Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Milorad Pupovac : Srbi ne traže mentore u Beogradu, niti trebaju patroniziranje u Zagrebu!

Milorad Pupovac :
Srbi ne traže mentore u Beogradu, niti trebaju patroniziranje u Zagrebu!

Kad su se dojmovi slegli, strasti smirile, o odjecima obilježavanja 25-te obljetnice Oluje u Kninu, oglasio se i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, na konferenciji za novinare, pred spomenikom Petru Preradoviću, na zagrebačkom Cvjetnom trgu. – Danas smatram, rekao je, da i ja trebam pridonijeti smirivanju i otklanjanju nesporazuma koje je ovo izazvalo- izjavo je uvodno, napominjući kako su na ” dan koji Hrvati doživljavaju kao dan slavljenja, a Srbi kao dan žalovanja, ta dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda, pretvorena u brašno i vodu” kojima su, najviše Andrej Plenković i Boris Milošević, na samom mjestu, dodali po komadić kvasca i prstohvat soli. A “za razliku od ranijih godina, taj kvasac je, bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja sol nije bila, ili nije bila mišljena, da bude sol na rane”, rekao je, kako javlja N1, čelnik SDSS-a.

Pupovac je ocijenio kako je prije četiri dana u Kninu “započet proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja”

-Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno- naglasio je i dodao:

– Veoma je važno da svi budemo svjesni da svi moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo- kazao je Pupovac, napominjući da će hrvatsko-srpsko pomirenje uvijek biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja o čemu ovisi istinsko rješavanje ukupnih povijesnih trauma.

.-Nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti-nastavio je Pupovac, svjestan, kako je rekao, da neki ovo neće razumjeti, pogotovo neki među Srbima, jer misle da ovo nije naš posao, kako je kazao. Zna i da neki drugi, pogotovo među Hrvatima, neće razumjeti da je to posao Srba izvan Hrvatske.

– Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti- konstatirao je, pozivajući na strpljenje u liječenju povijesnih trauma iz ratova 90-ih.

– Moja zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije- ističe Pupovac.

Htio bi, kako je rekao, da se građani Knina ne dijele na Srbe i Hrvate, htio bi da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti.

S konferencije za novinare poslao je, prenosi N!, i poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu da Srbi ne trebaju mentore, da ih ne traže u Beogradu, da u Beogradu traže sugovornike i partnere za ovo što rade, ali isto tako ne trebaju ni patroniziranje u Zagrebu i Hrvatskoj. Stoga je ministru Grlić Radmanu poručio “da kada drugima drži lekciju, da se potrudi da u Hrvatskoj građani srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje ne doživljavaju ono što su doživjeli ove godine neki ljudi u Dalmaciji“.

Milorad Pupovac (Foto: HTV)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI