Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
happydemija / narodno zdravlje / novo nenormalno
Zabranjene torte i kolači!

Happydemija:
A što ako nakon epidemiokracije zavladaju zubari i zabrane palačinke i krempite?

Zabranjene torte i kolači!

Ali… što ako umjesto epidemiologa dogodine svijetom zavladaju zubari, zubni protetičari… pansvjetski stomatolozi? Pita li se itko što će biti ako nakon ovogodišnje svjetske epidemiokracije po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije nakon proglašenja pandemije karijesa glavnu riječ preuzmu ortodonti, oralni kirurzi, dentalni medicinari i cjelokupna svjetska stomatološka zajednica?

Pa red je da i druge grane medicine malo vladaju. Epidemiolozi su dosad konačno dobili lijepu zadovoljštinu za desetljetni podsmijeh od kolega kirurga i nerazumijevanje obitelji nakon što su pri odabiru specijalizacije na medicinskim fakultetima zaokružili ‘epidemiologija’, a ne, recimo, ‘kirurgija’.

Prošla su mračna vremena jednoumlja kad nisi smio reći da si epidemiolog.

– Jel ti isto budeš doktor kad to završiš? – pitali su ih podrugljivo.

– Budem – kiselo bi odgovarali.

Nakon studija, tugu su tu i tamo utapali kasnije po čestim međunarodnim epidemiološkim besplatnim druženjima po hotelima i kongresima, usput se upoznavajući s novim proizvodima moćne farmaceutske industrije, pa je nekako bilo lakše.

Spektakl katastrofe

E od 2020. to više nije tako. Kakva neurokirurgija, kakvo mlaćenje novaca s ispravljanjem kukastih noseva i odklempljivanjem ušiju – sad je inepidemiološka struka’, što bi rekao doktor Božinović.

– Doće maca na vratanca – tješili su sebe mnogi od njih, a to su nekako potvrđivali i proročanski holivudski spektakli katastrofe u kojima npr. hrabra epidemiologinja u suradnji s mjesnim policajcem spašava čovječanstvo od mrskog virusa kojeg je u svijet iz strogo čuvane epruvete prepustio zli kineski, ruski ili arapski bioterorist u dosluhu s kvarnim političarem gladnim vlasti i novaca.

– Šta ćeš biti kad odrasteš? – pita TV-reporterka danas dječaka u vrtiću.

Epijmojog… – veli odlučno i smjerno maleni s dudom u ustima.

 

Zabranjene torte i kolači!

Ali što ako se epidemiolozi umore od silnog posla i nemjerljivog i prekobrojnog broja mjera koje preporučuju i donose kao na traci u tvornici zaštitinih maski? Što ako zbilja, da spasi epidemiologe od premora, WHO za koji mjesec proglasi pandemiju karijesa?

Tko zna, možda se to baš poklopi s 20. ožujkom 2021. kada Svjetska stomatološka organizacija (FDI) obilježava Svjetski dan zdravlja usne šupljine.

Što ako sa CNN-a krenu šokantne slike naglo krnjavih i očajnih bezubih pacijenata osoba diljem svijeta, sa žarištem u nekoj slastičarnici u Francuskoj?

Zabrana palačinki s nutellom

– Nalazimo se ispred ‘Patisserie d’Antoine’ u Bordeauxu koju su prema preporuci zubara francuske vlasti jučer zatvorili zbog velikog broja oboljelih od karijesa povezanih s čokoladnom tortom koja je ovdje ispečena… Zubari padaju s nogu… Situacija je dramatična… Francuske vlasti najvljuju kako se na bordoški aerodrom danas spušta avion iz Kine s interventnih 1700 zubarskih stolica… Upravo eskluzivno doznajemo da bi uzročnik mogao biti i kroasan s preljevom od vanilije… – javljaju svjetske televizije s mjesta događaja.

Capak i ekipa bi konačno mogli u zasluženu penziju – neka sada malo rade dentalni doktori… Jedino bi Božinović morao i dalje nastupati u dnevniku.

– Ministre, možemo li očekivati neke nove strože mjere? Govori se o zabrani mazanja palačinki s nutellom… Je li istina da će osoba morati u samoizolaciju ako bude imala izravan kontakt s osobom koja je jela krempitu? Što kaže Stožer? – pita Nađvinski Božinovića u dnevniku.

– Represija nam nije u interesu. Mogu ponoviti samo ono što govorimo stalno: osnovne mjere su propisna distanca: jedan i pol metar od kolača. Jako je važno nositi masku kad su u blizini poslastice, jer se na taj način ne može doći u kontakt sa šećerom iz slastica. Maska uistinu efikasno štiti… Kao i pregrada od pleksiglasa ili običnog stakla – odgovara ministar.

– Ali Udruga slastičara Hrvatske i proizvođači keksa i šećera… kažu da su upropašteni, kako su prsiljeni otpuštati majstore za kreme i slatka peciva, a šećernu repu bacati svinjama… Vinari se žale da ne mogu napraviti vino… Hoće li država pomoći jer je lockdown svih slastičarnica, pečenjarnica, tvornica šećera i zabrana putovanja na kolače u druge općine i gradove za njih neizdrživ… Što je sa mjerom po kojoj je na proslavama rođendana dopušteno okupljanje samo jedne osobe, i to slavljenika, i to bez torte? Očekuje li se krah Kraša? – pita Nađvinski.

– Dopustimo da struka kaže svoje. Ovo je vrijeme novonormalnog. Zdravlje usne šupline čitave nacije nam je na prvom mjestu. Znamo da od pokvarenih zubi idu sve druge bolesti… Apeliram na strpljenje, odgovornost i svijest svih građana – odgovara ministar.

– Ministre hvala vam na ovom razgovoru.

– Hvala vama.

Zabranjene torte i kolači!

Zabrana uvoza baklava i šampita iz susjedne BiH je na snazi već dulje vrijeme. Cvate crno tržište čokolade s lješnjacima. Unatoč kaznama od 10.000 kuna ako se neodgovorni pojedinac zatekne s marmeladom od šipka, tegla džema se od švercera može nabaviti u zamjenu za jeftiniji automobil ili skuter… Priča se kako je jedan ovisnik čokoladnoj bananici dao apartman na Krku u zamjenu za baksu sa 100 komada ‘Bananka’.

Švedski imunitet krda zubatih puževa

-Šećer, voda, glukozni sirup, kakaova masa, kakaov maslac, tvar za zadržavanje vlage: sorbitol, tvar za želiranje: agar, voće u prahu 0,2% (banana), mliječne bjelančevine, kiselina: limunska kiselina, emulgatori: sojin lecitin i poliglicerol poliricinoleat; regulator kiselosti: natrijev hidrogen karbonat, prirodna aroma, aroma, kurkumin… – ovih dana se potajice izmjenjuju recepti i sastojci za ilegalnu kućnu proizvodnju slastica.

I dok je svuda u svijetu obavezno pranje zuba prije ulaska u škole, banke i autobuse, a posvuda se pred ulazom nalaze paste za zube, svi su šokirani labavim tzv. švedskim modelom borbe protiv pandemije karijesa. Tamnošnji glavni državni stomatolog je dopustio Šveđanima da nedjeljom ne peru zube, te da subotom jedu krafne s marmeladom i čokoladne tortice, a slastičarnice mogu biti otvorene petkom od 8 do 10 sati ujutro. Dopušteni su i rođendani s 10 ljudi, te rođendanska torta maksimalnog promjera od 10 centimetara, ali bez šlaga i marcipana. Nakon dramatičnog prvog vala u kojem je Švedska ostala bez nekoliko miljuna zubi, sada se, kažu izvještaji, stanje stabilizira i sve je manje klimavih kutnjaka, dvojki i trojki gore desno i lijevo.

– Čini se kako je u Švedskoj postignut imunitet krda puževa, životinje koje mogu imati i 20 tisuća zubi, što se malo zna – objašnjava vodeći švedski stomatolog dr. Ulf Tandläkare.

Sve će biti u redu uskoro, kad se otkrije cjepivo protiv karijesa, a koje će se morati ubrizgati u svaki kolač, čokoladu i bonbon prije konzumacije, umiruje se umorno i preplašeno svjetsko pučanstvo. Na cjepivu se radi ubrzano na svim stranama svijeta, a laboratorij u Oxfordu je u jednom trenutku bio blizu pronalaska efikasnog seruma kojega su testirali na krokodilu, ali je životinja ostala bez polovice zubi u glavi…

Pandemija, zna se, ne zaobilazi ni bogate: i američki predsjednik, koji se mjesecima prema njoj odnosio posprdno, zaražen je – dijagnosticirana mu je rupa u trojci dolje lijevo, navodno nakon što je pojeo sedam čokoladnih krafni s rupom.

Psihijatrokracija

– Hvala vam na tom pitanju. Uvijek iznova ponavljamo: tri osnovne mjere: propisna distanca od kolača, redovito pranje zubi i nema rođendana – veli vodeći hrvatski stomatolog dr. Zubomir Zubak.

Svijet više nikada neće biti isti…

Pa i nije neka šteta.

Ali… što ako 2022. godine nakon vladavine zubara zavladaju doktori psihijatri?

Zabranjene torte i kolači!

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI