Neovisni novinarski portal
23.7.2021.
ekopis / rvatska
Foto: izvor Dalmatinski portal

Suludi okršaj:
Piciginaše s Bačvica napala direktorica tvrtke koncesionara jer su volonterski čistili plažu

Foto: izvor Dalmatinski portal

Suludi okršaj zabilježili su splitski mediji na pješčanoj plaži Bačvice kojoj je kultni status u kolektivnoj svijesti nacije priskrbilo cjelogodišnje nabacivanje loptom u plićaku poznato i kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro i ‘najsplitskija’ društvena igra. Igrače picigina udružene u Ekološko društvo Picigin Bačvice verbalno je nasred plaže napala direktorica koncesionara Bačvice plaža i zaprijetila  pozivanjem policije jer su se usudili samoinicijativno i volonterski očistiti plažu na kojoj borave i loptom se u plićaku nabacuju u sva godišnja doba.

Članove Ekološkog društva Picigin Bačvice verbalno je, prema riječima njegova predsjednika Tonija Stipišića, napala Daniela Vukman, direktorica tvrtke koncesionara te splitske gradske plaže jer joj je zasmetalo što oni volonterski redovito čiste plažu od lažine i ostalih naplavina nakon svakog većeg juga. Nije direktorici tvrtke Bačvice plaža zasmetalo uklanjanje lažine pune otpada jer se zabrinula za sudbinu mikroorganizama u opjevanom suhom lišću morske cvjetnice posidonije. Ni riječi nije piciginašima Daniela Vukman prozborila o eventualnom zalaganju koncesionara u borbi protiv erozije pijeska zadržavanjem suhe lažine u zimskom periodu. Nije ona s volonterima porazgovarala o načinima uklanjanja otpada iz suhe morske cvjetnice na kojoj je, kao što splitski pjesnik Tomislav Zuppa reče u slavnom dijalogu s galebom za Olivera Dragojevića, lipo ležat na osami blizu mora. Direktoricu tvrtke Bačvice plaža naljutilo je u šetnji plažom to što njenom poduzeću probleme zadaje čišćenje na način na koji ga piciginaši provode jer je, kako riječi neimenovanog predstavnika koncesionara prenosi Dalmatinski portal, ‘neorganizirano i pravi veći nered’ jer da ‘kada se čisti, treba se odmah dogovoriti za odvoz i organizirati da ne ostaje.’

Foto: izvor Dalmatinski portal

Predsjednik Ekološkog društva Picigin Bačvice kaže da redovitim čišćenjem plaže od lažine i ostalih naplavina oslobađaju plažu za rekreativne aktivnosti svih građama i da koncesionar Bačvice plaža nije u posljednje dvije godine ni jednom samoinicijativno očistio plažu osim pred ljeto kada se na plažu postavljaju ležaljke. Objašnjava Toni Stipišić da taj koncesionar koji ima koncesijsku obavezu održavati plažu čistom i urednom tokom cijele godine negoduje zbog njihovog volonterskog čišćenja zato što mora platiti odvoz lažine s plaže i to doživljava izbijanjem novca iz svojega džepa, a ne svojom obavezom. Zaključuje da zato preferira ostavljanje nakupljene lažine i naplavina na plaži jer tako zadržava novac koji bi inače morao potrošiti na čišćenje. Slobodnoj Dalmaciji otkrio je i da ga je direktorica naknadno nazvala i ponudila pronalazak zajedničkog jezika i rješenja i da su piciginaši voljni razgovarati, da imaju i dalje želju i volju raditi na čišćenju i sadnji stabala ali da im do sada taj koncesionar nije izlazio u susret.

Foto: izvor Dalmatinski portal

Daniela Vukman direktorica je tvrtke Bačvice plaža u vlasništvu tvrtke Projektni biro Konstruktor u kojoj se direktorskim poslom bavi Željko Žderić, jedan od osam njezinih suvlasnika, javnosti puno poznatiji u svojstvu gazde propalog nekadašnjeg građevinskog diva Konstruktor kojega tužiteljstvo osnovano sumnjiči za malverzacije nekretninama tog poduzeća. Tvrtku Bačvice plaža osnovali su 2011. iste godine u kojoj im je dodijeljena desetogodišnja koncesija, Konstruktor –Inženjering i Grad Split. Tvrtka je u međuvremenu prešla u stopostotno privatno vlasništvo, narasla na šest zaposlenika i ostvarenja godišnjeg prihoda od oko dva i pol milijuna kuna. Godišnju koncesijsku naknadu odredila je Županijska skupština Splitsko-dalmatinske Županije Odlukom o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže, ugostiteljskih objekata i terase (štekata) na dijelu K.O. Split, predio uvala Bačvice na 180.000 kuna plus tri posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluga na koncesioniranom području.

Foto: izvor Dalmatinski portal

Pravo korištenja plaže tvrtka Bačvice plaža je tom odlukom dobila za obavljanje turističke djelatnosti, što uključuje iznajmljivanje suncobrana, ležaljki, pedalina, sandolina, brodica na vesla i motorni pogon, skutera, aqua park,. sredstva za vuču padobrana, tuba gumu i bananu; trgovačke djelatnosti  ambulantne prodaja pića, sladoleda i peciva te ugostiteljske djelatnosti korištenja  ugostiteljskih objekata i njihovih terasa –štekata. Piše u toj odluci splitsko-dalmatinskih županijskih skupštinara i da je koncesionar dužan osigurati provođenje reda na koncesioniranom području tijekom cijele godine kao i uređivati to područje, a to, izrijekom se navodi, znači čistiti prostor koncesije, popravljati i održavati oštećenu opremu – koševe za smeće i klupe, čistiti šetnicu uz more i hortikulturno je održavati. Piše i da plaža mora ostati dostupna svima.

Foto: izvor Dalmatinski portal

Nije u ovoj priči nevažna ni činjenica da je stručno tijelo Splitsko-dalmatinske županije za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru zaključilo ovoga ljeta kako na Županijsku skupštinu valja poslati nacrt prijedloga Odluke o prestanku koncesije za plažu Bačvice. Tvrtki Bačvice plaža koncesiju žele oduzeti jer dvije godine odbija potpisati dodatak koncesijskom ugovoru kojim bi se regulirala njihova koncesijska prava i obaveze odnosno uskladila sa novim propisima o gospodarskom korištenju i posebnoj upotrebi pomorskog dobra, kao jedini od oko 150 koncesionara plaža u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji  ne žele potpisati taj aneks. Osim dodatka koncesijskom ugovoru problematičnim su se prethodnih godina pokazali  i bespravno korištenje štekata, postavljanje objekata bez pravne osnove i građevinskih akata te slične ilegalne aktivnosti na proslavljenoj pješčanoj plaži na kojoj se picigin igra u sva godišnja doba.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI