Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
GOSPODARSTVO / zanimljivi projekti / ZELENO
Foto: pixabay.com, ilustracija

Dobra energija:
Kako instalirati sunčanu elektranu na kućnom krovu i pokrenuti energetsku revoluciju u kućanstvu?

Foto: pixabay.com, ilustracija

Zelena energetska zadruga kreće na turneju Hrvatskom. U planu je u dva tjedna posjetiti deset gradova na kontinentu i obali, a ideja pomoći gradovima i građanima prvo razumjeti pa iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije. Entuzijastični ZEZ-ovci obećavaju kako će se pobrinuti da predstavnici gradova, poduzeća i udruga te zainteresirani građani prvih deset za turneju odabranih gradova saznaju kako upogoniti sunčevu energiju, odakle krenuti i sve ostalo što ih zanima o pokretanju energetske revolucije u kućanstvima i lokalnoj zajednici.

Turneja Dobra energija počinje 7. rujna u Varaždinu, završava 18. rujna u Puli, a u međuvremenu će zeleno-energetski zadrugari posjetiti Vrbovec, Karlovac, Veliku Goricu, Križevce, Jastrebarsko, Poreč, Pazin i Rovinj. U Zelenoj energetskoj zadruzi vjeruju da za snažniji iskorak prema obnovljivim izvorima energije i održivoj budućnosti treba djelovati zajedničkim snagama i zato program turneje obuhvaća sve – gradove, građane, predstavnike udruga, poduzeća i drugih organizacija. Žele na taj način osigurati da svaka lokalna zajednica realizira projekte, ideje i poslovne modele prilagođene njenim potrebama i posebnostima.

Foto: pixabay.com, ilustracija

-Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj –  govori Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima Zelene energetske zadruge.

Foto: pixabay.com, ilustracija

U svakom od deset gradova predstavnici ZEZ-a tijekom prijepodneva sastajat će se s predstavnicima gradova, poduzeća i udruga kako bi im pomogli detektirati mogućnosti i oblikovati projekte obnovljivih izvora energije u njihovom gradu. Tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojim gradovi postaju pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena. Poslijepodne je rezervirano za građane koji će od 15 do 19 sati imati priliku pogledati solarni panele i invertore, vidjeti kako funkcioniraju te dobiti informaciju o njihovoj cijeni, načinu instalacije i izbjegavanju birokratskih zavrzlama. Dobit će i informacije kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima u Hrvatskoj.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Navode u ZEZ-u i kako u Hrvatskoj od ranih devedesetih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom te da se previđa da će se taj trend u budućnosti i nastaviti i da će očekivana posljedica biti veća potreba za uvozom energije. Primjećuju u ZEZ-u i kako, paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Po pitanju sunčeve energije Hrvatska je pri vrhu europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje, zbog čega u ZEZ-u smatraju da je poticanje vlastite opskrbljenosti energijom važno i da je aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave ključna.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Recimo na kraju i zašto bi baš svaki građanin koji je u prilici  trebao uzeti u obzir ugradnju male sunčane elektrane. Imat će vlastiti izvor energije, proizveden na njegovom krovu. Otvorit će mu se mogućnost značajne uštede, i to će biti vidljivo na računu za električnu energiju prilično brzo nakon ugradnje. Istovremeno, povećat će otpornost na rast cijene električne energije, koji je prisutan iz godine u godinu. U usporedbi s klasičnom štednjom, prinos će biti znatno veći. Smanjenjem svog ugljičnog otiska, aktivno će doprinositi borbi protiv klimatskih promjena. Uključit će se u održivi razvoj svoje lokalne zajednice i stvaranju novih, zelenih radnih mjesta. Pritom, u svemu tome neće biti sam – ZEZ građanima pruža pomoć u svakom koraku realizacije male sunčane elektrane na krovu njihove obiteljske kuće.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI