Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
hadeze / HRVATSKA / izborište
Plenković s “manjincima”, Štromarom i Čačićem osigurao parlamentarnu većinu: Oni koji hoće mijenjati HDZ neka se vrate u stranku i predstave članstvu kakav to HDZ žele, pa ćemo vidjeti kako će proći…

Plenković s “manjincima”, Štromarom i Čačićem osigurao parlamentarnu većinu:
Oni koji hoće mijenjati HDZ neka se vrate u stranku i predstave članstvu kakav to HDZ žele, pa ćemo vidjeti kako će proći…

HDZ, zajedno s osam manjinskih zastupnika, HNS-ovim Predragom Štromaro0m i “reformistom” Radimirom Čačićem, ima potrebnu parlamentarnu većinu i s njihovim će potpisima čim prije kod predsjednika Republike po mandat za sastav nove vlade. O tome je Andrej Plenković izvijestio javnost neposredno nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, ne krijući zadovoljstvo velikom pobjedom ( 66 HDZ-ovih mandata, čak 25 više od Restart koalicije ) koja obvezuje. Ova je Vlada, rekao je, prošla puno izazova, “sve smo ih uspjeli riješiti, ali sigurno je bilo i pogrešaka”, samozadovoljno će Plenković, konstatirajući da je HDZ pobijedio u 9 od 11 izbornih jedinica, a i u tradicionalnim SDP-ovim utvrdama, 3. i 8., ostvarili su povijesno najbolji rezultat, kakav nikad  prije nisu imali.

Hrvatska nema vremena za čekanje, ni Zagreb nema vremena  za čekanje, veli Plenković, i zbog toga je još jutros, kako je kazao, obavio razgovore sa zastupnicima manjina, HNS-a i Reformista.

– Svi su oni spremni podržati HDZ i dati svoje potpise za buduću vladu, i s obzirom da smo s  njima odlično surađivali u prošlom mandatu , oni su naš izbor s kojim idemo kod predsjednika da tražimo mandat za sastav nove vlade i da krenemo raditi za Hrvatsku. S puno entuzijazma, energije i volje idemo u drugi uzastopni mandat- izjavio je šef HDZ-a.

Ponovio je kako se sada gradi Hrvatska za četvrto desetljeće njene samostalnosti,  vođena politikom desnog centra kakvu HDZ vodi otkako jeon dobio povjerenje u stranci, koje je uvjerljivom pobjedom na unutarstranačkim izborima obnovljeno, a riječ je o politici kakvu je za HDZ, kaže, upravo priželjkivao Franjo Tuđman. I zato su , vjeruje, dobili ovakvo povjerenje birača. A ta politika uključuje  i manjince kao dio vladajuće većine, što je praksa od 2000-tih.

Očigledno je da Plenkoviću Domovinski pokret Miroslava Škore ne treba i da na njih ne računa.  I sam je to objasnio nepotrebnom retorikom DP-a koja je, veli, dokazano loša, neprimjerena politika uvjetovanja osobe premijera najvećoj stranci, što mu je bilo nevjerojatno i kad su to kondicionirali njegovom prethodniku Tomislavu Karamarku, a zna se i kako je ta vlada završila.

– To je loše, i onaj tko to zagovara taj jednostavno ne razumije kako funkcionira vlast, za mene je to bizarno- konstatirao je.

Ne misli da su ljudi u DP-u Miroslava Škore fašisti, kakvima ih je atributirao SDP-ov čelnik Davor Bernardić, od čega ih je,  napominje šef HDZ-a, pokušao zaštititi.

-Ako hoće mijenjati HDZ neka svi dođu, neka se svi vrate u HDZ, pa neka članstvu predstave  kakav to HDZ oni žele, pa ćemo vidjeti kako će oni proći- poručio je disidentima HDZ-a koji su otišli pod Škorin kišobran.

Poštuje svih koji su dobili mandate,  pa tako i koaliciju SIP, Pametno i Fokus koji su dobili 3 mandata, ali “nisu nam bili u optici, nismo razgovarali o mogućoj suradnji s njima, a i nisu  u kampanji slali neke simpatične signale prema nama- rekao je Plenković.

– Danas smo dogovorili ovu platformu, a ako ima i drugih zastupnika koji žele podržati našu parlamentarnu većinu, neće biti nikakvih drugih prtljanja pod stolom, poručio je, napominjući da HDZ ne mora, ako neće, više ni sa kim razgovarati jer ima većinu s onima s kojima su i dosad surađivali i koji su izrazili spremnost na suradnju. Bio je to tek načelni razgovor, s ciljem da se  ne gubi vrijeme.

-Čim krenu teči formalni rokovi, bit ćemo spremni za odlazak kod predsjednika Republike, i za sastavljanje nove vlade-  kazao je, napominjući kako je i prije izbora rekao da to mora biti završeno do 15. kolovoza, ali sad vjeruje da može i mora biti i ranije.

Kratko je komentirao i ostavku Davora Bernardića , čelnika SDP-a, konstatacijom da je to, u političkom smislu, logična konzekvencija  izbornih rezultata.

Svi su pili vodu, samo Plenković Pipi

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI