Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
novo nenormalno
ilustracija (foto: freepik)

Međunarodna anitimladi kampanja:
Ostavite mlade na miru

ilustracija (foto: freepik)

Posljednjih dana vlasti više država kao da su se dogovorile sinhronizirano napadaju ‘mlade’. Ne treba biti tzv. teoretičar zavjere kako bi se uočila svojevrsna međunarodna antimladi kampanja. Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom internacionalni epiodemiološko-politički komesari smjesta su optužili, kako se stalno generalno ističe, mlađu populaciju koja, kako propagiraju, neodgovorno partija po partijima i tako širi ljigavi virus. Odjednom su svi ‘mladi’ krivi za sve promašene politike političkih elita u brojnim zemljama. Utjecajni mediji serviraju priče po kojima bi se trebalo zaključiti ga su svi rođeni devedesetih i dvijetisućitih automatski bešćutni i neodgovorni. Takva licemjerna i diskiminirajuća propaganda protiv mladih, viđena i ranije u povijesti, se nastavlja i raznim ‘mjerama’ koje se uvode ili o kojima ‘razmišljaju‘,  kako bi to rekli hrvatski stožeraši civilne zaštite.

Idealno ponašanje mladih za vlasti: neka svatko gleda u svoj mobitel (foto: freepik)

Tako i Slovenija upravo razmišlja o uvođenju karantene za mlade koji se vraćaju s ljetovanja u Hrvatskoj i najrizičnija su skupina za širenje koronavirusa. To da Slovenija razmišlja o skandaloznim  karantenama samo za mlađe osobe kazao je jučer ministar slovenskih unutarnjih poslova Aleš Hojs. Ta zabrinjavajuća mjera koja podsjeća na neka mračna razdoblja ljudske povijesti bi uključila ‘karantenu za državljane od 15 do 35 godina koji unatoč upozorenjima odlaze u noćne klubove i slična mjesta na hrvatskom Jadranu, ne uvažavajući epidemiološke mjere i fizičku distancu‘, kako je izjavio spomenuti Hojs slovenskoj javnoj televiziji.

Slično se govori i u Hrvatskoj, stožeraši upiru prstom u mlade, premda je svakome normalnome u Hrvatskoj jasno da većina naše mlade populacije usljed manjka novca nema teoretsku mogućnost za skupo partijanje po kritičnim priobalnim klubovima. Stožeraši iz vladajuće političke strane sada s visoka poručuju kako je turistička sezona gotova. Oni su tako odlučili i ‘dogovorili se s kolegama u Austriji, Italiji…‘, smjelo izjavljuju. No mnogima je poznato kako su se od partijanja mladih u klubovima na Pagu ili u cajkaškim krčmama već dobro okoristili i neki iz njihova političko-poduzetničkog kruga. Možda im je dosta zarade za ovo ljeto.

Ugostiteljska udruženja su bijesna i ogorčena na mjere ponoćnog zatvaranja klubova, a koje su donešene radi žarišta zaraze u tek nekolicini klubova, a zbog kojih sada, kažu, svi ispaštaju. Jednako tako, i razboriti vjernici se zgražaju licemjernim mjerama kojima se ograničava i optužuje mlade, te ugostitelje, ali se toleriraju masovne religijske manifestacije.

I korporacije, dakako, prate politike vladajućih, pa je tako tvrtka za iznajmljivanje kuća i apartmana Airbnb odlučila ograničiti mlađe od 25 godina da u u Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj unajmljuju kod njih oglašene objekte. Time navodno žele spriječiti širenje virusa jer tamo neki mladi unajme zajednički kuće pa tamo partijaju i zabavljaju se. Kažu i kako zabranjuju unajmljivanje kuća mladima u blizini njihovih prebivališta, te onima koji nisu dobili barem tri pozitivne recenzije. Jesu li oni uopće normalni, pitaju se mnogi u svijetu šokirani takvom diskriminacijom.

Kako javlja The Guardian, isto se pita i Mark Woloshak, šef odjela za rješavanje sporova u britanskoj odvjetničkoj tvrtki Slater i Gordon koji upozorava na eklatantno kršenje Zakona o ravnopravnosti iz 2010. u Velikoj Britaniji, a koji štiti ljude od diskriminacije na temelju njihove dobi.

-Postoje određene zaštićene osobine koje ne možete diskriminirati, a jedna od njih je i dob. Dobar primjer za to je osiguranje automobila. Nekada su tvrtke naplaćivale mladićima veće premije jer su ih smatrali lošijim vozačima koji bi vjerojatnije mogli izazivati nesreće. Dakle, ako ste imali manje od 25 godina i muškarac, platili biste više, no to je odbačeno kao nezakonito – veli Woloshak. 

Idealno ponašanje mladih za vlasti: neka svatko gleda u svoj mobitel (foto: freepik)

Od mjera koje su uveli protiv mlađih od 25 godina još je gore njihovo službeno obrazloženje istih mjera nakon što su ih mediji i pravobranitelji, te zaštitnici ljudskih prava zatražili objašnjenje.

-Airbnb se zalaže za to da bude dobar partner zajednicama, a današnja najava mjera prati niz mjera koje naša platforma poduzima kako bi suzbila antisocijalno ponašanje i neovlaštene zabave – rekli su u Airbnb-u koji slične mjere najavljuje i za SAD i Kanadu. 

Neovlaštene zabave?! Unauthorised parties… kako stoji u izvornoj izjavi.

Tko je ovlašten za ovlašćivanje zabava?

Poduzeće za najam apartmana?

U svakom slučaju, mnogi u svijetu ustaju protiv još jedne u nizu mjera kojima se, kako se tvrdi, ozbiljno ugrožavaju ljudska prava, a sve pod izlikom ‘borbe protiv pandemije’.

Nakon ograničavanja kretanja, namjere praćenja kretanja preko mobilnih aplikacija i uređaja, donošenja uredbi o obaveznom ponašanju i slično, ovoga puta su meta novih mjera mladi i njihova (osnovna) prava.

Ipak, mjerodonositelji i međunarodni stožeraši zaboravljaju činjenicu kako na mladima svijet ostaje, te kako su ti grozni mladi i ranije u povijesti znali preokrenuti tijek iste povijesti, najčešće nakon iskazanog snažnog otpora zbog rigorozniih, diskriminirajućih i  neopravdanih uskraćivanja ljudskih prava od strane vladajućih vlastodržaca, diktatora, vođa, predsjednika, kraljeva i sl.

Ostavite mlade na miru.

Idealno ponašanje mladih za vlasti: neka svatko gleda u svoj mobitel (foto: freepik)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI