Neovisni novinarski portal
26.4.2024.
BANDIĆGRAD / FILM
Nakon premijere ‘Kumeka’ redatelj Juričan: Dati ću sve od sebe da Milan Bandić dobije ulicu ili trg u centru Zagreba

Nakon premijere ‘Kumeka’ redatelj Juričan:
Dati ću sve od sebe da Milan Bandić dobije ulicu ili trg u centru Zagreba

Dugogodišnji vladar Zagreba Milan Bandić ukazao se sinoć na premijeri dugometražnog dokumentarnog filma Kumek u kojem redatelj Dario Juričan secira njegov lik i vladavinu glavnim gradom. Došao je u majici i maski sa svojim novim sloganom ‘neumoran’, umorno iscijedio iz sebe nekoliko rečenica, platio sedamdeset kuna za knjigu Kumek koju mu je Juričan domaćinski poklanjao, komentirao film koji nije pogledao pa pobjegao na brzinu prije početka projekcije, pozivajući se na obaveze povodom proslave svog 65.-og rođendana.

Svečana premijera četiri godine pripremanog novog Juričanovog dokumentarca iz gazdinskog serijala o hrvatskim vladarima održana je sinoć u kinu zagrebačkog Studentskog centra.

Najzanimljiviji trenutak bilo je ukazanje glavnoga aktera u plavoj ‘hudici’, njegovo nezgrapno pozdravljanje s domaćinom i vrlo kratko obraćanje u novinarske mikrofone.

– U demokratskim zemljama o živim ljudima se ne pišu knjige, ne snimaju filmovi i ne rade spomenici, ali kad je Bandić u pitanju sve je moguće. Čestitam gospodinu Juričanu na uratku. Red je doći kad te netko pozove. Ali morat ću ga razočarat večeras jer danas imam poseban dan, neću moći biti na projekciji, ali sam mu došao čestitati. I za ovih deset godina je dobio premalo novaca 500 tisuća kuna, od HAVC-a još toliko, negdje milijun, mogao je napraviti i bolji uradak. Ja bi to napravio tri puta bolje da sam redatelj i to je toliko od Brad Pitta. Hvala vam lijepo i vidimo se – promrsio je mikrofone Bandić, okrenuo se i otišao, ne pogledavši film za kojeg zna da je mogao biti i bolji, barem tri puta da ga je on sam snimao o sebi.

 

Prije nego što je pobjegao s premijer na kojoj se, kako reče, radi reda pojavio, Bandiću je redatelj i domaćin Dario Juričan pokušao pokloniti filmu komplementarnu knjigu Kumek, koju potpisuju istraživački novinari Saša Paparella i Hrvoje Appelt, kao i bocu džina koji sam izrađuje, ali je Bandić inzistirao da knjigu plati i izvukao za nju iz džepa sedamdeset kuna. Dojmio se taj susret Juričana, toliko da je nakon prospavane noći jutros napisao:

-Od svih mentalnih slika kojih od jučer nosim dodatni milijun podijeliti ću s vama jednu: moj susret s Rezačem etiketa. Došao je u plavoj trenirci, pozdravio novinare. Govorio je jedva čujnim glasom, nježno se ljuljao, oči mrtve umorne, pogled u pod, nefokusiran, mislio sam da će dedica pasti na mene, ja na novinare.A na maski i majici natpis – neumoran!Mjerenje temperature uspio je obaviti iz petog pokušaja. Nikako ta glava nije shvaćala da se treba mrvu sagnut kako bi čelo došlo na pravo mjesto. Reko, ajde.Kao domaćin sam mu poklonio Gin “16 “ kojeg radim i knjigu Kumek.Iako sam mu naglasio da su to pokloni odlučio je platiti knjigu Kumek autora Saše Paparelle i Hrvoja Appelta („Da vam ne ostanem dužan“) i tutnuo mi 70 kuna.Nije ni to bila jednostavna operacija jer su u buntu bile samo dvjestotke… Gin „16“ od 240 kuna, platio nije Ostao je dužan, dakle, prema toj njegovoj seljačkoj logici 240 kuna.Nakon toga je rekao da bi, za milijun kuna koje je film dobio, bio tri puta bolji da ga je on radio. (Budžet cijelog filma je bio pola milijuna kuna. Četristo tisuća kuna dao je HAVC, ostalo donatori.)Sve to govori majstor koji film vidio nije.Onda se brzinski pozdravio, okrenuo i pobjegao u noć.Stampedo novinara za njim. Meni se učinilo da smo u Londonu i da vidim Ivicu Todorića…Publika u dvorani čekala je uvaženog gosta, početak filma.Popeo sam se na binu i rekao dvije stvari:1. Dati ću sve od sebe da Milan Bandić dobije ulicu ili trg u centru Zagreba jer je sa 6 gradonačelničkih mandata to zaslužio. I da građani svaki dan budu svijesni kojeg su genija 20 godina birali.2. Da nismo u disfunkcionalnoj pravnoj državi Milan Bandić film Kumek gledao bi na pay per view u Remetincu… – sažeo je Juričan u jutrošnjoj objavi na Facebooku naslovljenoj NEUMORAN – U KRAĐI ključne momente sa sinoćnje premijere nakon koje film kreće u kino distribuciju.

Premijera Kumeka prvotno je bila planirana u kinu Tuškanac, ali je Hrvatski filmski savez koji upravlja dvoranom tog kina veća odbio premijerno prikazivanje, uz argumente da je moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit i da će se projekcija filma u Gradu protumačiti kao politički stav odnosno kao kontra djelovanje prema Gradu tj. da se boje kako bi time potencijalno ugrozili financiranje HFS-a od strane Grada.

Juričan je Hrvatskom filmskom savezu zauzvrat obećao donirati 9,99 posto prihoda od premijere kako bi Savez neometano mogao nastaviti s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI