Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
čovječanstvo
Netko bi ovo ponovio?

 “Srebrenica – Genocid u osam činova”:
Zajedno protiv virusa poricanja 25 godina poslije ubojstva 8372 dječaka i muškarca

Netko bi ovo ponovio?

Zločin u Srebrenici u srpnju 1995. godine u kojem su u nekoliko dana zločinci tzv. Vojske Republike Srpske i srpske postrojbe tzv. Škorpiona ubili 8.372  (kako se zna do sada) bošnjačkih muškaraca i dječaka sa srebreničkog područja u BiH jedan je od najgorih u povijesti tzv. čovječanstva. Normalno ljudsko biće teško može pojmiti ili zamisliti stravične užase i zvjerstva koja su počinjena, očaj, nemoć i patnje ubijenih, silovanih, zlostavljanih i preživjelih stanovnika Srebrenice i okolice. Teško je pojmiti zvjerske umove srpskih zapovjednika i vojnika koji su sudjelovali u masakru, kao i pasivnost tzv. međunarodne zajednice koja nije spriječila zločin. Još je teže razumjeti kako 25 godina poslije pravda nije sustigla sve počinitelje tih grozota, te kako neki zločine i dalje poriču ili ih relativiziraju i pokušavaju umanjiti ili izbrisati iz opće memorije.

Zbog toga se danas, u utorak 7. srpnja 2020., s početkom u 17.00 h u pulskom SENSE Centru za tranzicijsku pravdu, Danteov trg 3/1 otvara multimedijalna izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”. Izložba se temelji na istoimenom interaktivnom narativu http://srebrenica.sensecentar.org (oprez, uznemirujući sadržaj), a uključit će i izložbu fotografija „Krici iz masovnih grobnica”, fotografa Tima Lovelessa.

Grobovi ubijenih (foto Wikipedia)

-Izložbu će putem video obraćanja otvoriti predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), nasljednik MKSJ -a, sudac Carmela Agius i glavni tužitelj MRMKS -a Serga Brammertza, a na otvorenju će se skupu on line vezom obratiti Munira Subašić ispred Majki Srebrenice, a govoriti će i predsjednik SENSE Pula Mirko Klarin. Predstavnicie Grada Pule, Istarske županije i manjinskih organizacija također će sudjelovati u programu otvaranja. Otvorenje izložbe predstavlja i početak velike regionalne kampanje koju je SENSE Pula pokrenula u povodu 25 – te godišnjice srebreničkog genocida zajedno s koalicijom više od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova pod nazivom: SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA  #VirusPoricanja #DenialVirus. – pojašnjava Eugen Jakovčić iz Documente, medijski koordinator čitave kampanje.

Spomenuta kampanja, koja će trajati od 7. do 11. srpnja, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica, odvijati će se istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u SENSE centru u Puli prema programu (poveznica). Svi materijali koji će biti prikazani tijekom on line kampanje i u SENSE centru u Puli dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih sudjenja” pred MKSJ-om (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus. Otvorenje izložbe i početak kampanje pratite putem kvalitetnog live streama 7.7.2020. s početkom u 17.00, na linkovima koji se nalaze u nastavku:

You Tube SENSE https://www.youtube.com/watch?v=qfMH3-aqwv8&feature=youtu.be

Facebook SENSE https://web.facebook.com/SENSETJC/posts/3764991253527268?_rdc=1&_rdr

Srebrenica: Zid s nepreglednim brojem imena ubijenih (foto Wikipedia)

Masakr u Srebrenici bio je najgori pokolj u Europi poslije Drugog svjetskog rata, smatra se.

Prema dostupnim podacima, za proračunata smaknuća 8.372 dječaka  muškarca dosad je osuđena svega 21 osoba.

Inače,  27. srpnja 2005. godine američki je Zastupnički dom usvojio Rezoluciju (H. Res 199, koju su sponzorirali kongresnici Christopher Smith i Benjamin Cardin) i na taj način obilježio desetogodišnjicu pokolja u Srebrenici.

Rezolucija kaže:

“Politika agresije i etničkog čišćenja koju su implementirale srpske snage u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine s direktnom pomoći vlasti Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), a koja je uzrokovala raseljenje više od 2.000.000 stanovnika i procjenjeno 200.000 žrtava, desetine tisuća silovanih ili na drugi način mučenih i zlostavljanih osoba, dok su nevini civili Sarajeva i drugih urbanih naselja bili neprestano izloženi granatiranju i snajperskim napadima; definirani su kao kriminalni čin genocida po definiciji kako navodi članak 2 Konvencije za prevenciju i kažnjavanje genocida, potpisan u Parizu 9. prosinca 1948. godine i stavljen u punopravnu snagu 12. siječnja 1951. godine.”

Ta Rezolucija neće značajno umanjiti bol stradalnika ni članova obitelji ubijenih, aniti odgovornost svjetskih političara koji su imali mogućnost spriječiti zlo.

Dakle, srebrenički užas se događao prije svega 25 godina.

Na njega bi trebalo podsjećati češće nego jednom godišnje.

8372 ubijenih dječaka i muškaraca – broj nije konačan, piše na spomen kamenu  (foto Wikipedia)

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI