Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
GRAĐANI / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Krenule ovrhe: Vlada nije obavila svoj posao ali je ukinula moratorij; prijeti socijalna katastrofa …

Krenule ovrhe:
Vlada nije obavila svoj posao ali je ukinula moratorij; prijeti socijalna katastrofa …

Bilo je dobro dok je trajalo. Šest mjeseci moratorija na naplatu ovrha je isteklo i već danas se digla plima ovrha. Čak 210 tisuća ih stiže na naplatu. Uglavnom bankama i telekomima. Ukupan dug desetka tisuća građana iznosi čak 16 milijardi kuna! Vlada je danas održala konferenciju za novinare na kojoj su ministri Zdravko Marić i Ivan Malenica pokušali uvjeriti javnost da nema razloga za dramu, stanje je bolje nego lani, jer, građani, tvrde, na računima imaju novaca… Tko to ima novaca, a ne podmiruje svoje obaveze nego gomila dugove?

U povodu vladinog obraćanja javnosti nakon isteka moratorija, priopćenjem se oglasila i platforma “Možemo!” koja smatra da je Vlada ovrhe trebala obustaviti do izmjena Ovršnog zakona. Nažalost, zbog lošeg Ovršnog zakona, ističu, ne uzima se u obzir teška socijalna situacija dužnika, pa bi pokretanje ovrha prije izmjene zakona, moglo značiti socijalnu katastrofu. Samo zato što netko u Vladi nije obavio svoj posao, a imali su na raspolaganju šest mjeseci…

-Podsjetimo, Vlada je najavila pokretanje postupaka ovrha u tri faze. Međutim, provedba ovrha u fazama ne uzima u obzir socijalnu situaciju dužnika, već samo vrijeme nastanka duga. Da je Vlada RH doista željela pomoći dužnicima, posebno onim socijalno najugroženijima, prihvatila bi prijedlog zaključka i prijedloge izmjena zakona koje su u saborsku proceduru prošli tjedan uputili Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i SDP.

Naime, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka je na konferenciji za medije u srijedu najavio upućivanje u saborsku proceduru više zakonskih prijedloga i prijedlog zaključka kojima bi Hrvatski sabor Vladu RH obvezao na donošenje odluke o produljenju moratorija na ovrhe do donošenja izmjena Ovršnog zakona kojima bi se osigurao veći stupanj zaštite dužnika- kaže se u priopćenju grupacije “Možemo!” i dodaje:

– Navedeni prijedlog zaključka i prijedloge izmjena zakona Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka je idući dan, zajedno s Klubom zastupnika SDP-a uputio u saborsku proceduru, tražeći hitno izglasavanje u petak. Tomislav Tomašević (Možemo!) tada je istaknuo kako bi neprihvaćanjem prijedloga o produljenju moratorija Vlada potpisala presudu za socijalnu katastrofu, odnosno poplavu ovrha i blokada računa. Međutim, vladajuća većina na čelu s HDZ-om navedene prijedloge je odbila te ih nije ni uvrstila na dnevni red Sabora– konstatira se u priopćenju.

Usvajanjem navedenih prijedloga, ističu, Vlada RH bi moratorij na ovrhe mogla produljiti sve do onog trenutka dok se ne donesu izmjene Ovršnog zakona koje bi dužnicima osigurale ravnopravan položaj u ovršnom postupku, održivu mogućnost otplate duga te individualni pristup svakom dužniku na način da im se računi ne blokiraju dugoročno, nego da se radi na održivim planovima koje građani egzistencijalno mogu podnijeti.

Vlada je u posljednjih šest mjeseci, napominju, već mogla izmijeniti Ovršni zakon i zaštititi najranjivije društvene skupine, te osigurati pravedniji položaj ovršenika u ovršnom postupku. Ovršni zakon je, međutim, tek sada upućen u javnu raspravu, i umjesto da je Vlada produžila moratorij dok zakon ne bude izglasan, usred jedne od najvećih kriza u kojoj se Hrvatska našla, dozvolila je provedbu ovrha nad računima desetaka tisuća građanki i građana, pa i onih koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva- ističe se u priopćenju i napominje kako će se platforma “Možemo!” i dalje boriti u Saboru za sve dužnike, napose one najranjivije i tražiti izmjene Ovršnog zakona koje će osigurati veći stupanj zaštite dužnika i one s niskim primanjima, ili bez njih, osloboditi plaćanja troškova i kamata na dug, ali i koje će ograničiti vremenski period blokade računa i mogućnost ovrhe nad nekretninama zbog dugova i do 20 puta manjih od vrijednosti nekretnine.

Arhiva: Tomislav Tomašević

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI