Neovisni novinarski portal
30.7.2021.
OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Tvrtka Dalmatian golf and health resort jedina dostavila ponudu na natječaj za projekt golfa na Prukljanu: Ugovor s investitorom čeka novu Vladu…?

Tvrtka Dalmatian golf and health resort jedina dostavila ponudu na natječaj za projekt golfa na Prukljanu:
Ugovor s investitorom čeka novu Vladu…?

Dalmatian golf and health resort, hrvatska tvrtka nizozemskog vlasnika, jedini je zainteresirani ponuditelj koji se javio na obvezujući natječaj Ministarstva državne imovine za projekt golfa na Prukljanu, težak oko 2 milijarde kuna. Natječaj je raspisan 1. travnja 2020. a zaključen je 1. srpnja 2020.

U srijedu je u Ministarstvu državne imovine organizirano otvaranje ponuda, zapravo jedne jedine koja je na natječaj pristigla, te je utvrđeno da tvrtka Dalmatian golf and health resort ( ? ) ispunjava sve formalno-pravne uvjete.

-Sada slijedi tehnička provjera svih elemenata ponude, i nakon toga Vlada sklapa ugovor s investitorom. Riječ je o nizozemskom vlasniku koji je osnovao tvrtku u Hrvatskoj kako bi mogao sudjelovati na ovom natječaju, i sa zadovoljstvom mogu kazati da je nakon 15 godina otkako se govori o projektu golfa na Prukljanu ovo napokon prvi konkretan korak u smjeru realizacije – zadovoljno ističe skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković koji je i osobno bio na otvaranju ponuda u Ministarstvu, gdje je budućeg investitora zastupao Wittens Praktijk.

Brajković je da će investitor, na ‘što se obvezao i projektom, poštivati zakone, napose one koji se odnose na zaštitu okoliša, s obzirom da je riječ o prostoru koji je u posebnom režimu zaštite kao kontaktna zona s Nacionalnim parkom Krka.

Prukljan: pogled na šumu i more (foto MDI)

-Ovo je investicija koja treba našem gradu, našoj županiji, ali i hrvatskoj državi, i nadamo se da će ona biti generator razvoja i prosperiteta Skradina- optimistično će skradinski gradonačelniik.
Tvrtka ispunjava sve uvjete i za koncesioniranje plaže i privezišta, dala je sve potrebne bankovne garancije i natječajem propisana jamstva, napominje Brajković, i za tjedan dana Ministarstvo državne imovine će pripremiti sve za potpisivanje ugovora.

Ugovor s investitorom može, nakon parlamentarnih izbora, potpisati i tehnička vlada, ali je to manje vjerojatno jer se radi o krupnom projektu, pa je za očekivati da će ipak svoj potpis na ovaj ugovor staviti netko iz nove, buduće hrvatske vlade, smatra Brajković.
Realno je, kaže, da Projekt Prukljan s realizacijom starta početkom jeseni.

Inače, koliko god lokalna vlast zadovoljno trlja ruke zbog ove vijesti, nadajući se izravnoj koristi i za gradski proračun, toliko na njega mnogi gledaju kao na novi snažan atak na prirodu i ugrožavanje životnjskih staništa radi betonizacije i apartmanizacije iznimno vrijednog prirodnog resursa. Naime, projektom golfa na Prukljanu planira se, na površini od oko 200 hektara izgradnja golf terena s 18 rupa, hotela, urbanih vila kapaciteta 1500 kreveta, luka nautičkog turizma, plaža…Država za tu namjenu prodaje 54 hektara zemljišta, a 150 hektara daje u koncesiju, zajedno s pomorskim dobrom uz obalu Prukljanskog jezera.

Da realizaicji projekta ne bi ništa stalo na putu, golf na Prukljanu ucrtan je i u Prostorni plan županije Šibensko-kninske, ali i PP Grada Skradina, bez obzira što je riječ o prostoru koji je unutar granica eko-mreže NATURA 2000 i nalazi se na samom rubu NP Krka.

Nedavno je, zastupan preko odvjetnika, mještanin Sonkovića, nedaleko Skradina, umirovljenik Zdravko Matić, Ministarstvu državne imovine uputio zahtjev za poništavanje natječaja za Projekt Prukljan, strahujući da se u pozadini golfa uz obalu jezera zapravo krije apartmanizacija golemih razmjera i potencijalno uništavanje zaštićenog prirodnog krajolika. Njegove sumnje posebno potencira činjenica da je izrada studije utjecaja na okoliš benevolentno prepuštena investitoru. Matić se pribojava da će studija na taj način biti tretirana kao marginalna, formalna stvar, a s obzirom na osjetljivost lokaliteta koji je svojeodbno bio dio NP Krka, a sada je posebno zaštićeno područje pod nadzorom JU Priroda, ta bi studija morala imati prioritet.

Prukljan: šuma… (foto MDI)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI