Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
kriminal / POLITIKA
Plenković i korumpirani HDZ: Sve je inkriminirane zastupnike HDZ-a potvrdio šef stranke!

Plenković i korumpirani HDZ:
Sve je inkriminirane zastupnike HDZ-a potvrdio šef stranke!

Hrvatski premijer Andrej Plenković hvali se danas, baš kao da nije bilo onog jučer kad je usred afere Janaf letjelo koruptivno perje na sve strane, kako je Hrvatskoj kreditna agencija Standard & Poor’s  potvrdila kreditni rejting ( BBB- uz stabilne izglede ), a što je, kaže šef Vlade,  posljedica stabilnosti gospodarstva početkom 2020. te potvrda ispravnosti vladinih mjera kao odgovora na koronakrizu. Ali, kakvo vražje gospodarstvo i kakav rast uz razinu korupcijske premreženosti države kakvoj svjedočimo svakog dana, i to s političkim reprezentativcima u prvom planu?! Zar je Plenković slijep pored zdravih očiju ili toliko tašt da neće priznati i ono što je svima notorno- da je Hrvatska perjanica korupcije u EU…

Čak tri zastupnika, dva iz redova HDZ-a i jedan iz SDP-a, ostali su u jednom danu bez zastupničkog imuniteta zbog različitih inkriminacija, od trgovanja utjecajem, preko pogodovanja, do primanja i davanja mita. Pukla je nova afera- Janaf, kojoj je u središtu sam predsjednik uprave , HNS-ov Dragan Kovačević, kojeg USKOK tereti za trgovanje utjecajem i primanje mita od oko 2 milijuna kuna za “sređivanje ” posla, vrijednog oko 40 milijuna kuna, ivanićgradskoj tvrtki Elektrocentar Petek. U vezu s Petekom i njegovim milijunskim poslovima dovode se i dva gradonačelnika: HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić. Ravnoteža je uspostavljena, taman takva da se u hrvatskom javnom prostoru revitalizira ona stara teza o tome kako su svi političari isti…

Suspektan i Čičak ?

A ako je vjerovati onomu što je iznio Mostov zastupnik Nikola Grmoja, pogotovo je tomu tako ako je o HDZ-ovcima riječ.  Jer, eto, čini se da je i Barišićeva saborska zamjena, HDZ-ov Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, “do grla “umočen” u suspektne poslove s inkriminiranim Petekom ( ?! )

Nikola Grmoja je, piše Teleskop, optužio novopečenog zastupnika HDZ-a Matu Čička da je lagao.

-I Mato Čičak, koji je u Sabor ušao kao zamjena za Barišića poslovao je sa tvrtkom Elektrocentar Petek, iako je danas lagao da nije. Ugovor je sklopio 1.3.2019., prema kojem je 1050 lampi platio čak 10 milijuna i 500 tisuća kn. Mogla bi i zamjena u pritvor- ironično će Grmoja.
Mato Čičak je demantirao Grmojine navode, tvrdeći da njegova općina već duže vrijeme nije poslovala s tvrtkom Elektrocentar Petek.

-Tvrtka Elektrocentar Petek već duže vrijeme nije poslovala u općini Rugvica, ne vidim razloga zašto to kolega govori- komentirao je Čičak aluzije mostovog zastupnika kako možebitno i novog HDZ-ovog zastupnika čeka “pritvorski odmor”. Ali, kod svega čemu svjedočimo svakodnevno, zar tko još vjeruje riječima HDZ-ovog novog zastupnika Čička?

U toj je stranci pogodovanje i korupcija odavno modus operandi brzog stjecanja prekomjernog bogatstva, pa zasigurno nikomu nije zazvučalo čudno i nerealno Grmojino otkriće koje diskreditira i najnoviju HDZ-ovu zastupničku akviziciju. Mnogi misle da u toj stranci nema nijednog istaknutijeg člana koji se nije ogriješio o zakone države u koju se kune, jer mu toliko nitko, pa ni vlastita obitelj, nije išao na ruku koliko ova država… Problem je što to nije samo modus operandi HDZ-ovaca, čemu u prilog govori i najnoviji slučaj s privođenjem, zbog de facto istih krimena, i SDP-ova novogradiškog gradonačelnika Grgića

Blagoslov Plenkovića

Poražavajuće je saznanje da iza HDZ-ovih pohlepnih, inkriminiranih tipova koji su se tako visoko u političkoj hijerarhiji uspjeli popeti, stoje stranačke nomenklature i njihov vrh. U slučaju HDZ-ovih zastupnika, sam premijer. Jer, liste za Sabor bez njegova blagoslova ne mogu se donijeti. Točno je da šef stranke ( HDZ-a ) ne mora znati sve o svima koji su iz lokalnih sredina predloženi za zastupnike u Saboru, ali ako na njihovu kandidaturu stavlja svoj potpis bio bi red da se dobro raspita o onima koje i osobno ne poznaje. Povjerenjem u svoje kolege na lokalnim i regionalnim ( županijskim ) razinama, Plenković preuzima odgovornost za sve njihove “krive Drine” koje su mu, svojim akvizicijama na kandidacijskim listama, podmetnuli. I umjesto da pozove na red, uostalom, i da smijeni šefove lokalnih organizacija koji su predložili suspektna stranačka imena ( osim ako oni sami nisu ti šefovi ), Plenković se posipa pepelom i brani frazom o tome kako HDZ i on osobno podupiru rad institucija te kako je ovo, što se upravo događa, krunski dokaz da je odnos HDZ-a i njegovog vodstva prema korupciji beskompromisan, dosljedan i neselektivan. Ma, mo’š mislit!

Mostov zastupnik Nikola Grmoja, stoga, ima pravo kad docira Plenkoviću i umjesto njega se, kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća ispričava građanima što su , već na početku zasjedanja ovog saziva Hrvatskog sabora, čak trojica zastupnika pod istragom, a dvojica od njih i u pritvoru. Premijeru otvoreno zamjera da ne poduzima ništa konkretno da se slika korumpirane Hrvatske promijeni. Svi veliki slučajevi, kaže Grmoja, započeli su velikim uhićenjima, ali nema pravomoćnih presuda.
A nema ih, jer je koruptivna mreža prekrila sve segmente države, sve njezine institucije, ona je postala modus vivendi u politici, ali i u gospodarskim krugovima koji već godinama prihvaćaju svojevrstan reket moćnika kao uvjet da u svijetu businessa opstanu.

Magični Petek

Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa hvalio se svojim poslovnim uspjesima u toj državnoj tvrtki, a kad danas imamo u vidu kako je s te pozicije , prema navodima USKOK-a, mitom sustavno podebljavao svoju privatnu imovinu, sasvim je opravdano pitati se koliko bi Janaf tek bio uspješan da ga je vodio častan i zakonima potpuno predan šef uprave. Ako je njegova “provizija” po poslu kojega “pogurne”, 5 posto ( kako proizlazi iz aranžmana s Petekom ), u kompaniji koja navodno trenutno ima poslova u vrijednosti od oko pola milijarde kuna, taj je samo u jednoj godini koruptivnim angažmanom zaradio 25 milijuna kuna!

Petek je, istodobno kad i posao s Janafom, istim modusom operandi nastojao osigurati i posao s elektranom Biosol u Novoj Gradiški, a tu na scenu stupa novogradiški gradonačelnik , SDP-ovac Vinko Grgić, kojemu je , navodno,  magični Petek obećao sto tisuća kuna mita ( razmjerno rangu ! ) ako mu bude pogodovao i osigurao taj unosni, višemilijunski posao.

HDZ-ovog zastupnika, velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, tereti se da je od rujna 2019. u dogovoru s Krešom Petekom ( u Zagrebu i Velikoj Gorici ) poduzeo sve kako bi njegovoj tvrtki Elektrocentar Petek bilo dodijeljeno izvođenje radova u postupku javnog nadmetanja za posao vrijedan 97,3 milijuna kuna!

Barišić je s autoritetom gradonačelnika i jedinog člana Skupštine Vodoopskrbe Velike Gorice, od predsjednika uprave Vodoopskrbe , kao naručitelja radova, zatražio da se čak i mijenjanjem dokumentacije pogoduje Peteku, kako navodi USKOK. U svoje prljave, nezakonite rabote, navodno je uključio i voditeljicu EU projekata u Vodoopskrbi, a tereti ga se i da je u dogovoru s Petekom inicirao poništavanje javnog nadmetanja i raspisivanje novog za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici, uz fingiranje pozivnog natječaja. Besumnje je za te “usluge” ugovorio i – kompenzaciju!

T. Ćorić potencijalna bomba?

Treći je saborski zastupnik, koji je istog dana ostao bez zastupničkog imuniteta, HDZ-ov Darko Puljašić,  gradonačelnik Požege, za kojega je istraga otvorena 2018. godine, a u srpnju ove godine ( 2020. ) je protiv njega potvrđena optužnica, ali to nije bila zapreka da ga Plenković potvrdi kao kandidata na HDZ-ovoj listi i postao je zastupnik!

O tome se radi. Čak i kada su predmet istrage, kada imaju optužnice, ili su čak bili osuđeni za neke inkriminacije, HDZ-ovi prvotimci se predlažu i prolaze kao kandidati za važne ( državne i ine ) dužnosti. Kako ta činjenica pomaže vjerodostojnosti Plenkovićevog zaklinjanja u beskompromisnu borbu s korupcijom?!

Zar nije isto i s ministrom Tomislavom Ćorićem koji i nakon “afere vjetrenjače”, i notorne činjenice da je s Josipom Rimac bio u vrlo prijateljskim odnosima, da bez njegova znanja nije bilo moguće pogodovati Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki Lager Bašić, investitoru vjetroelektrane Krš Peđene, eliminiranjem obveze izrade glavne studije utjecaja na okoliš, ipak dobiva povjerenje premijera Plenkovića za novi, treći ministarski resor u Vladi, ovog puta najmoćniji – gospodarstva?

Kako najavljuje Nacional, Josipa Rimac izlazi iz pritvora 29. rujna, a treba sačekati i što će pokazati istraga i kako će se odvijati daljnji tijek postupka, no bit će, ako je riječ o stvarnom, a ne fingiranom postupku, teško zaobići Plenkovićevog top-ministra Ćorića.

Često ( izdajničke )  slike govore više od tisuću riječi…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI