Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
crkve / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / radništvo
Vlada priprema zakon kojim uvodi neradnu nedjelju: Povratak čovjeku ( radniku ) ili – Bogu?

Vlada priprema zakon kojim uvodi neradnu nedjelju:
Povratak čovjeku ( radniku ) ili – Bogu?

HDZ se, unatoč nedavnom stavu Ustavnog suda o neustavnosti zabrane rada trgovina nedjeljom, odlučio ponovo nedjelju proglasiti neradnim danom. No, što to zapravo znači? Humanizaciju društva, poštovanje ljudskog prava na rad i odmor od rada, konfrontiranje s Ustavnim sudom ( valjda da dokažu kako USUD nije produžena ruka vlasti ) dezavuiranjem njihovog tek izrečenog stajališta o (ne)ustavnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, ili vraćanje duga Crkvi koja već dugo priželjkuje zabranu rada nedjeljom, jer je to dan Gospodnji koji vjernike obvezuje na misno slavlje i suzdržavanje od rada? 

Hrvatska se, nakon  svoga gotovo polustoljetnog ateističkog iskustva, zadnja tri desetjeća deklarira kao izrazito vjerničkih država, pa se partnerstvo s Crkvom, makar i na štetu civilnih institucija, za konzervativnu vlast podrazumijeva…

Činjenica je, doduše, da je HDZ u kampanji obećao provesti djelomičnu zabranu rada nedjeljom, tako što bi 14 ( ili veći broj )  od ukupno 52, nedjelja u godini bilo radno, ali prema volji i slobodnoj odluci poslodavaca.
Iz HDZ-a poručuju da je njihovo opredjeljenje za neradnu nedjelju neupitno, a to će pitanje regulirati posebnim zakonom, balansirajući, kako kaže ministar rada Josip Aladrović,  između rada, odmora i vremena posvećenog obitelji. Dakle, kompromisom.

Da u vladajućoj stranci namjeravaju djelovati odmah, potvrđuje i najava ovotjednih sastanaka sa sindikatima, prije svih sa SSSH i Sindikatom trgovine, kako bi zajednički raspravili to pitanje, a tek nakon sindikata, vlada ima namjeru obaviti razgovore i s poslodavcima. Novom zakonu koji će makar ograničiti rad nedjeljom zasigurno će se najviše obradovati zaposlenice u trgovini, kojih je u maloprodaji kod nas čak 82 tisuće!

No, kako će odluku Vlade o zabrani rada nedjeljom dočekati Ustavni sud koji je čak i privremenu zabranu rada trgovina nedjeljom, donesenu od Nacionalnog stožera zbog pandemijskih razloga, proglasio protuustavnom? I to nije prvi put da Ustavni sud ne tolerira zakonske zabrane rada nedjeljom. 

Crkva ima svoje teološko  objašnjenje za neradnu nedjelju koju definira kroz obavezu sudjelovanja vjernika na nedjeljnoj misi i obavezu uzdržavanja od poslova, čime se danu Gospodnjem, dakle, nedjelji, pridaje značaj “prvotnog blagdana te blagdana vjerničkog okupljanja u zajednicama”. Ali, ako zakon može propisati da će svaka, ili samo 14, nedjelja biti neradno, nema toga zakona koji vjerničku pastvu može prisiliti na sudjelovanje u nedjeljnom liturgijskom slavlju. Čin ispovijedanja vjere je dobrovoljan i privatan, i svaki vjernik, koji duboko živi u skladu s vjerskim kanonima, za svoj susret s Bogom naći će vrijeme, i za to ne treba nikakve državne ustupke niti crkvene prisile. I to treba imati na umu. 

Međutim, neradna nedjelja shvaćena kao prilog humanizaciji društva i većem poštovanju radnika i radničkih prava, sasvim sigurno će imati potporu i ateista i agnostika, baš koliko i vjernika. Jer je definirana sasvim opipljivim potrebama čovjeka, a ne interpretacijom potreba Gospodina…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI