Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
GOSPODARSTVO
Foto: Općina Pučišća

Kraj desetljetne agonije:
Brački Jadrankamen dobiva novog vlasnika, a radnici svoja potraživanja

Foto: Općina Pučišća

Završava gotovo cijelo desetljeće duga agonija Jadrankamena iz Pučišća na Braču, nekadašnje perjanice ne samo bračkog kamenarstva nego čitavog otočkog gospodarstva, poduzeća s dugom tradicijom koje je zapalo u teškoće dok mu je većinski vlasnik bio bivši tenisač Bruno Orešar, a posljednjih osam i pol godina posluje u stečaju s preustrojem. Ta jedna od rijetkih proizvodnih tvrtki na otocima dobiva novog vlasnika koji je prije neki dan ispunio prvi uvjet iz krajem prošle godine odobrenog stečajnog plana i uložio 45 milijuna kuna u dokapitalizaciju. Radnici bi trebali dobiti svoja potraživanja, a u Pučišćima vjeruju da je pred Jadranakamenom novi početak.

O Mili Grbiću, budućem vlasniku Jadrankamena, zna se da je iz Privlake kod Zadra u Kaliforniju otišao prije 34 godine, da je počeo ostvarenje svog američkog sna poslovima s građevinskim iskopima te da se širio i razgranao na građevni materijal, posebno tehnički kamen, a čini se da se iza tog poduzetnika ne vuku nikakvi repovi, da je poslovanje njegove obiteljske tvrtke MRC Rock&Sand financijski uredno i da su im partneri zadovoljni suradnjom i kvalitetom isporučenog. Kalifornijska tvrtka MRC Rock&Sand u vlasništvu tog hrvatskog iseljenika Mile Grbića uplatila je, dakle, prije koji dan na račun Jadrankamena u stečaju dodatnih 2,6 milijuna američkih dolara, što je uz prethodnu uplatu od 4,4 milijuna dolara taman za ispunjenje ključne obveze iz stečajnog plana prema kojoj je u dokapitalizaciju trebala uložiti 45 milijuna kuna.

Sada slijedi formalni ulazak strateškog ulagača u vlasništvo bračkog poduzeća i isplata prvih rata vjerovnicima. Plan novog vlasnika je unaprijediti tvrtku, uložiti u proizvodnju, u iduće četiri godine 37 milijuna kuna bez PDV-a, sklopiti nove ugovore s dosadašnjim radnicima, koji nastavljaju s radom, a potraživanja tristotinjak bivših i sadašnjih radnika u iznosu od 14,6 milijuna kuna trebao bi im isplatiti u tri rate u roku od godinu dana nakon registracije vlasništva. Barem je tako zacrtano stečajnim planom koji je skupština vjerovnika odobrila krajem prošle godine, a koji predviđa i da će se vjerovnicima isplatiti ukupno nešto više od 103 milijuna kuna, s time da bi razlučni vjerovnici trebali dobiti 48 posto svojih potraživanja u pet rata u dvije godine, a mali dobavljači bez osiguranja tražbine 12,5 posto predviđenog duga.

Marino Kaštelan, predsjednik Odbora vjerovnika Jadrankamena u stečaju i pučiški općinski načelnik u izjavi za Slobodnu Dalmaciju rekao je kako su uspjeli  spasiti jednu od rijetkih proizvodnih tvrtki na otocima, tvrtku sa stoljetnom tradicijom i snažnim brendom koju su prije deset godina mnogi gledali kao još jednog mrtvog diva te da su uložili puno truda, napora, znanja i rada da se to ne dogodi i da Jadrankamen ponovno postane zamašnjak razvoja, zapošljavanja i kvalitetnih kamenarskih stručnjaka. Splitski dnevnik podsjeća i da je stečajni postupak otvoren nakon višemjesečne blokade računa u ožujku 2012. godine, da je prvi stečajni upravitelj Ivo Bućan suočen sa snažnim otporom sindikata dao ostavku nakon mjesec i pol dana i da je tvrtku preuzela tada stečajna upraviteljica Anči Bašić koja je nastavila poslovanje kroz stečaj s preustrojem, sa 130 od 299 radnika i teretom od 213 milijuna kuna potraživanja.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI