Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
POLITIKA / sabor
Plenković A. (foto: TRIS)

Oporbeni lideri neće “na noge” premijeru:
Što to mandatar želi svakom oporbenom lideru reći, a da drugi ne smiju čuti?!

Plenković A. (foto: TRIS)

Budući mandatar vlade, HDZ-ov Andrej Plenković, ponesen izbornim trijumfom, lakonski je, onako usput, odlučio počastiti kavom parlamentarnu opoziciju. S viškom taštine, i manjkom političke osjetljivosti, Plenki je drsko, jednog po jednog, pozvao u Banske dvore, na čašicu razgovora, čelnike vodećih stranaka koje participiraju u Saboru. I jedan po jedan, redom mu je slao odbijenice. Jer, što to budući mandatar traži od njih ponaosob, što to svakome od njih želi reći, a da oni drugi ne smiju čuti? Je li to premijer odlučio otvoriti sezonu trgovine političkim mandatima, vabeći svakog parlamentarca pojedinačnim komplimentima i obećanjima? Pa taj je prljavi posao mogao i nekom drugom prepustiti…

Zanimljiviji od Plenkovićevog prepotentnog pokušaja pridobijanja opozicijskih čelnika u svoju tanku parlamentarnu većinu ( 76 zastupnika ), “trgovanjem ispod stola”, je komentar vladinog glasnogovornika Marka Milića koji je čin odbijanja oporbenih prvaka nazvao neozbiljnim i opoziciju optužio da ne shvaća težinu situacije pred kojom se Hrvatska nalazi. Pa nisu oni  dobili izbore niti preuzeli odgovornost za Hrvatsku!

-Mi smo jučer pozvali na sastanak čelnike vodećih stranaka koje su ušle u Sabor, iz poštovanja prema njima i biračima, tema nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine, jer smo mi većinu imali u ponedjeljak do 12 sati, tema je bila isključivo razgovor o njihovu viđenju izazova koji su pred Hrvatskom- izjavio je razočarani Milić, očito začuđen da oporba takvu priliku koju joj “poklanja” premijer – odbija.

Miliću nije jasno zašto je oporba odbila sastanak, zašto ih smeta da ih je zvala zamjenica predstojnika ureda predsjednika Vlade, Tena Mišetić, a ne Plenković osobno.

“Mi i kad organiziramo sastanke s drugim predstavnicima, komuniciramo s njihovim kabinetima i uvijek se dogovori sastanak, nikada se ne stvaraju ovakvi uvjeti”, opravdavao se Milić.

“Nama ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje zakona, nego njihovo mišljenje o izazovima koji su pred Hrvatskom”, ponavljao je, drsko si dopuštajući da čelnike oporbe pozove na odgovornost. Štoviše, gotovo ljutito im je priprijetio da novog poziva biti neće.

U prvoj rundi, jedino je Most bio spreman odazvati se na ovakav izraz “poštovanja prema oporbi i njihovim biračima”, ali kad su shvatili da su jedini, odustali su i oni, svjesni da takav susret ničemu neće služiti.

“Na dva smo sastanka već predlagali konkretne mjere koje nisu prihvaćene. Ništa od onoga što je opozicija komunicirala nije prihvaćeno”,  kazao je Mostov Nikola Grmoja, jer, “ako ne dolazi ostatak opozicije onda to nije sastanak s opozicijom nego s Mostom, što nema smisla. Mi ne mislimo da smo najpametniji i da imamo sva rješenja za ovakvu tešku situaciju, bilo bi dobro da svi sjednemo i razgovaramo”, rekao je Grmoja, napominjući kako su se nadali konstruktivnom sastanku na kojem bi se problematizirala bitna pitanja za građane kao što je rezanje državnog aparata i broja dužnosnika, borba protiv korupcije, moratorij na kredite i kamate…

U SDP-u su odmah odlučili da se neće pojaviti kod premijera. Zlatko Komadina, koji privremeno vodi stranku, smatra telefonski poziv od danas za sutra potpuno neprimjerenim, a ne vidi ni zbog čega su sastanci pojedinačni, umjesto da se pozove kompletna oporba na zajednički sastanak s premijerom. O tome je javnost izvijestio glavni tajnik stranke Nikša Vukas.

Na istom fonu je i odbijenica iz stranke Možemo! Kako je kazao Tomislav Tomašević, što je to što premijer njemu želi reći, a da njegove kolege iz opozicije ne bi smjele čuti!
Da, doista, što je to pojedinačno, sa svakim liderom opozicijske stranke u Saboru, Plenković namjeravao komunicirati? O kakvim se to povjerljivim razgovorima radi, a da ih cijela oporba, okupljena za istim stolom, ne bi mogla čuti, u isto vrijeme, na istom mjestu?

I Škorin Domovinski pokret je odbio doći “na noge” premijeru. Jer, kakav je to protokol, gdje je procedura, kakva kava i ćaskanje, uostalom, rekao je Škoro, ja kavu ne pijem, nego čaj…

Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijalne manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama”, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Izgleda da je najbolje “pročitala” Plenkovićevu perfidnu pozivnicu Dalija Orešković, čelnica Stranke s imenom i prezimenom, koje je odmah, na prvu, odbila neformalni poziv iz Banskih dvora i o tome na Facebooku napisala:

– Evo zašto smatram da je neformalan način pozivanja, bez teme i dnevnog reda te bez jasno i javno komuniciranih sudionika takvih sastanaka sporan, stoga na takvim sastancima nećemo sudjelovati.
Minimum poštivanja Ustava RH, provedenih izbora, demokratskih standarda i transparentnog obavljanja javnih dužnosti u javnom interesu nalaže da se u okviru od 20 dana nakon provedenih izbora održi prvo zasjedanje i konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora.
Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba. To trenutno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku. O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Hrvatskom saboru. Ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira”, poručila je Orešković ne ostavljajući ni najmanje prostora za eventualni naknadni pristanak na “partiju razgovora” s premijerom.

Ako je htio dobiti konstruktivnu oporbu koja će surađivati na najbitnijim pitanjima za državu, Plenković je morao zatomiti svoju trijumfalističku, prepotentnu narav. I pružiti ruku opoziciji iskreno, pošteno i doista suradnički. Pozvati ih sve na zajednički sastanak i time onemogućiti spekulacije o lascivnim ponudama iz Vlade potencijalnim, nestabilnim zastupničkim preletačima. A njih će biti, i nema potrebe da se s njima krišom vode pregovori, jer prije ili poslije morat će objaviti da se preljub dogodio. Tko je spreman takav prelet učiniti, iza svoga postupka mora imenom i prezimenom stajati. A ne se skrivati iza “konstruktivne opozicije”. Koja “konstruktivno” razgovara s premijerom. A da drugi ne čuju. I ne znaju što je kome naš vrli mandatar ponudio. Sve iz poštovanja prema strankama koje su izabrane u Sabor i, dakako, njihovim biračima koji su im iskazali povjerenje.

E baš se zaigrao! Toliko da sad, valjda, svi znaju koliko mu mogu vjerovati i kako se s njim mogu lako “umočiti”…

Premijer Andrej Plenković (Printscreen YouTube)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI