Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
otpad
Foto: PRE-KOM

Međimurski poučak:
Kako odvajati više od 60 posto korisnog otpada i biti bolji od europskog prosjeka

Foto: PRE-KOM

Međimurci i Međimurke iznova dokazuju da se može kad se hoće održivo gospodariti otpadom, biti bolji od europskog prosjeka i daleko ispred ostatka Hrvatska. Preliminarni podaci o odvajanju otpada za 2019. godinu pokazuju da općine Donjeg Međimurja predvođene gradom Prelogom dominiraju prvim mjestima top ljestvice najboljih.

Vijest da čak deset mjesta od dvanaest najboljih jedinica lokalne samouprave u državi po pitanju odvojenog prikupljanja otpada pripada gradu i općinama u kojima otpadom gospodari PRE-KOM objavilo je na svojim stranicama to komunalno poduzeće iz grada Preloga. Ponosni su što se u Prelogu lani odvojilo za hrvatske prilike nevjerojatnih 66,69 posto otpada, što su preko šezdeset posto odvojili u Belici i Goričanu, a iznad pedeset posto Domašinec, Donja Dubrava, Sveta Marija, Martijanec, Dekanovac, Donji Kraljevec i Podturen. Visoko na top ljestvici najboljih u gospodarenju otpadom još su dva međimurska mjesta u kojima odvojeni otpad ne prikuplja PRE-KOM – na trećem mjestu Strahoninec sa 61,31 posto i sedmi Šenkovec sa 56,83 posto.

Foto: PRE-KOM

Iz godine u godinu sve bolje međimurske rezultate komentirao je Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji, podsjetivši da je grad Prelog ušao u društvo Zero Waste Europe  i da se prije pet godina odvajalo trostruko manje otpada.

-2015. godine radili smo preporuke za Grad Prelog koji je bio na 22% odvajanja otpada i predvidjeli 70% do 2020. uz provedbu kvalitetnih mjera smanjenja, ponovne uporabe, odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja. Samo rijetki su vjerovali da je taj cilj ostvariv, a ostali “stručnjaci” nas po raznim skupovima o gospodarenju otpadom razuvjeravali govoreći “nismo mi Švicarska ili Njemačka, nemaju “naši ljudi” taj mentalitet”. Građani Donjeg Međimurja su pokazali da se može (prosjek ostatka Hrvatske je manji od 30% odvajanja), a mi dokazali da je suradnja gradova i organizacija koje se stručno bave ovom temom ključna za uspjeh. To je i pljuska kojekakvim plaćenim kvazistručnjacima koji godinama brane koncept zaostalih i problematičnih megalomanskih regionalnih centara za smeće koji uz podršku Ministarstva okoliša godinama koče razvoj uspješnih lokalnih sustava održivog gospodarenja otpadom. Bravo za Pre-Kom i radujemo se novim hrvatskim gradovima koji će ući u društvo Zero Waste Europe gradova i  ispunjenjem “zero waste” ciljeva i poboljšanjem kvalitete života svojih građana i građanki. – rekao je Košak.

Foto: PRE-KOM

Uspjeh, dakako, nije došao sam od sebe. Prvo je dvanaest jedinica lokalne samouprave iz Međimurske i Varaždinske županijegrad Prelog i općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec i Podturen odlučilo da će imati jedno zajedničko komunalno poduzeće PRE-KOM. Izgradnja zajedničkog sustava gospodarenja otpadom započela je 2006. godine, a na području uključenih jedinica lokalne samouprave otpad se odvojeno prikuplja od 2007. godine.

Foto: PRE-KOM

Te su se jedinice lokalne samouprave pridružile međunarodnoj Zero Waste strategiji što znači da se obvezale do ove 2020. godine stvoriti uvjete da se odvojenim prikupljanjem otpada izdvoji do 70 posto korisnog otpada i smanjiti količinu odloženog glomaznog i miješanog komunalnog otpada na 50 kilograma godišnje po stanovniku do 2020. godine. Obvezale su se i da će u najvećoj mogućoj mjeri sprečavati nastanak otpada, da će što je moguće više ponovno upotrebljavati i reciklirati, izbjegavati spaljivanje otpada u spalionicama, a količine deponiranog otpada na odlagalište smanjiti na najnižu moguću razinu. Uz sve to, obvezale su se i da će jedanput godišnje napraviti analizu nekorisnog otpada te na osnovi rezultata definirati operativnu strategiju i kampanje za postizanje dodatnih poboljšanja. I to nije sve. Obvezale su se jedinice lokalne samouprave sudjelovati u organizaciji edukacija povezanih sa održivim razvojem, pravilnim  gospodarenjem otpadom i promicanjem Zero waste strategije razvoja, raditi na projektima ponovnog korištenja prikupljenog otpada, promovirati odvojeno sakupljanja biorazgradivog komunalnog otpada i njegovo kompostiranje, poticati zelenu izgradnju, održivu mobilnost i zdrave stilove života.

Foto: PRE-KOM

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI