Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
eu / hadeze / LJUDI / POLITIKA
Ministar Marko Pavić na odlasku velikodušno “darivao” europske kolege: ( Ne)odgovornost za “osobni touch”…

Ministar Marko Pavić na odlasku velikodušno “darivao” europske kolege:
( Ne)odgovornost za “osobni touch”…

Kad ste “faca”, a nitko vas ne doživljava, imate posebnu potrebu ostaviti iza sebe neki trag. Što bi rekao ( i učinio ) dojučerašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, osobni touch! Bogme ga je Pavić ostavio. U vidu poklona, vina, parfema, dezodoransa, toaletne vodice, na koje je potrošio preko 7 tisuća kuna na osobnu karticu, a onda od Ministarstva, dok je još njegov potpis na toj adresi nešto vrijedio, navodno, tražio refundaciju troška. jer, pokloni su bili, kako tvrdi,  namijenjeni ministrima ( kohezije ) EU kao znak zahvalnosti za sudjelovanje na zagrebačkoj konferenciji. Kaj god!

 Četrdesetjednogodišnji Pavić se “zaigrao poklonima” u zadnji trenutak, kad je već bio na izlazu iz Vlade i čekalo se samo da Sabor izglasa povjerenje novim Plenkovićevim izabranicima, kako bi “tehničari” mogli mirno svaki svojim putem. A zbrinuti su svi. Za njih nema straha da bi mogli ostati bez nove sinekure (  svi mahom traže počast, bez rada ). Ministar Pavić sjedit će u Saboru. Vrlo solidna plaća ( oko 14- 15 tisuća kuna ) uz angažman po slobodnoj volji. I savjesti. S kojom, kako se čini, Pavić neće imati problema… Vjerojatno ih neće imati ni u stranci, kao bivši stažist iz ureda nekadašnjeg zastupnika u Europskom parlamentu, Andreja Plenkovića, svojedobni državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, član tima Drage Prgometa kao HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, per fin,  kao “regionalno- razvojni” ministar. Sve se to honorira i kad se dođe na led…

Javnost je o “darežljivom” ex-ministru regionalnog razvoja i fondova EU doznala zahvaljujući Telegramu koji je nekim svojim novinarskim kanalima došao do fotografije računa koji prokazuje Marka Pavića kao šopingholičara koji zadnjih dana mandata marljivo hodočasti trgovinama i troši, troši, troši, kao da mu je zadnje u životu. Kupio čovjek 36 butelja vina, parfeme, dezodoranse… sve kao gestu, s “osobnim touchom”, zahvalnosti europskim kolegama. Zanimljivo, nitko drugi nije imao takvu potrebu za “osobnim touch” kao ministar Pavić.

Intrigantno je objašnjenje bivšeg ministra koji se pravda da je svim europskim kolegama, koje su sudjelovale na konferenciji u Zagrebu, odlučio osobno se zahvaliti simboličnim darovima. Za nekolicinu kolega je darove “osobno nadopunio, htio sam dati jedan osobni touch i bit će uručeno kolegama”, rekao je, napominjući da su pokloni otpravljeni poštom. Za 26 ministara kohezije. I tu ne vidi nikakvog problema, uobičajena procedura je da se daju osobni pokloni, tvrdi Pavić.

Pa kako to da ih nisu i drugi ministri kupovali i darivali? Pa čak ni onaj vanjskopolitički ministar kojeg bi to pripadalo po defaultu…

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kako reče, o tome “nije ni razmišljao”, znade samo za protokolarne darove Ministarstva, ali ne i one s osobnim touchom.

Nataša Tramišak, koja je preuzela ( Pavićevo ) Ministarstvo u novom Plenkovićevom mandatu, o tome s njim nije razgovarala. “Naravno, da ne”, veli, kao da ne bi bilo “naravno, normalno” da ga je o tome priupitala, makar interno, radi čistih računa Ministarstva , umjesto što je novinare prebacila na adresu Pavićeve glasnogovornice koja se o svemu još nije formalno oglasila.

Čak je i premijer, upitan o gesti svoga “darežljivog” dojučerašnjeg ministra, izjavio kako Marko Pavić mora još puno toga objasniti…

Tko ga zna, možda je bilo još ” osobnih” darova čija je refundacija prošla potiho, bez sudjelovanja znatiželjne javnosti, dok je o budžetu Ministarstva Pavić mogao suvereno odlučivati.  Čovjek je darežljiv, teško odolijeva iskušenju da druge obraduje. A kod tolike kušnje, bilo bi preskupo da to radi iz svog džepa. Toliko velikodušan sigurno nije…

Uzgred, ministar se brani “niti sam imao kreditnu karticu Ministarstva, niti sam ikad poklone refundirao na privatni račun” . Što bi to trebalo značiti? Možda da je ministar Pavić šetao gradom, od trgovine do trgovine i kupovao vino, parfeme etc., nosio vrećice, brinuo se da svaki paketić bude primjereno umotan i dekoriran, i sve to podmirio iz vlastitog džepa?!

Zašto bi to činio ako mu premijer ili resorni ministar nije sugerirao, a sasvim sigurno, kad bi bilo tako, nitko ne bi tražio da to Pavić sam podmiri. Prema tome, Pavić mulja, potapa se u svojim traljavim, nesuvislim konstrukcijama, pokušavajući nekako iz ove priče izaći sa što manje posljedica. A kako više nije ministar, čini se da to neće biti problem. Štoviše, kad naši ministri zgriješe samo se iz Ministarstva, voljom šefa stranke, presele u Sabor. Tamo mogu slobodno sjediti ma kakve krimene nosili na sebi, sve dok im se na sudu ne dokažu. Ako ikad i dospiju na sud… Čime se državni parlament svjesno diskreditira i ponižava.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI