Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
GOSPODARSTVO
Foto: ISKRA brodogradilište Šibenik

Dobre vijesti:
Šibenski brodograditelji izgradili prvi visoko sofisticirani višenamjenski brod

Foto: ISKRA brodogradilište Šibenik

Prvi visoko sofisticirani višenamjenski brod za naručitelja iz Norveške izgradilo je i početkom tjedna isporučilo šibensko ISKRA brodogradilište, dokazujući da u domaćoj brodogradnji itekako ima i dobrih vijesti te da su naši brodograditelji tehnološki i stručno kompetentni u gradnji suvremenih namjenskih brodova od aluminija opremljenih naprednim tehnologijama.

Iz ISKRA brodogradilišta Šibenik isplovio je u ponedjeljak put Norveške prvi visoko sofisticirani višenamjenski aluminijski brod izgrađen prvenstveno za potrebe norveškog ribarstva i marikulture. Dug je 15 širok sedam i pol metara, a u odnosu na sve ostale brodove koji su do sada izgrađeni u šibenskom škveru ovaj je uz zavidna plovna i radna svojstva još i multifunkcionalan.

Foto: ISKRA brodogradilište Šibenik

To znači da je zbog svoje višestruke namjene posebno dizajniran, opremljen specifičnom servisnom i ribarskom opremom, a s obzirom da je predviđen i za tegljenje opremljen je  i sustavom za prevenciju i zaštitu mora od zagađenja naftom. Opremljen je i high tech opremom, među ostalim sustavom za daljinsko upravljanje, noćnim i dnevnim kamerama, dvjema dizalicama te najsuvremenijom tehnologijom za monitoring podmorja.

Foto: ISKRA brodogradilište Šibenik

-Gradnja ovog broda za nas je poslovno izuzetno važna jer smo njegovim porinućem i isporukom potvrdili da smo sposobni graditi kompleksnije i tehnološki naprednije brodove. Naš se proizvodni program širi, postajemo konkurentniji te se dokazujemo kao uspješno i kvalitetno brodogradilište koje je u stanju pratiti globalni napredak tehnologije. Sada u proizvodnom programu imamo šest različitih modela ribarskih, radnih i višenamjenskih brodova među kojima su i brodovi s električnim odnosno hibridnim pogonom. Isto tako jačamo svoju poziciju na međunarodnom tržištu kao brodogradilište specijalizirano za gradnju brodova od aluminija –  kaže Roko Vuletić, direktor u ISKRA brodogradilištu Šibenik.

Foto: ISKRA brodogradilište Šibenik

Novi tip broda ISKRA brodogradilište Šibenik za norveške klijente izgrađen je posredstvom CroNoMara inovativne hrvatsko-norveške tvrtke osnovane 2009. godine u Šibeniku .

– Brodovi izgrađeni u šibenskom brodogradilištu postižu međunarodnu prepoznatljivost i konkurentnost na izuzetno zahtjevnom svjetskom tržištu. Polazeći od te činjenice, šibensko brodogradilište bilo je logičan izbor za norveškog partnera pri odluci o gradnji prvog višenamjenskog plovila. Ovaj projekt je odličan primjer uspješne suradnje između hrvatskih i norveških partnera  kojim se predstavlja kvaliteta i konkurentnost hrvatske brodogradnje u jednoj od najrazvijenijih brodogradnji u svijetu – u Norveškoj. Novi brod isporučen je u ugovorenim rokovima, a njegova je gradnja trajala godinu dana. – kažu u CroNoMaru, naglašavajući da financijska vrijednost nije i jedino mjerilo vrijednosti ovog projekta.

Foto: ISKRA brodogradilište Šibenik

Posredstvom CroNoMara u Šibeniku je izgrađeno 107 brodova, a ubrzano se trenutno gradi kako bi na vrijeme bili isporučeni još 10 novih brodova različitog tipa. ISKRA brodogradilište Šibenik, nasljednik NCP Remontnog brodogradilišta, lani je otkako ga je preuzela slovenska Grupa Iskra obujam proizvodnje povećalo za 15 posto, a ove godine ugovorilo i 20 posto više poslova nego lani, dokazujući da u domaćoj brodogradnji itekako ima i dobrih vijesti.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI