kad HDZ-ovci “prolupaju”…

Banija ili Banovina, urota ili kritika :
Kad HDZ-ovci “prolupaju”…

Kakav se sve talog skupio u HDZ-u, stranci koja na najvišoj razini, na sjednici Predsjedništva smrtno ozbiljno raspravlja o kritičarima u medijima kao svojim najvećim neprijateljima koji su se s oporbom urotili protiv Vlade. Što, valjda da je nasilno svrgnu?! A kao dokaz da se HDZ-u i Vladi Andreja Plenkovića doista radi o glavi iz novinarskih redova, nenadmašna Dubravka Šuica, koja je ničim zasluženo, zasjela na poziciju potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju, izvukla je iz rukava kao krunski argument urotništva protiv HDZ-a to što neki novinari Banovinu zovu Banijom! Potpuna karikatura…

Osim što je i prema mišljenju lingvista točno reći i Banovina i Banija, osim što je rasprava irelevantna i politikantska i šovenska, ova je HDZ-ova epizoda s Dubravkom Šuicom u glavnoj roli i vrhunac udvorništva, ali i zloćudnog kontaminiranja društva starim, primitivnim nacionalističkim podjelama. I to, kakve li blamaže i skandala, dolazi od europske povjerenice za demokraciju!

Jedna od najvećih Hrvatica Dubravka Šuica (foto www.dubravka-suica.eu)

Šuica i (EU)demokracija

Šuica je očigledno doslovce shvatila svoga stranačkog šefa kad je nekidan revoltirano i nekontrolirano, u maniri kakvog maskiranog autokratskog diktatora, pred novinarima koji odreda smatraju da je država na potresom pogođenoj Baniji zakasnila reagirati, podviknuo:

-Ma tko je taj koji će reći iz komfora svoga naslonjača reći da nešto nije dobro? Temeljem čega? Temeljem kojih, čijih podataka? Tko kasni i gdje kasni? Dajte mi jedan dokaz!- grmio je uvrijeđeno “Plenković veličanstveni”.

I Šuica se odmah dala u potragu za dokazima. Iznimno kreativna kakva jest, odmah ih je našla u “spornom imenu” razorene regije u središnjoj Hrvatskoj. Banovine, kako ju je svojedobno preimenovao u duhu hrvatskog novogovora Franjo Tuđman, iako se oduvijek među Banijcima, a oni su o vlastitom imenu, valjda, najpozvaniji svjedočiti, zvala Banija. A činjenica da mnogi novinari ignoriraju “tuđmanizam” i preferiraju autentični naziv regije, za ingenioznu Šuicu je dokaz urote medija, koji u komplotu s ( lijevom ) oporbom pokušavaju rušiti legalno izabranu vlast.

Što bi rekao Plenković, pozivajući se na svoje istančane radare i filtere koji mu omogućavaju da zavjeru prepozna u tri sekunde, to je agenda!” Jasno je tko ima kakvu agendu i tko mi spina nekakav projekt ili nekakav dojam da nešto nije u redu”. E, tu je agendu Dubravka Šuica otkrila u Baniji. Pardon, Banovini. A glavne urotnike prepoznala je u kolegama s N1 televizije.

Urotnik Šeks

Jer, upravo je N1 izvijestio sinoć, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, da je sam vrh stranke, predsjednik Plenković, šef Sabora Jandroković, te vječiti, nezaobilazni Šeks i potpredsjednica EK Šuica, osuo pravu paljbu po medijima optužujući ih da serijom kritičkih tekstova nakon katastrofalnog potresa na Baniji, zapravo podrivaju vlast u sprezi s oporbom.
Plenković je ocijenio, javio je N1, da dio medija zajedno s oporbom, pokušava umanjiti ulogu Vlade u pružanju pomoći stradalom stanovništvu u Baniji, u čemu je, razumije se, dobio potporu Jandrokovića, ali i starog urotnika Šeksa koji je, štoviše, ustvrdio da novinari udruženi s ljevicom, pokušavaju promijeniti ishod legalnih parlamentarnih izbora. A kriminalizacijom poslijeratne obnove na Baniji imaju za cilj kriminalizirati i Franju Tuđmana, konzekventno tomu hrvatsku državnost i HDZ kao stranku koja je imala vodeću ulogu u stvaranju hrvatske države i njezine neovisnosti. Teško Šeksovim “sivim ćelijama”, te zbilja neumorno kuju zavjere…

A tu je Šeksovu loptu Šuica dočekala na volej i opalila kako je evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ, što se vidi po tome što Banovinu zovu Banijom!!! Adio pameti!Začudo, baš se Šuica našla govoriti o jezičnim pitanjima, iako je od ranije dobro poznato da joj jezici ne idu dobro, ne samo engleski, u što smo se davno uvjerili, nego bogme ni materinji- hrvatski! U protivnom joj ne bi palo na pamet izreći takvu politikantsku nebulozu o imenu Banije s kojom je osramotila i sebe, i HDZ ( ako je to još uopće moguće ), ali i EK čija je potpredsjednica. I to za demokraciju. A njezina je urotnička teza sve samo ne demokratska, a svakako ni proeuropska.

Post festum ovog skandala, koji je, pošteno govoreći samo jedan u nizu onih što ih HDZ generira in continuo, dopalo je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića vaditi kestenje iz vatre. A moglo bi se reći da ga je svojski zagrabio…

Jandroković i Banovina

Na pitanje novinara kaže li on Banija ili Banovina, i misli li kao dio njegovih stranačkih kolega da je na djelu medijsko-oporbena urota protiv Vlade, žestoko se okomio na insajderskog denuncijanta koji je servisirao N1 netom po završenoj sjednici Predsjendištva.

– Kad sam vidio tu informaciju sa sastanka postalo mi je jasno da je netko od stranačkih kolega tu informaciju plasirao medijima na način na koji ju je plasirao… Moj prvi zaključak je bio da se radi o nekome tko je jako zlonamjeran, kada tako interpretira ono što se raspravljalo ili – bit ću vrlo grub – priglup, pa nije razumio to o čemu smo mi tamo razgovarali- ispalio je ljutiti Jandroković.

Opis denuncijanta mogao bi nas navesti na krivi trag, hm, ali takvih je u HDZ-u puno… No, tko god bio, neće se dobro provesti otkrije li vodstvo HDZ-a njegov identitet. Jer, ipak je riječ o katastrofi kakvu dosad nismo imali, kako reče šef Sabora.

-Ovo je zaista jedna nesreća koja je pogodila ovu generaciju i nismo imali iskustva kako se s tim zlom nositi. Zagrebački potres bio je velik, ali ovo je bio 6,2. Pogodio je područja koja su ionako slabija po razvoju, naseljenosti i radi se o jednom izuzetno traumatičnom i bolnom iskustvu. U prvi trenutak reagirala je s jedne strane i država, ali i ono što je bilo posebno zanimljivo za vidjeti, reagirali su ljudi, volonteri. Prvi moment bio je demonstracija zajedništva. I tako je trebalo ostati. Ali čini mi se da je u ovih prvih nekoliko dana došlo do određene napetosti i da se pokušalo tu situaciju napraviti kao da imamo s jedne strane državu, a s druge volontere. Po meni – sve je to jedna Hrvatska i svi su djelovali na način kako su najbolje znali i umjeli da pomognu onima koji su se našli u tako teškoj i katastrofalnoj situaciji- rekao je Jandroković. Naveo je, dakako, i da je država u prvi tren osigurala da se iz ruševina izvuku stradali, da se osigura dotok pitke vode, struje, plin u naselja oko Gline, Petrinje i Siska, a donijela je i odluku da se ugroženom području pomogne odmah s interventnih 120 milijuna kuna.

Demontiranje države

Sve se radilo baš kako treba, pa Jandrokovića, kako je kazivao, boli “da se dijelimo”.
A što se tiče Banovine ili Banije, osobno je za poziciju da se kaže Banovina ( baš čudno! ), ali nije na poziciji da ako netko kaže Banija da time podriva državu. Ništa što se događalo na Predsjedništvu HDZ-a, rekao je, ne treba brinuti novinare, i neće ugroziti demokraciju.

No, mlijeko je proliveno i ono samo govori o pravom licu HDZ-a i hrvatske Vlade koja se Plenkovićem samo kamuflira, lažno predstavlja. Jer, tko je ovaj urotnički film pustio prvi? Zar nije upravo najeuropskiji i najdemokratičniji među njima, glavom i bradom Andrej Plenković, novinarima najprije docirao kako će raditi svoj posao i pokušao odrađivati urednički posao, a potom sve svoje medijske kritičare optužio za demontiranje države? Tako to izgleda kad HDZ-ovci “prolupaju”…

A njegova sljedba samo pozorno prati što veliki vođa govori i slijepo ga slijedi na tom putu. Jasno, kao i inače kod velikih Hrvata i katolika, nastojeći uvijek biti veći katolici od Pape. Baš to je pokušala i Dubravka Šuica, koja je, kako je svima odavno jasno ali tu pomoći nema, s obzirom na svoje intelektualne kapacitete nevjerojatno, pa i nedopustivo daleko dogurala.

Družina u ‘Ciboni’ – foto HDZ

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI