Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
otpad
Foto: Zeleni grad Šibenik, ilustracija

Tuga s juga:
Dalmacija debelo zaostaje po odvojenom prikupljanju otpada, Šibenik daleko najgori

Foto: Zeleni grad Šibenik, ilustracija

Dalmatinski gradovi ponovno su na začelju nacionalne ljestvice odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pri čemu je od tri velika grada županijska središta daleko najgore rezultate opet ostvario Šibenik u kojem je lani odvojeno prikupljeno sramotnih manje od jedan posto plastike, stakla, metala, papira i drugog korisnog komunalnog otpada.  Kada se pogleda nacionalna slika, stopa odvojeno prikupljenog otpada narasla je 2019. godine u odnosu na godinu ranije za šest posto, dok nacionalni prosjek već tradicionalno podižu na sjeveru Hrvatske gdje ima gradova u kojima odvojeno prikupe puno više od polovice svog otpada.

U Šibeniku je prošle godine odvojeno prikupljeno tek 0,96 posto komunalnog otpada, što je zanemarivo mali ali ipak napredak u odnosu na godinu dana ranije kada je korisnog otpada prikupljeno mizernih 0,89 posto. Od svih većih gradova županijskih središta Šibenik je prema količini odvojeno prikupljenog otpada – daleko najgori u državi.  Prema friško objavljenim podacima o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, dostupnim u tablici na stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, po pitanju odvojenog prikupljanja nešto su osvješteniji u Splitu u kojem je lani prikupljeno 3,74 posto i u Zadru u kojem se doguralo do čak sedam posto dok je najbolje rezultate od velikih gradova na jugu Hrvatske ponovno ostvario Dubrovnik sa 15,34 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Vodeći od svih gradova u državi već tradicionalno je međimurski Prelog u kojem je tamošnje komunalno poduzeće prošle godine odvojeno prikupilo za dalmatinske pojmove nevjerojatnih i spektakularnih 66,7 posto. U vodećem klubu gradova u kojem odvojeno prikupe više od polovice komunalnog otpada još su i  Krk sa 51,9 i Koprivnica sa 51 posto. Ispod te crte sa 47 posto odvojeno prikupljenog otpada smjestio se Čakovec, dok su nešto više od 40 posto odvojeno prikupili još i u Buzetu, Cresu, Ludbregu i Varaždinu koji sa 40,55 posto predvodi listu najboljih među velikim gradovima.  Ima na začelju ljestvice i jedinica lokalne samouprave u kojima se, unatoč preuzetoj obvezi prema  Europskoj uniji da će Hrvatska do 2020. odvojeno prikupljati i reciklirati 50 posto svog komunalnog otpada, otpad uopće ne odvaja, a od gradova s nula posto na njoj su Glina, Hrvatska Kostajnica, Korčula, Obrovac, Opuzen, Senj i Vrgorac.

Stopa odvojenog prikupljanja na nacionalnoj razini u 2019. je dosegnula 37 posto, uz porast od šest posto u odnosu na godinu ranije, najveći do sada. Uz otpad koji su odvojeno prikupila komunalna poduzeća jedinica lokalne samouprave, taj izračun uključuje i papir i karton iz škola i vrtića, biootpad iz restorana i hotela te posebne kategorije otpada kao što su ambalažni i elektronički otpad.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI