Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
brejkingnjuz / brodopis
Brodusina u šibenskoj luci (foto Tris/G. Šimac)

Šibenik:
Doplutalo plovilo za kojeg bi trebali raditi 50 tisuća i 670 godina, bez bolovanja i plaćanja režija

Brodusina u šibenskoj luci (foto Tris/G. Šimac)

Evo ljetno štivo: u šibenski zaljev je upravo uplovilo plovilo duljine 136 metara, veće od većine brodova flote naše Jadrolinije, te mornarice. Čamac visine manjeg nebodera, te površine oko 7000 četvornih metara navodno košta oko 400 milijuna eura, dolara ili već nečega. Nazvali su ga Flying Fox ili Leteća lisica, a na gornjoj palubi mu se kočoperi i parkirani zrakomlat tj. helikopter. Usporedbe radi, vi kojima je mjesečna plaća oko 5000 kuna trebali bi za ovaj brod bez helikoptera raditi oko 50 tisuća i 670 godina, bez da jedete i plaćate režije. Ipak, ako poželite proći jeftinije možete je unajmiti za navodnih 3,5 milijuna eura za tjedan. Za to bi morali raditi svega 443 godine, bez da idete na kavu, pušite, školujete djecu, vozite automobil, kupujete knjige ili čarape itd.

Već se dugo priča kako je vlasnik ovog relativno besmislenog plutajućeg objekta Jeff Bezos, trgovac koji svašta prodaje preko interneta. No isti nikad nije potvrdio da je brod njegov, iako se pretpostavlja kako ovih dana tek nekolicina osoba na svijetu može kupiti ili dati izraditi ovakvo nešto, istodobno dok negdje ima gladnih, žednih, bolesnih i potlačenih. No to je stara priča, a mnogi će reći i kako je staromodna.

– Pa neka čovjek uživa. Pošteno je zaradio – reći će i neki koji rade za finih 3500 kuna mjesečno, bez ‘staža i socijalnog’, a kojima je normalno da netko tko 90 minuta trči po livadi i šuta nogometnu loptu,  veletrgovac, izrabljivač azijske i afričke radne snage i slični zarađuju milijune tjedno.

Brodusina u šibenskoj luci (foto Tris/G. Šimac)

Evo sad malo podataka o luksuzu koje ljudi vole čitati: prema navodima Jutarnjeg lista  brodusina je visoka  čak 32 metra, kao tri autobusa „Londonera“.

-Na jahti je 11 apartmana veličine 100 četvornih metara namijenih za dvadeset i dvoje gostiju, te 25 kabina za 54 člana posade. Članovi posade u najvećoj su mjeri bivši pripadnici britanskih specijalnih vojnih postrojbi. Naime, vlasnik broda smatra kako su oni zbog svoje utreniranosti i discipline najpogodniji za taj posao – ističe se.

Pa što rade oni na brodu? Gađaju se bombama i pucaju jedni u druge iz automatskih pušaka?

– Na brodu se našlo mjesto za nekoliko teretana, prostor za jogu, zimski vrt kino, ronilački centar sa baro komorom. Tu je i 12 metarski bazen u kojem se dubina regulira prema zahtjevu korisnika. Jahta ima i dva heliodroma, veći i manji. Na onaj veći može sletjeti i najveći civilni helikopter Airbus H175. Taj veći heliodrom, kada nije zauzet namijenjen je za održavanje zabava i služi kao plesni podij – kako se navodi.

Zrakomlat (foto Tris/G. Šimac)

Inače, gosti na brod mogu doći i manjom podmornicom koju mogu parkirati u utrobu broda, ako ih gore navedeni specijalci u međuvremenu ne torpediraju. Nadalje, zna se da bogataši nisu gladni i da vole jesti, pa je na brodu  je stalno zaposleno i 5 (glavnih) kuhara, a maksimalni kapacitet dvije kuhinje je isporuka 246 obroka dnevno.  Od toga valjda samo tri obroka otpadaju na Bezosa. Premda je bogat, teško da može pojesti i provariti 246 jastoga dnevno.

Evo i podatka koji vi mogao oduševiti i naše novokomponirane bogataše, privatizacijske i ratne profitere i slične: jedna od kuhinja je smještena na jednu od paluba na otvorenom a sastavni dio joj je i roštilj u kojem se može ispeći cijelo janje.

To pomalo podsjeća na zamisao Željka Keruma kako će na svojoj sljedećoj jahti dati ugraditi zog za balote, a koji bi se dobro uklopio uz Bezosov roštilj na kojemu vrti janjce.

Veći od tornja i hrvatske zastave (foto Tris/G. Šimac)

Brod se trenutačno usidrio ispred Šibenika no mogao bi uskoro put Skradina, možda i zato jer u zaleđu ima kvalitetnih janjaca kojima se navodno omastio i Bill Gates koji je (bio) čest gost u skradinsko-šibenskom akvatoriju.

I za kraj ističemo jedan posebno bizaran podatak. Prema riječima Marka Berrymana, dizajnera ovog broda, njegov vlasnik je izričito zatražio da njegova radna soba nema pogled na more.

“On mi je potreban za rad a more će me samo dekoncentrirati“, rekao je dizajnerima.

Dakle, ponovimo,  kupio je brod za 400 milijuna kako s njega ne bi mogao gledati more.

Inače, neki su zbrojili kako Bezosova ušteđevina za crne dane tj. imovina vrijede oko 138 milijardi dolara.

To znači da mu je ostalo još para kojima može kupiti još 280 ovakvih čamaca.

Ili to znači da je u posljednjih 26 godina, otkad je otvorio dućan na internetu, zaradio novaca koliko bi vama s 5000 kuna mjesečno trebalo dva milijuna i 300 tisuća godina radnog staža, ako ne idete na bolovanje i sve štedljivo stavljate ‘sa strane’.

Kao pola grada (foto Tris/G. Šimac)

Ako treba po janjca, tu je helikopter (foto Tris/G. Šimac)

Brodusina u šibenskoj luci (foto Tris/G. Šimac)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI