Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
stožeralije
Ilustracija

Brate, kako ti je sad prezime?

Ilustracija

-Apelira se na sve građane i poslovne subjekte da se discipliniraju, da se suzdrže od privatnih okupljanja i sastanaka. Jer, kao što je i neki dan objavljeno, među osobama s istim prezimenima je više od 12 % novozaraženih, dakle, to su obiteljska okupljanja… – rekao je danas ministar-stožernik D. Božinović (HDZ) najavljujući ‘nove mjere’ ograničenja druženja, okupljanja, školovanja itd., dan nakon vukovarskog susreta nekoliko tisuća ljudi.

Ovaj izraz ‘osobe s istim prezimenom’ je doista interesantan i golica epidemiološku i drugu maštu. Što nas sad čeka? Kakve li nam mjere spremaju, a da možda imaju veze s prezimenima?

Možda se stožeraši dosjete pa zabrane privatna i neprivatna okupljanja osoba koja imaju ista prezimena. Ili – još bolje, dopuste okupljanja samo dvije osobe, od kojih obje ne smiju imati isto prezime. To znači ako se žele podružiti muž i žena, trk u matični ured i neka netko promijeni prezime.

Bit će dopuštena i vjenčanja, ali na vjenčanjima se onda možda neće smjeti okupiti više osoba s istim prezimenom. To znači da mladoženji na vjenčanje neće moći doći ni otac ni majka ni brat, a možda ni buduća žena. Dakle, ako se mlada i mladoženju odluče za isto prezime, kako je to tradicionalno najčešći slučaj,  neće se njih dvoje moći okupiti na vjenčanju. To jest – ništa od vjenčanja, preciznije rečeno.

Ili neka netko od njih promjeni prezime. Nema druge.

Pritom nije važno da je nevjesta trudna, kao u Sloveniji, gdje vjenčanja dopuštaju isključivo  ženama koje su trudne, bez obzira na prezime (vidi TRIS). 

Nekim vjenčanim parovima koji ipak održe vjenčanje s različitim prezimenima na svadbu neće moći doći veći dio rodbine koji najčešće nose isto prezime. Tako će sretni mladenci manje potrošiti na svadbeno veselje, a usput će smanjiti rizik da za poklon od obitelji dobiju šest istih tostera i tri identične friteze.

Ako bude dopušteno vjenčanje s 10 osoba, na primjer, svih deset mora imati različito prezime, pa će, kako bi se ta tradicionalna zabava ipak održala, Stožer pomoću kompjuterskog programa iz registra građana nasumice izvući  i dodijeliti mladencima za potrebe zabave osam nekih drugih osoba koje imaju neko drugo prezime, da svadbena torta ne propadne, a pečeno janje ne ostane nepojedeno.

Možda bi bilo pametno da svatko nosi pločicu s prezimenom na odjeći. Pa ako neki, npr. ‘Horvat’ šeće gradom i nabasa na rođaka s istom pločicom, nema onoga ‘pa gdje si rođače otkad se nismo vidjeli kako si šta ima s tobom…‘ nego neka odmah prijeđe na drugu stranu ulice, ili se smjesta okrene i trkom u drugom smjeru.

Ali… što će biti s općinama, gradskim uredima… gdje često radi više osoba s istim prezimenom, zahvaljujući običaju zapošljavanja rodbine. Na to se nije mislilo u Stožeru…

-Slušaj brate… za onaj natječaj šta smo pričali. Sve je u redu.. samo moraš prominit prezime prije nego se javiš… Ne možemo radit u istoj kancelariji nas dva s istim prezimenom  – dojavit će utjecajni brat nezaposlenom bratu.

– Ma znan… Ne sekiraj se brate… prominija san ga već za onaj natječaj šta je bija poništen – spremno će odgovoriti brat bratu.

– Odlično. I ja san svoje minja kad sam ima tri miseca iša na ovi bolji posal.  Nego brate kako ti je sad prezime?

-Pa… Plenković…

-E jebi ga… I meni…

 

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI