Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
GOSPODARSTVO
Foto: Dubrovnik.net

Kraj nekadašnjeg turističkog giganta:
Kriza dotukla dubrovački Atlas, otkazi većini zaposlenika

Foto: Dubrovnik.net

Nekadašnjem turističkom gigantu, putničkoj agenciji Atlas koja je u najboljim danima zapošljavala 1400 ljudi, bila  ponos Dubrovnika i jedna od najvećih turističkih kompanija u bivšoj državi, nazire se konačni kraj. Najavljeno je otpuštanje najvećeg dijela preostalih zaposlenika ostataka te nekad moćne kompanije koja je počela tonuti još u privatizacijsko nevrijeme kada ju je od države kupio da bi je poslije od nekretnina očerupao čileanski poduzetnik hrvatskih korijena Androniko Lukšić. Ima među tim najavljenim otpuštanjima i nešto pripremljenih otkaza preostalim dubrovačkim zaposlenicima, no Dubrovnik se sa svojim Atlasom oprostio odavno, a definitivno lani, kada je diktatom kapitala i slijedom odluka donesenih negdje drugdje, Atlas koji je bogati čileanski Hrvat prodao naknadno tvrtki Adriatica.net ušao u sastav Fortenova grupe i pod ruskom upravljačkom kapom promijenio ime u Atlas plus te preselio sjedište u Zagreb.

O konačnom kraju Atlasa kojeg je načela pretvorba, izudarala privatizacija, potukla konkurencija i dotukla kriza uzrokovana koronavirusnom bolesti javljaju dubrovački mediji, prenoseći službenu vijest o kojoj se u gradu pod Srđem neslužbeno govori od proljeća u lockdownu i prognoza o znatno lošijoj sezoni. U još jednom valu otpuštanja, koji bi mogao označiti i posljednji čavao u lijes nekad bogatog, u europskim okvirima uspješnog i nadaleko poznatog turoperatora, otkaze će dobiti 132 radnika. Na pitanje portala Dubrovnik.net upravljači Atlas plusa poslovno hladno odgovaraju kako su pokrenuli opsežan proces optimizacije poslovanja i restrukturiranja zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa u kojima se našla turistička industrija.

Atlas nije uspio pronaći održivi poslovni model

-Kako se globalno i lokalno oporavak turističke industrije ne očekuje prije 2021. godine, Atlas će u ovoj godini nastaviti raditi u znatno smanjenom opsegu poslovanja, pri čemu će svakako realizirati sve već ugovorene i prodane aranžmane. U okviru procesa restrukturiranja i optimizacije poslovanja, a u dogovoru sa sindikatima i Radničkim vijećem Atlas plusa i uz poštivanje svih ugovorenih i zakonskih obveza, provodi se i program zbrinjavanja zaposlenih. Programom je obuhvaćeno 132 zaposlenika Atlas plusa, kojima će biti ispoštovana sva prava i koji će po raskidu ugovora dobiti otpremnine – rekli su portalu Dubrovnik.net u Atlas plusu, a predsjednik im Uprave Lovorko Mamić dometnuo još i kako Atlas dugi niz godina nije uspio pronaći održivi poslovni model, kako je ovo prilika za dubinske promjene koncepta i da jednostavno moraju uvesti novi poslovni model i fokusirati se na krstarenja, ture i grupe.

Atlas je za Dubrovnik odavno izgubljen 

Upućeni u poslovanje očerupanog poduzeća govore da je Atlas za Dubrovnik odavno izgubljen, a ne sada kada je najavljen otkaz većini preostalih zaposlenika. Dolores Lujić, predstavnica Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) napomenula je portalu Dubrovnik.net da je većina radnika u Dubrovniku otpuštena prije desetak godina i to pod puno povoljnijim uvjetima odnosno većim otpremninama i duljim otkaznim rokovima od ovog posljednjeg vala otpuštanja. Objasnila je i da je prije desetak godina Atlas odlukom novih upravljača prestao biti član Hrvatske udruge putničkih agencija s kojom Sindikat turizma i usluga Hrvatske ima potpisan Nacionalni kolektivni ugovor za putničke agencije te da su radnici Atlasa ostali pokriveni kućnim kolektivnim ugovorom, koji je, međutim, nedavno istekao.

Atlas osnovan davne 1923. godine

Nekadašnji ponos Dubrovnika i domaće turističke industrije, osnovan davne 1923. godine, u najboljim je danima zapošljavao 1400 ljudi. Dioničko društvo Atlas je postao 1995. godine, a krajem devedesetih država ga u privatizacijskom zanosu prodaje u vlasništvo  grupacije čileanskog poduzetnika hrvatskih korijena Andronika Lukšića koja je u par godina rasprodala Atlasove nekretnine i 2006. godine prodala tvrtku Adriatica.netu. U idućih nekoliko godina uslijedilo je nekoliko valova otpuštanja odnosno programa zbrinjavanja i vrludanje u traženju održivog poslovnog modela. Gašenjem računovodstva, pravnih i ostalih službi u Dubrovniku je od 2012. bilo samo formalno sjedište ostataka tvrtke, do lani kada je pod upravljačkom kapom ruskog kapitala preseljeno u Zagreb, a slavni Atlas u sastavu Fortenova Grupe promijenio ime u Atlas plus. Unatoč objašnjenjima Uprave Atlas plusa da je kriza prilika za dubinske promjene koncepta i uvođenje novog poslovnog modela, u posljednjem valu otkaza većini preostalih zaposlenika upućeni u turističke prilike vide konačni kraj nekadašnjeg turističkog giganta kojega je načela pretvorba, izudarala privatizacija, potukla konkurencija i dotukla kriza uzrokovana koronavirusnom bolesti.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI