Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
FESTIVALI / FILM
bff betina

Betina Film Festival:
Doplovi brodom i baci sidro u novom epidemiološki prihvatljivom morskom ‘sail-in’ kinu

bff betina

Počinje treći Betina Film Festival na kojemu je osim novih filmova, najveća novost festivala – novo morsko kino. Ne znamo je li jedino u svijetu, ali je zasigurno rijetka pojava kino u koje se uplovljava brodom,a projekcija počinje nakon što se svi usidre ili privežu uz obale kina. Čini se kako je ovo jedno od dosad epidemiološki najbolje uređenih kina, s obzirom da su gledatelji propisno udaljeni na svojim brodovima. 

Kako kažu organizatori BFF-a, unatoč svim teškoćama, filmska umjetnost na velikim vratima i ove godine stiže u Betinu i to pod novim uvjetima: onim epidemiološkim uz propisane razmake, ograničeno gledalište i uz nove lokacije, od kojih bi jedna mogla biti posebno zanimljiva publici, vele.

Betina

Festival otvaramo 1. rujna u 20:00 sati na betinskom mulu koji smo nazvali Kino Riva, a nakon službenog dijela slijedi hrvatski kratkometražni blok od pet dokumentarnih i igranih filmova od kojih otvara ‘Druker’, višestruko nagrađivani igrani film mladog redatelja Rina Barbira. Ako nam vremenski uvjeti budi naklonjeni, ostvarit ćemo želju dugu već tri godine, a riječ je o morskom kinu tzv. sail-in kinu pa pozivamo sve zainteresirane da sa svojim gajetama, kaićima, leutima i brodicama dođu, vežu se ili usidre i pogledaju filmove u jednoj posebnoj atmosferi na sigurnom razmaku – iz mora. Ovo će ujedno biti i prvo kino ovakvog tipa na području Dalmacije i nadam se da će publika uživati – kaže direktor Betina Film Festivala, Frane Bilić.

S predstavljanja festivala: direktor BAFF-a F. Bilić i načelnik Općine Tisno I. Klarin (foto Hrvoslav Pavić)

Betinska filmska avantura završava u subotu 5. rujna, a tijekom festivalskih dana na četirik lokacije prikazat će se 41 kratkometražni hrvatski i međunarodni film, uz dva filma izvan konkurencije. Riječ je o dugometražnom filmu Naš Hajduk: projekt jedne ljubavi, redatelja Ivana Šarića koji je na rasporedu 3. rujna u četvrtak u 21:30 na glavnom betinskom trgu. Festival se zatvara u subotu 5. rujna u Kino Riva dugometražnom dramom ‘Mater’ redatelja Jure Pavlovića.

Ove godine će se na BAFF-u prikazati 13 filmova premijerno, a riječ je o hrvatskim i međunarodnim dokumentarnim i igranim kratkim filmovima.

Foto: BAFF

Presretni smo što će ovako velik broj upravo svoje prvo prikazivanje publici imati upravo u našoj Betini. Ovim putem želio bih se zahvaliti svojim suorganizatoricama Ani,Gabireli i Rini, svim partnerima, volonterima, sponzorima, starim i novim autorima i sumještanima jer su oni ključni kotačići koji pokreću ovaj festival i Betinu tijekom pet dana pretvore u centar filmske umjetnosti, ističe Frane Bilić.

Od početka festivala, organizatori nailaze na veliku podršku od strane svih ustanova u sklopu Općine Tisno.

I ove godine Općina Tisno podržava ovaj hvalevrijedan projekt koji je svojom kvalitetom uz bok s većim i razvikanijim festivalima. Veseli me ovogodišnji filmski program kao i radionice za djecu i mlade koji uče o sedmoj umjetnosti iz prve ruke na praktičan način.’, rekao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Uz  filmski program djecu očekuje radionica stop-motion animacije, a one nešto starije vježbaonica pisanja scenarija pod vodstvom  Renata Baretića.

Evo i programa.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI