Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
narodno zdravlje
16.07.2020., Vodice - Turisti na razne nacine uzivaju na vodickim plazama uz propisane mjere sigurnosti zastite od covida.Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatsko istraživanje:
Oprezno – dezificijensi mogu štetiti, posebice djeci

16.07.2020., Vodice - Turisti na razne nacine uzivaju na vodickim plazama uz propisane mjere sigurnosti zastite od covida.Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako je već poznato, od početne jagme za preskupim dezifincijensima na početku globalne pošasti nastale zbog koronavirusa, posude s istima se danas nalaze posvuda, te se traži obavezno korištenje prilikom ulaska na sva javna mjesta. No trebalo bi biti oprezan s korištenjem dezinicijensa, a to se posebno odnosi na djecu, kako pokazuje hrvatsko istraživanje o kojemu izvještava Hina.

-Stotine tisuća ljudi opravdano je proteklih mjeseci u Hrvatskoj tražilo zaštitu od koronovirusa u dezinficijensima, ali nekima su ta sredstvima donijela i nevolje, a njihov broj je znatno veći nego u razdoblju prije pandemije, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja. Centru za kontrolu otrovanja koji su povezani sa simptomima otrovanja dezinficijensima i zapažanja objavila u netom izišlom časopisu Arhiv za higijenu rada i toksikologiju. Broj slučajeva izloženosti dezinficijensima za površine udvostručio se 21 na 41 na slučaj u prvih šest mjeseci u 2020. u odnosu na 2019. godinu, a izloženost dezinficijensima za šake povećala oko devet puta, s pet na 46 slučajeva, kaže se. – izještava Hina.

Najčešći sastojci dezinficijensa uključeni u slučajeve otrovanja bili su hipoklorit/glutaraldehid, odnosno etanol/izopropilni alkohol. Izloženost dezinficijensima za površine zabilježena je najčešće u odraslih osoba, 56 posto, i to kao slučajno unošenje tih tvari u probavni sustav ili udisanjem u pluća. Većinom su se pojavili tek blagi simptomima poput iritacija gastrointestinalnoga ili respiratornoga sustava, dok je teško otrovanje u obliku korozivne ozljede gastrointestinalnoga sustava zabilježeno samo u jednom slučaju, kaže se u istraživanju.

-Izloženost dezinficijensima za šake zabilježena je najčešće kod predškolske djece, u 70 posto slučajeva, i to kao slučajna izloženost probavnog sustava s blagim simptomima –  kaže se u istraživanju kojemu su autorice Željka BabićRajka Turk i Jelena Macan koje zaključuju da osnovne mjere prevencije toksičnih učinaka biocida trebaju biti uključene u epidemiološke preporuke za prevenciju infekcije covidom-19.

Vodice – Dezinficijens na plaži 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI