Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
zanimljivi projekti
‘Svjetlost je život’: Munje, vatromet i lampioni -„Nikola Tesla drugi put u Šibeniku“

‘Svjetlost je život’:
Munje, vatromet i lampioni -„Nikola Tesla drugi put u Šibeniku“

Povodom obilježavanja 28. kolovoza 1895.godine, dana kada je Šibenik među prvim gradovima na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju (tekst na TRIS-u), i ove godine, tj. danas u petak 28. kolovoza, Šibenik rasvjetljava svjetlosna manifestacija koju je njezin idejni začetnik Zoran Lučić Luca nazvao „Light is life“  ili ‘Svjetlost je život’. Program ovogodišnje manifestacije koja će potrajati do nedjelje, 30. kolovoza, nosi naziv „Nikola Tesla drugi put u Šibeniku“.

Direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je kako je posrijedi peta po redu manifestacija koja se odvija u nešto drugačijim uvjetima i sa skromnijim budžetom.

Ipak, svjetlosti će biti: manifestacija počinje u petak, 28.kolovoza u 20 sati i 20 minuta na Obali dr. Franje Tuđmana, s koncertom na plutajućoj bini uz svjetlosni performans jedrilica i vatromet.

-Na koncertu će nastupiti sopranistica Nera Gojanović te mezzosopranistica Tea Slavica uz klavirsku pratnju prof. Gordane Pavić. Nakon završetka svečanog obilježavanja na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri upalit će se instalacije kojih ove godine ima 11. Na travnjaku ispred Muzeja grada Šibenika bit će postavljen svjetleći spomenik sa Jacbovim ljestvama „Nikola Tesla Medijski zapis – World genius“ te tehnički sklop koji inducira energiju i baca munju do 1,5 m „Nikola Tesla – munjovod“ – najavljuje se.

Na Poljani će biti postavljana instalacija sa svjetlosnim instalacijama pod nazivom „Uspon, pad i uspon čovječanstva“, a koja će simbolizirati promjenjivost čovječanstva kroz povijest. Na 16 stupova javne rasvjete uzduž šibenske rive bit će postavljeni abašini – sjenila za stolne lampe koji će i ove godine biti posebno osvjetljeni.

„Jedna od instalacija nazvana je Nikola Tesla – Planet Zemlja, a koja simbolizira važnost svih Teslinih izuma bez kojih bi svijet danas izgledao sasvim drugačije.“, kazao je Zoran Lučić Luca.

Zbog održavanja manifestacije „Light is life“ u petak, 28. kolovoza 2020. godine u vremenu od 20 do 22,30 sata na na šibenskoj rivi će biti zaustavljen promet za motorna vozila.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI