Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
aktivisti
Dežela: Vlada Janeza Janše izbacuje kulturnjake i aktiviste iz kultne ljubljanske Metelkove, među njima i Laibachov NSK

Dežela:
Vlada Janeza Janše izbacuje kulturnjake i aktiviste iz kultne ljubljanske Metelkove, među njima i Laibachov NSK

Vlada Janeza Janše izbacuje kulturnjake i aktiviste iz prostora Metelkove 6, dijela bivše vojarne u centru Ljubljane u kojoj na više od dvanaest tisuća kvadrata kulturni i aktivistički sektor djeluje od početka devedesetih godina prošloga stoljeća. Korisnici jedne od zgrada u prostoru Metelkove, prije tridesetak godina skvotirane vojarne bivše JNA u kojoj je stvorena jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija sa velikim brojem klubova i drugih sadržaja, dobili su prijeteći dopis u kojem ih Ministarstvo kulture obavještava da imaju napustiti zgradu kako znaju i umiju.

Dok se dežela privikavala na policijski sat i spremala za novi lockdown, slovensko je Ministarstvo kulture korisnicima Metelkove 6 obznanilo da moraju napustiti prostor koji je desetljećima bio dom kulturnjacima i nevladinim organizacijama. Učinilo je to prijedlogom sporazuma za raskid ugovora o zakupu poslovnog prostora kojeg im je potiho dostavilo početkom tjedna. Razlog zbog kojih je država odlučila izbaciti na ulicu dvadesetak organizacija civilnog društva među kojima je i NSK (Neue Slowenische Kunst), umjetnička organizacija koja je iznjedrila i planetarno poznati glazbeni joj ogranak Laibach, službeno je dotrajalost zgrade koju je potrebno obnoviti. Napustiti bi je trebali do kraja siječnja 2021., druga lokacija u kojoj bi mogli nastaviti djelovati nije im ponuđena, a u dopisu im se doslovno prijeti da će ako ne potpišu sporazum za raskid ugovora u roku od osam dana i ne isprazne prostorije do zadanog roka – slučaj biti predan pravosudnim tijelima.

-U Metelkovoj 6 aktivne su nevladine organizacije, kolektivi i pojedinci koji se bave nezavisnom kulturnom i umjetničkom produkcijom, istraživanjem i zagovaranjem manjinskih i marginaliziranih skupina. To su međunarodno priznati akteri koji su u ovom prostoru u gotovo 30 godina rada stvorili nemjerljivu količina knjiga, filmova, časopisa, izložbi, konferencija, festivala, kazališnih, lutkarskih i plesnih predstava, intermedijalnih projekata i istraživanja, dio kojih je podržalo ministarstvo koje nas sada izbacuje na ulicu. Usred pandemije odlučeno je da nam se oduzme osnovna infrastruktura, a time i temelj za naš rad – napisali su korisnici prostora u javnom odgovoru kojeg završavaju najavom da neće napustiti Metelkovu 6 i da će se svom snagom oduprijeti napadima na civilno društvo, nezavisnu kulturu i demokraciju.

Podsjećaju te slovenske organizacije civilnog društva i da su nastale na nasljeđu pokreta civilnog društva osamdesetih godina prošloga stoljeća koji je promicao demokratizaciju i demilitarizaciju. Vladu Janeza Janše i sve ostale podsjećaju da se jedan od ključnih trenutaka nakon osamostaljenja dežele dogodio kada su kulturnjaci, umjetnici i aktivisti 1993. zauzeli prostor napuštene vojarne bivše JNA koji je od tada postao javni prostor u kojem se poštuju različitost, solidarnost, dijalog i kritička misao. Navode i da trenutna vladajuća slovenska politika pokušava izbrisati te vrijednosti i povijesne činjenice iako se i premijer svojedobno ubrajao u mirovnjake. Ekipu iz Metelkove 6 podržala je Levica čiji parlamentarni zastupnik Matej T. Vatovec potez Ministarstva kulture vidi kao još jedan u nizu koraka ka cjelovitom demontiranju svega što je u Sloveniji još uvijek kritično prema vladi Janeza Janše i pogrešnim potezima svih vlasti općenito. Internetom kruži i peticija kojom se nastoji zaustaviti deložaciju kulturnjaka i aktivista iz Metelkove 6, poziva na solidarnost i navodi da vladina politika pokušava uništiti kulturni sektor, posebno nevladine organizacije koje su aktualnim vlastima trn u oku svugdje, ne samo u kulturi.

Na stranu ekipe iz Metelkove 6 stala je, samorazumljivo, suradnička im i prijateljska ekipa iz Autonomnog kulturnog centra Metelkova mesto s kojom dijele dvorište nekadašnje vojarne u središtu Ljubljane. U oštro sročenoj obznani pišu da Janšina vlada već dobrih pola godine koristi fenomen covida-19 za kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, produbljivanje socijalnih razlika, zastrašivanje, kažnjavanje kritičara i pljačkanje državne imovine. Umjesto ulaganja u zdravstvenu i socijalnu skrb, kažu, kažnjava i napada svaki pokušaj otpora. Obavijestili su javnost da će podržati borbu korisnika Metelkove 6, a svojim susjedima, prijateljima i suborcima s kojima ih štošta povezuje poručili su da se ne smiju bojati, da je borba zajednička i da je ne samo opravdana nego predstavlja važnu obrambenu liniju cijelog društva protiv uvođenja autoritarnog režima.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI