Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA
Ilustracija: Aktualni ministar i rektor na lanjskoj Noći Sinjana (foto Facebook/Klub Sinjana Zagreb)

Ministar Radovan Fuchs ‘nema problema s načinom na koji rektor Boras vodi zagrebačko Sveučilište’ i još ne zna hoće li se u školu najesen

Ilustracija: Aktualni ministar i rektor na lanjskoj Noći Sinjana (foto Facebook/Klub Sinjana Zagreb)

Novopečenog ali i bivšeg  ministra obrazovanja Radovana Fuchsa (HDZ) su na Novoj TV  upitali kada će konačno  roditelji i djeca znati pod kojim uvjetima će se ove jeseni ići u školu. Hoće li prestati ‘mjere’ zatvaranja uvedene za škole koje su iz temelja izmjenile obrazovni proces i život učenicima, roditeljima i obrazovnim djelatnicima. Ministar Fuchs odgovorio je neodređeno, uz napomene kako se ‘proigrava sve’.

-Nadam se uskoro. Ne idući tjedan, ali na vrijeme će znati. Razrađujemo sve moguće scenarije, moramo proigrati sve – rekao je Fuchs.

Na pitanje bi li trebala sva djeca ići u školi ako epidemiološka situacija bude povoljna, rekao je, gle ti to, da bi ‘trebalo biti moguće da sva djeca pohađaju nastavu‘.

Fuchs je upitan i o stanju na Sveučilištu u Zagrebu u kojem dolazi do sve češćih sukoba između rektora Damira Borasa i Filozofskog fakulteta.

Ilustracija: Aktualni ministar i rektor na lanjskoj Noći Sinjana (foto Facebook/Klub Sinjana Zagreb)

”Senat je taj koji može nešto napraviti”, kazao je odlučno ministar Radovan Fuchs.

Na pitanje smatra li da je normalno da Filozofski fakultet u skladu s propisima odabere dekana, a da zatim rektor sruši tu odluku, Fuchs je mudronosno podsjetio na uzrečicu da ”pravda i pravo nisu isto”.

Ipak se doznao njegovo stav o spomenutom rektoru Borasu, a za kojega je, među ostalim, nedavno u aferi In vino veritas ili Gaudeamus ispičitur zahvaljujući radio emisiji i FB stranici  Strah od slobode otkriveno kako je novcem Sveučilišta kupio vrhunskog i kvalitetnog vina u vrijednosti 116.639,70 kuna.

Fotografija: Facebook/Strah od slobode

-Čak 116.639,70 kuna (pdv uključen) javnog novca potrošio je Damir Boras samo tijekom 2018. i 2019. godine na kupnju vina za potrebe rektorata. Upravo tako, ‘Nabava vina za potrebe rektorata’, naziv je jednostavne nabave oznake 95/2018 u visini od 64.424,00 kn, te jednostavne nabave 103/2019 koja se sastoji od dvije stavke u ukupnom iznosu od 52.215,70 kn. Za iznos koji se u rektoratu potrošio na vina u samo dvije godine, radniku na minimalcu trebaju tri godine rada. Iako se kaže ‘in vino veritas’, mislimo da se do znanstvenih istina ipak dolazi financiranjem nekih drugih aktivnosti – objavljeno je na FB stranici Strah od slobode.

Naime, Fuchs je kazao ‘da on osobno nema problema s načinom na koji rektor Boras vodi zagrebačko Sveučilište‘, kako navodi Nova Tv.

”Vidjet ćemo sve. Ja ću, nadam se razgovarati s rektorom Borasom, kao i sa svim ostalim rektorima, pa ćemo vidjeti”, kazao je.

Nadalje, jednim odlučnim možda je Fuchs Radovan ustvrdio i kako Borasovo ponašanje on niti tolerira niti ne tolerira.

Nagradno pitanje: što je Fuchs htio reći?

Ilustracija: Aktualni ministar i rektor na lanjskoj Noći Sinjana (foto Facebook/Klub Sinjana Zagreb)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI