Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
otpad / smeće
Foto: Čistoća Zadar

Brdo smeća:
Nema više mjesta na zadarskom deponiju, Državni inspektorat naložio zatvaranje do kraja godine

Foto: Čistoća Zadar

Nema više slobodnih kapaciteta na zadarskom odlagalištu otpada Diklo, zbog čega je Državni inspektorat prije neki dan naložio tamošnjem komunalnom poduzeću Čistoća da ga u roku od tri mjeseca zatvori i nađe novu lokaciju za odlaganje smeća grada Zadra i okolnih osamnaest gradova i općina. Na toj se lokaciji zadarsko smeće gomila od 1963. godine, nova lokacija za sada nije na vidiku, a očekivani centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim kojim bi se dugoročno riješio nastali problem neće biti izgrađen prije druge polovice 2022. godine.

Rješenje Državnog inspektorata o zatvaranju zadarskog deponija nije došlo iz vedra neba. Odluka se dugo odgađala, tražili dodatni kapaciteti i očekivalo da bi odlagalište moglo imati dozvolu za rad sve dok se ne dovrši gradnja centra  u Biljanima Donjim, što se prema nekim ranijim predviđanjima trebalo dogoditi do kraja ove godine. No, kako se u našim krajevima rijetko što završava u roku, tako je i rok za dovršetak zadarskog županijskog centra za gospodarenje otpadom nakon okončanja javne nabave i žalbi ponuđača prolongiran za drugu polovicu 2022.

Foto: Čistoća Zadar

Razmišljalo se bilo i o povećanju kapaciteta i u elaboratu o zaštiti okoliša u postupku izmjene zahvata sanacije odlagališta otpada Diklo datiranog u kolovozu 2019. godine predviđao nastavak rada deponija do otvaranja centra za gospodarenje otpadom, ali uz izgradnju nove plohe za odlaganje otpada. Trebala je ta ploha biti veličine oko šest hektara, bilo bi na nju moguće odložiti 400 tisuća kubika otpada, no Državni inspektorat je procijenio da odlagalište puca po šavovima, da mjesta za širenje  nema i da se deponij do kraja godine ima zatvoriti.

Foto: Čistoća Zadar

Odluka Državnog inspektorata zadala je glavobolju zadarskim vlastima koje tek trebaju pronaći alternativnu lokaciju na kojoj bi se do druge polovice 2022. godine odložilo 160 tisuća kubika otpada koliko ih se iz Zadra i osamnaest okolnih gradova i općina prosječno doveze na Diklo kroz dvije godine. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić izjavio je kako je s obzirom na prostorni kapacitet rješenje u skladu s njihovim planovima i još jedan korak u procesu trajnog zatvaranja tog odlagališta i da se do otvaranja Županijskog centra za gospodarenje otpadom pitanje privremenog odlaganja otpada dogovara s resornim ministarstvom, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI