Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
FILM
Tragovi - Naslovni vizual: autor Danijel Žeželj

HAVC:
Eurimages podupire dugometražni igrani film Tragovi redateljice Dubravke Turić 

Tragovi - Naslovni vizual: autor Danijel Žeželj

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 159. sjednici, koja se održala online 3. srpnja, podržao ukupno 20 igranih i jedan animirani film te pet dokumentarnih projekata: među igranim filmova nalazi se i hrvatska koprodukcija Tragovi redateljice Dubravke Turić koja je podržana iznosom od 140 000 eura, javlja HAVC.

Naslovni vizual: autor Danijel Žeželj

Dugometražni igrani film Tragovi redateljice Dubravke Turić nastaje u produkciji zagrebačke Kinorame i koprodukciji litvanske kuće Tremora. Producentice su Ira Cecić i Ankica Jurić Tilić, a scenarij potpisuju Dubravka TurićDanijel Žeželj. Očekuje se kako će i ova suradnja dvoje umjetnika rezultirati vrsnim djelom.

Film Tragovi priča je o mladoj znanstvenici Ani koja se nakon smrti oca bori s krizom identiteta. Promjene unutar nje odjednom se odražavaju i na stvarnost i njezino znanstveno istraživanje mističnih simbola i ljudskih tragova u kamenu koji se na tajnovit način počinju isprepletati s njezinim životom.

Jako nam je drago da je i Eurimages pokazao da smatra naš projekt kvalitetnim i snažnim i da vjeruje i u autoricu i u nas. Isto tako, bilo nam je divno priznanje što je projekt bio sjajno ocijenjen na litvanskom filmskom fondu i što ćemo zajednički s našom partnericom Ievom Norviliene prozivesti ovaj film kao, ako se ne varam, prvu hrvatsko-litvansku koprodukciju. Podrška Eurimagesa nam je, kao i uvijek, značajna ne samo zbog osnaživanja produkcijskih uvjeta, nego i zbog bolje vidljivosti na europskoj i svjetskoj sceni.‘, izjavila je tim povodom producentica Ankica Jurić Tilić.

Film je prije Eurimagesa podržan od strane HAVC-a i Potprograma MEDIA, a razvijan je u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch prošle godine.

Dubravka Turić

Podsjetimo, na prošloj sjednici Eurimagesa održanoj početkom lipnja iznosom od 150 000 eura podržana je hrvatska manjinska koprodukcija Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića koja nastaje u koprodukciji Srbije, Bugarske i Hrvatske. Hrvatske koproducentice su također Ankica Jurić Tilić i Ira Cecić iz Kinorame.

Eurimages je na svojoj 159. sjednici, održanoj online 3. srpnja, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 6,137 000 eura. 

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 159. sjednici 52 posto podržanih projekata su djela redateljica.

Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici.

Dubravka Turić (poveznica na tekstove na Trisu) je redateljica s nizom međunarodnih nagrada i priznanja za svoje dosadašnje filmove, kao i Danijel Žeželj, likovni umjetnik i koscenarist na Tragovima. 

Naslovni vizual: autor Danijel Žeželj

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI