Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
životinje i ljudi
Foto: Marko Lukić

Rasplesani skokun:
U Nacionalnom parku Krka pronađena nova životinjska vrsta

Foto: Marko Lukić

Nova životinjska vrsta pronađena je u Nacionalnom parku Krka i opisana kao rasplesani skokun – Lepidocyrtus chorus, pohvalili su se iz te šibenske javne ustanove, rekavši kako je s gledišta bioraznolikosti svaki pronalazak nove vrste neprocjenjivo važan i da se zahvaljujući opisanoj novoj vrsti skokuna plešući uspinju na svjetsku znanstvenu pozornicu.

Skokuni su skupina sitnih beskralježnjaka koji naseljavaju gotovo sva staništa. Ima ih na tlu i drveću, u špiljama, na kopnu i  vodenim površinama, na snijegu i ledu. Skokuni se zovu jer bježeći od predatora mogu skočiti na udaljenost  i nekoliko stotina puta veću od njihove veličine, što ih svrstava među najbolje skakače u životinjskom svijetu. Skaču uz pomoć furke, kako se naziva poseban organ za skakanje.

Foto: Marko Lukić

Rasplesani skokun ime duguje specifičnom ponašanju, tzv. plesu (lat. chorus = plesač), koje je vjerojatno povezano s traženjem hrane i prehranom. Tijekom istraživanja vrste L. chorus prije dvije godine snimljen je i videomaterijal.

Analizom je utvrđeno da postoje dva obrasca ponašanja toga skokuna. U prvom slučaju primjerci zadržavaju glavu i usta na jednom mjestu dok u isto vrijeme rade kružne pokrete abdomenom u oba smjera. U drugom slučaju, nakon što provedu neko vrijeme hraneći se na tom mjestu, počinju se kretati u određenom smjeru istovremeno nastavljajući s kružnim pokretima abdomena i ne mijenjajući ponašanje prilikom približavanja.

Foto: Marko Lukić

Dužina tijela holotipa rasplesanog skokuna, bez glave i furke, iznosi 1,7 mm. Zbog pokrova ljuski po cijelome tijelu, srebrnaste je boje. Na bočnim stranama četvrtog abdominalnog kolutića ima tamnoljubičaste pjege, a na glavi, između antena, ljubičasto obojen dio u obliku trokuta.

Foto: Marko Lukić

Svi primjerci nove vrste sakupljeni su na starim kamenim stepenicama u krugu HE Miljacka. Stepenice su djelomično prekrivene listincem i sitnim šljunkom i obrasle lišajevima i mahovinom. Vrsta je do sada poznata samo s navedenog mikrolokaliteta u krugu HE Miljacka, pa trenutno predstavlja endemičnu vrstu za NP Krka.

Foto: Marko Lukić

Područje kanjona rijeke Krke oko slapa Miljacka od iznimnog je značenja za Park zbog spleta speleoloških objekata, jedinstvenih hidroloških fenomena i životinjskih vrsta poput čovječje ribice i šišmiša koji tu obitavaju. Upravo zato to područje nije otvoreno za posjećivanje, već samo za znanstvena istraživanja, koja često donesu ovako vrijedne rezultate.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI