Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
aktivisti / časni ljudi / EKOLOGIJA
Foto: TRIS/A.Tešić, rijeka Krupa kod Kudinog mosta, ilustracija

Umjetnički aktivizam:
Rambo i Rundek podigli glas protiv uništenja balkanskih rijeka

Foto: TRIS/A.Tešić, rijeka Krupa kod Kudinog mosta, ilustracija

Dvojica najaktivnijih ekoloških aktivista među umjetnicima na balkanskim prostorima, Rambo Amadeus i Darko Rundek, pridružili su se projektu Save the Blue Heart of Europe i u  kampanji Umjetnici/e za spas rijeka Balkana podigli svoj glas protiv uništenja balkanskih rijeka. 

Kampanju su pokrenuli Riverwatch, međunarodna organizacija posvećena zaštiti rijeka i vodotokova Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, zajedno s banjalučkim  Centrom za životnu sredinu s ciljem širenja svijesti o alarmantnim planovima izgradnje više od 3.000 malih hidroelektrana na balkanskim rijekama. Žele ukazati na značaj rijeka u održivoj budućnosti generacija koje dolaze i upoznati javnost  s problematikom energetskog iskorištavanja rijeka odnosno štetnim posljedicama malih hidroelektrana.

Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus kampanji se, kaže, pridružio jer se ne želi sramiti pred unucima jednog dana kada ga pitaju što je učinio u doba sustavnog uništavanja prirode i zato što je  njegova ideologija – ekologija, što podrazumijeva stalno ukazivanje na bahati odnos prema prirodi radi profita pojedinaca te da aktivnost svakoga od nas ima utjecaj.

 

Bilo bi bolje da smo potrošili manje struje umjesto da uništimo ovaj veličanstveni planet Zemlju kaže, pak, Darko Rundek koji se kampanji Save the Blue Heart od Europe također priključio video svjedočanstvom.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI