Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
HRVATSKA
Gusto posijane vjetrenjače vjetroelektrane Krš Pađene (foto TRIS/G. Šimac)

Nacional o aferi Vjetroelektrane Krš Pađeni:
‘SMS iz mobitela Josipe Rimac otkriva zašto će ona premijera Plenkovića predložiti za svjedoka’

Gusto posijane vjetrenjače vjetroelektrane Krš Pađene (foto TRIS/G. Šimac)

Tjednik Nacional danas objavljuje tekst o aferi Vjetrelektrana Krš-Pađene, to jest o optužbama za krupni kriminal protiv brojnih osoba iz državne vlasti, među kojima i protiv bivše kninske gradonačelnice i HDZ-ove državne tajnice Josipe Rimac koja je nedavno izašla iz dugotrajnog istražnog zatvora.

-Pripremajući svoju obranu, za korupciju osumnjičena Josipa Rimac odlučila je i ljude iz samog državnog vrha izravno uplesti u aferu Vjetroelektrane Krš-Pađene. USKOK-ov spis otkriva da je Josipa Rimac 6. prosinca 2019. Plenkoviću poslala SMS i tražila da on organizira sastanak jer je projekt vjetroelektrane ‘zapeo u začaranom krugu šume-imovina-poljoprivreda’. Plenković ju je istoga dana nazvao na mobitel. Otkrivamo kako je dogovoren sastanak na kojem se o tome detaljno diskutiralo i tko će još iz Vlade i DORH-a biti predložen za svjedoka… – objavio je Nacional na svojim internetskim stranicama u najavi za novi tiskani broj tjednika kojemu je na naslovnici tekt naslova: EKSKLUZIVNO: SMS iz mobitela Josipe Rimac otkriva zašto će ona premijera Plenkovića predložiti za svjedoka u procesu u aferi Vjetroelektrane.

Gusto posijane vjetrenjače vjetroelektrane Krš Pađene (foto TRIS/G. Šimac)

O golemim razmjerima afere Krš-Pađene pisalo se niz puta, o potresnim štetama nanesenim državi i građanima Hrvatske radi profita i interesa šake ‘poduzetnika’ i političara, o devastiranom okolišu i nebrizi za lokalno stanovništvo itd.

O neutaživim apetitima i gramzljivosti svjedoči i fotografija vjetroparka Krš Pađene s gusto načičkanim vjetrenjačama, snimljena s planine Promine, a na kojoj se vidi o koliki je golemi prostor ‘oduzet’ od tkiva Hrvatske za potrebe privatnih interesa.

Mimo svih standarda kakvi vrijede u uređenim državama, gdje se ovakvi pogoni mogu instalirati isključivo na znatno većoj udaljenosti od naseljenih mjesta, goleme vjetrenjače su postavljene preblizu kuća u tom onako opustošenom i napuštenom kraju.

Osim toga, u nekim normalnijim državama, lokalno stanovništvo u širokom krugu (čitave regije) uokolo ovakvih pogona desetljećima kao naknadu zbog uvjeta u kojima žive bivaju dugotrajno oslobođeni od plaćanja računa za električnu energiju.

Gusto posijane vjetrenjače vjetroelektrane Krš Pađene (foto TRIS/G. Šimac)

Kod nas je dakako obratno: plaća se i dodatni namet za investicije u obnovljive izvore energije.

– Nećete virovati, ali nakon nekog vrimena vam počne smetati i to šta vam ova sjena svako par sekundi prođe priko kuće i zakloni sunce – među ostalim nam je rekao žitelj jednog sela podno vjetrenjača žaleći se na buku, huk i druge negativne utjecaje tog pogona.

Šibensko-kninska županija je ogledan primjer kao se plemenita ideja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju iz vjetrova, kod nas lako izvitoperi i postane poligon za svojevrsnu privatizaciju i devastaciju prostora i zgrtanje profita na račun zajedničkih dobara.

Ubrzo nakon prve vjetrolektrane jedne njemačke tvrtke koja je dugo probijala put kroz gustiš hrvatske birokracije dok nije uspjela postaviti prve vjetrenjače na brdu Trtar Krtolin iznad Šibenika, mnogi su nanjušili dobar potencijalni posao te su taj županiju shvatili kao vjetrenjački eldorado, u čemu su im pomogle i vlasti, nudeći niz brda i planina za lokacije potencijalnih, odnosno danas već postojećih vjetroelektrana.

Postavljane su posvuda, čak i u neposrednoj blizini kuća u Danilu kod Šibenika i drugdje, a protom se malo brinulo o ekologiji, pticama itd., a još manje o tome da bi žitelji Šibensko-kninske županije, s obzirom koliko je vjetroparkova načičkano u njihovoj okolini, mogli dožvotno biti oslobođeni od plaća računa za struju.

No o tome se malo priča, kao što će se, vrlo vjerojatno, ubrzo malo ili nikako pričati i o aferi Krš Pađene, a koja će vjerojatno biti zataškana i zaboravljena, kao i većina dosadašnjih tragičnih slučajeva kriminala, korupcije i devastacije u lijepoj našoj Hrvatskoj.

Gusto posijane vjetrenjače vjetroelektrane Krš Pađene (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI