Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
(NE)RED / zanimljivi projekti
Foto: TRIS/A.Tešić

Usputno zlo:
Blagonaklonost prema mrzilačkim natpisima u javnom prostoru dovodi do normalizacije nasilja

Foto: TRIS/A.Tešić

‘Usputno zlo’ umjetnički je istraživački projekt kojim udruga Vizura Aperta istražuje i dokumentira natpise/dokaze izražavanja zla u javnom prostoru, na ulicama gradova i sela, koji pozivaju na mržnju i nasilje spram drugih i drugačijih ili koji veličaju zločinačka razdoblja naše prošlosti. U okviru projekta govor mržnje prijavljuje se nadležnim institucijama i prati njihovo djelovanje, a da daju svoj doprinos pozvani su svi kojima smeta govor mržnje u javnom prostoru i voljni su obavijestiti udrugu o postojanju mrzilačkih i nezakonitih natpisa.

Istraživanje ‘Usputno zlo’ kritika je tolerancije sustava i društva u cjelini spram zla u javnom prostoru, mnogih mrzilačkih natpisa koji odolijevaju godinama, većinu kojih nitko i ne pokušava ukloniti. Istraživanje polazi od zastrašujuće činjenice da se danas zlo događa toliko usputno, pod školskim odmorom, prije nogometne utakmice, za vrijeme popodnevne dokolice, te iz činjenice da je postalo prihvatljivo, a nitko se sustavno ne brine o tome.

-Umjetničko istraživanje ‘Usputno zlo’  bavi se društvenom pojavom u kojoj se zlo, usmjereno protiv drugog čovjeka, koje bi zdravorazumski trebalo biti spriječeno, osuđivano i neprihvatljivo, a njegovi počinitelji educirani, ipak svakodnevno događa i traje u javnom prostoru i to sve više, sve češće i sve drastičnije. Blagonaklonost društva i sustava spram takvih poruka dovodi do sve veće normalizacije nasilja na svim razinama društva. Usputno zlo samo je u svojoj formi (naizgled) usputno. U stvarnosti, ono je alat za postizanje straha u društvu u kojem nitko nije siguran, niti zaštićen, osim nasilnika. Istraživanje je angažirano spram razotkrivanja društvene anomalije i bilježenja njene brojnosti i učestalosti. Jedan natpis je samo incident, stotine natpisa su stanje društva. Ignoriranje toga je potvrda potpunog zastranjenja društva. Opiranje tome, dokumentiranje i javni govor o tome jest pokušaj opstanka u devijantnim vremenima – navode u udruzi Vizura Aperta o istraživanju kojeg uz njih provode umjetnica Tanja Dabo i kustosica Davorka Perić.

Kažu u udruzi i da je svrha dokumentiranja parola i simbola koji pozivaju na mržnju ili nečiju smrt stvaranje baze podataka koja je refleksija devalvacije društvenih vrijednosti, a koja može poslužiti za daljnja umjetnička ili druga istraživanja. Njihov istraživački pristup podrazumijeva stjecanje spoznaja o postojanju parola i simbola na određenoj lokaciji, fotografsko dokumentiranje, prikupljanje dostupnih podataka o navedenom natpisu, stvaranje baze podataka te djelovanje spram institucija.

-U istraživanju nas zanima prikupiti čim više podataka o postojećim grafitima i natpisima kako bismo stvorili arhiv obilježja govora mržnje u javnom prostoru te potakli javne institucije na njihovo uklanjanje i preveniranje. Za svaki pronađen natpis uputit ćemo prijavu nadležnim institucijama i pratiti njihovo djelovanje. Bilježimo ćemo vrijeme potrebno za djelovanje i pratit ćemo učinkovitost i volju sustava da se izbori s mržnjom i nasiljem u javnom prostoru. Pozivamo vas da date svoj doprinos istraživanju tako što ćete nam poslati obavijesti i/ili fotografije natpisa koji sadrže bilo koji oblik govora mržnje ili zabranjenih ustaških ili nacističkih obilježja u javnom prostoru. Za doprinos projektu molimo vas pošaljite nam: lokaciju natpisa (čim preciznija, mjesto, ulica, kućni broj), fotografiju natpisa (ako je moguće), vaše saznanje o tome koliko dugo natpis postoji na lokaciji ako je tu već neko vrijeme, i sve druge informacije za koje smatrate da mogu biti korisne. Materijal možete poslati na udruga.vizura.aperta@gmail.com , Facebook stranicu ‘USPUTNO ZLO’. – pozivaju iz udruge Vizura Aperta.

Rezultati istraživanja bit će javno objavljeni.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI