Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
crovid / POLITIKA
Istraživanje agencije Promocija plus: Stožeru povjerenje pada, Đikiću raste

Istraživanje agencije Promocija plus:
Stožeru povjerenje pada, Đikiću raste

Ako je vjerovati istraživanju koje je provela Promocija plus za RTL o raspoloženju građana i povjerenju u Nacionalni stožer civilne zaštite u koronakrizi, povjerenje građana u Stožer pada u odnosu na prethodni mjesec. Istraživanje je provedeno od 1.-4. prosinca, na uzorku od 1300 ispitanika.

Indikativno je da, unatoč svim službenim osporavanjima ili vladinom ignoriranju, ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, uživa visoko povjerenje građana. Po preferenciji ispitanika vjeruje mu 21,2 posto građana, tek nešto manje nego Alemki Markotić, koja uživa povjerenje 25,1 posto ispitanika.

Naš nekadašnji “prijatelj Vili”, ministar zdravstva Vili Beroš, tek je treći sa 17,8 posto potpore, a šef Stožera Davor Božinović ne može se pohvaliti povjerenjem koje mu poklanjaju građani- ono je svega 2,9 posto.

Vladin glavni pandemijski savjetnik Gordan Lauc, na čije se znanstvene savjete premijer oslanja i očigledno ih najviše uvažava, unatoč njihovoj nedosljednosti, ima povjerenje tek 1,8 posto građana.

Inače, Stožer i dalje podupire, s visokim stupnjem povjerenja, čak 30 posto ispitanika, prenosi N1, još 30 posto ih toj ekipi dosta vjeruje, mada su rezervirani prema nekim njihovim potezima, a oko 40 posto ih ne vjeruje Stožeru ili jedva da im vjeruju.
Ispostavlja se da je sustavnim kritiziranjem poteza Stožera i javnim sugeriranjem što bi bilo uputno činiti, Đikić osvajao povjerenje, dok su ga članovi Stožera uglavnom gubili. Ispitivanje je pokazalo i da Đikića uglavnom podupiru birači SDP-a, a Alemku Markotić birači HDZ-a.

Oko 34 posto ispitanika privremeni lockdown smatra pogođenim, 24 posto ih drži da su mjere pretjerane ili uglavnom pretjerane, a da su nedovoljne smatra ih 38 posto.
Zanimljivo je da kazne za nepridržavanje epidemioloških mjera kao mjeru podupire neočekivano velik broj građana, no najviše podržavaju odluku o ograničavanju okupljanja, podršku ima i nošenje maski, a čak 50 posto ih se slaže sa zatvaranjem kafića, teretana i dvorana za rekreaciju, iako je fizička aktivnost itekako preporučljiva za jačanje imuniteta u obrani od virusa.

Protiv obveznog cijepljenja izjasnilo se čak 64 posto ispitanika, 30 posto ih je da ono bude obvezno, pri čemu se pozivaju na dosadašnja pozitivna iskustva s obveznim cjepivima ( ospice ), što protivnici cijepljenja ne prihvaćaju pozivajući se, pak, na pravo na izbor, kao ustavno pravo pojedinca, ali i opasnost od nuspojava.

Kako bilo, preko 40 posto ispitanika spremno odgovara da će se cijepiti, neovisno hoće li cijepljenje biti obavezno ili ne, a ako bude obavezno, bit će ih i preko 50 posto. No, 30 posto građana kategorično je protiv cijepljenja, a velik je broj i neodlučnih ( preko 15 posto ).

Slijedom tih brojki, čini se da u Hrvatskoj s cjepivom pandemija neće nestati, jer, kako ističu znanstvenici, za svladavanje virusa morala bi procijepljenost biti preko 70 posto populacije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je zajedno s potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošom u petak, 20 ožujka ekspedicijski kamp i šatore ispred KB Dubrava| Foto: MORH / M. Čobanović

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI