Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
časni ljudi
Kućice! (foto EUKK)

U Knin dolepršale kućice za cvrkutave igračke:
Uzmi, vrati, doniraj, igraj se, čuvaj!

Kućice! (foto EUKK)

U Knin su dolepršale šarene drvene kućice nalik kućicama za ptice, pa će u njima cvrkutati igračke. Dakle, Ekološka udruga “Krka” Knin je započela s provedbom projekta “Ekološke kućice za igračke” kroz inovativan pristup buđenja ekološke svijesti kod djece i odraslih, odgovornijeg postupanja prema igračkama te poticanja na ponovnu uporabu. Projekt će se provoditi na području grada Knina u trajanju od 8 mjeseci. Donatori projekta su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Šibensko-kninska županija.

Kućica! (foto EUKK)

-Pri osmišljavanju projekta potaknuti smo idejom svjetskog pokreta Little Free Library za slobodnu razmjenu knjiga koji funkcionira na principu knjiga za knjigu (jednu uzmeš, jednu daš), koja predstavlja idealni način promoviranja čitanja među djecom i  odraslima.  Udruga već provodi projekt “Eko kućice za knjige” koje su postavljene na 10 lokacija u Šibensko-kninskoj županiji. Provodimo i projekt “Eko knjižnica igračaka” koja je otvorena 2014. godine u Kninu te su od tada knjižnice otvorene i u Zagrebu, Veloj Luci, Sesvetskom Kraljevcu, Šibeniku i Karlovcu, a uskoro i u Promini. Udruga Krka upravlja knjižnicama u Kninu i Šibeniku – pojašnjava Inga Kukolj iz Ekološke udruge Krka Knin. 

Kućice! (foto EUKK)

Projekt “Eko kućice za igračke” je spoj i nadgradnja ovih dvaju projekata. Najvažnija aktivnost projekta je postavljanje 5 drvenih Eko kućica za igračke s natpisom: UZMI, VRATI, DONIRAJ, IGRAJ SE, ČUVAJ!. Funkcioniraju na principu slobodne razmjene, igračke se mogu uzeti, vratiti, donirati… Eko kućice su postavljene ispred dječjih vrtića: DV Cvrčak, DV Tratinčica, DV Maslačak, DV Visibaba i  DV Radost. Nakon završetka projekta kućice će biti donirane lokalnoj upravi i ostat će na korištenje građanima.

-Svi zainteresirani mogu koristiti Eko kućice za igračke koje su postavljene ispred naših gradskih vrtića. Molimo djecu, roditelje i građane da zbog pandemije korona virusa za sada ne donose i ne ostavljaju “plišance” zbog nemogućnosti njihove dezinfekcije. Molimo Vas da u slučaju sumnje na ili simptoma korone ne koristite Eko kućice za igračke. Nadamo se kako će svi čuvati i paziti Eko Kućice za igračke – veli Inga Kukolj. 

Kućica! (foto EUKK)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI