Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
crovid / narodno zdravlje
Dramatičan apel HUBOL-a liječnicima u Saboru i drugim tijelima državne vlasti: Sjetite se da ste liječnici…

Dramatičan apel HUBOL-a liječnicima u Saboru i drugim tijelima državne vlasti:
Sjetite se da ste liječnici…

Hrvatskoj je zadnjih dana optimizam u borbi s pandemijom koronavirusa značajno splasnuo. Svakodnevno se ruše rekordi u broju novooboljelih od covida- 19, pa je samo u zadnja 24 sata broj novooboljelih čak 2.421. Raspoloživi kapaciteti bolnica sve su popunjeniji, sve veći broj zdravstvenih radnika je zaražen ili prisiljen na samoizolaciju zbog kontakata sa zaraženima, i čini se da je Nacionalnom stožeru civilne zaštite ( i svima nama ) dogorjelo do noktiju. Ministar zdravstva Vili Beroš, uputio je apel umirovljenim liječnicima da se ponovo profesionalno angažiraju u bolnicama tijekom epidemije, a danas je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika ( HUBOL ), posredstvom Facebooka, pozvala liječnike u Saboru da zamrznu svoje zastupničke mandate i sjete se da su liječnici…

Ministar Beroš obratio se Hrvatskoj liječničkoj komori ( HLK )sa zamolbom da Ministarstvu zdravstva dostavi popis liječnika u mirovini koji bi eventualno bili spremni ponovo se aktivirati u zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja epidemije, a sukladno njihovim specijalizacijama. HLK je uputila javni apel kolegama:

– Upućujemo poziv umirovljenim liječnicima i liječnicama, članovima HLK-a, ako su voljni svoje znanje i stručnost u ovim teškim vremenima staviti ponovno na raspolaganje pacijentima i hrvatskom zdravstvenom sustavu te se uključiti u radni proces u zdravstvenim ustanovama, da nam se jave na elektroničku adresu hlk@hlk.hr ili na broj telefona 01/4500 830 (svakog radnog dana od 8 do 20 sati) – stoji u pozivu Hrvatske liječničke komore.

Danas, pak, HUBOL preko društvenih mreža pledira na liječnike među saborskim zastupnicima i u drugim tijelima državne vlasti da svoje mandate stave u mirovanje i profesionalno se angažiraju u zdravstvenim ustanovama, jer ipak su prije svega liječnici.

Objavu HUBOL-a prenosimo u cijelosti:

-U ovim iznimno teškim vremenima, dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za “svoje slobode i demokraciju”, pišu gomilu netočnih činjenica koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava.
HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene,što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće.
Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije. Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora.
Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje. I najvažnije, broj liječnika i sestara koji s njima znaju raditi.
Ovom prilikom odajemo iznimno poštovanje našim umirovljenim liječnicima koji se odazivaju pozivu za aktivaciju radnog statusa, te apeliramo za njihovu maksimalnu zaštitu prilikom ponovnog uključivanja u posao. Italija je aktivacijom umirovljeničkih potencijala u proljeće ove godine dovela do velikog broja smrti u toj liječničkoj dobnoj skupini.
ZakIjučno, pozivamo MIZ da osim umirovljene kolege pozove i sve ostale radno sposobne liječnike koji trenutno ne rade u sustavu: liječnike u Saboru i Vladi, HZZO-u i MIZ-u, tijelima regionalne i lokalne uprave i samouprave. Molimo navedene liječnike da se vrate svojem primarnom pozivu-liječenju bolesnih, a Ministra da osigura formalno pravni okvir uključivanja kolega koji su trenutno izvan zdravstvenog sustava.
Očekujemo dovoljno zaštitne opreme, više testiranja osoba sa simptomima, te jasne političke odluke, ne više kao preporuke, nego kao izričite naredbe i kazne. Pozivamo sve nadležne na što hitnije donošenje odlučnijih mjera, a građane na savjesno i nesebično pridržavanje istih– navodi se u dramatičnom apelu HUBOL-a.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI