Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
FESTIVALI
Supertoon ide dalje: Umjesto skraćene, krizne, virtualne i online verzije, ove godine ide – proširena! 

Supertoon ide dalje:
Umjesto skraćene, krizne, virtualne i online verzije, ove godine ide – proširena! 

Supertoon festival ide dalje, unatoč ovogodišnjim globalnim nevoljama, distancama isl. U Šibeniku će se od 20. do 24. srpnja 2020. održati jubilarno deseto izdanje festivala Supertoon International Animation Festival koje će prikazati najaktualnije kratkometražne animirane filmove iz cijeloga svijeta i ugostiti niz filmskih i strip autora.

 Jubilarno izdanje donosi najaktualnije svjetske kratkometražne animirane filmove u pet natjecateljskih kategorija i ugošćuje niz uglednih animatora, redatelja i producenata iz Hrvatske i svijeta, a bit će obogaćeno i posve novim sadržajima u odnosu na prethodna.

Unatoč situaciji oko pandemije novog koronavirusa i mogućeg drugog vala zaraze, kao i neizvjesnoj sudbini turističke sezone, rebalansima proračuna, bolnim rezovima za nezavisnu kulturu i drugim nedaćama, festivalska direkcija odlučila je da će se festival u Šibeniku svakako održati.

Direktor festivala Slave Lukarov odluku da se festival ne održi u, recimo, online verziji ili odgodi „za neka bolja vremena“ obrazlaže riječima: „Festivalski su filmovi rađeni za projekcije na velikim platnima, a filmski festivali su mjesta susreta i komunikacije autora, producenata i publike, koji su u ovim vremenima možda još važniji nego inače.“

Naglašava i kako je važan kontinuitet kojim se gradi publika, a kako je ovo deseta godina Supertoona – osma u Šibeniku – smatra kako je to nezanemariva prisutnost.

„Također je iznimno važno i to da se u kriznim vremenima građanima ne uskraćuju kultura i umjetnost, koje život čine ako ne smislenim, a onda barem ljepšim i bogatijim“, dodaje Lukarov.

-Osim toga, deseta godina festivala traži da je se dostojno i bogato obilježi. Stoga, umjesto skraćene/krizne verzije, ove godine ide — proširena!  – vele u Supertoonu. 

Animirani filmovi odabrani putem natječaja bit će prikazani u večernjim satima u više blokova i natjecateljskih kategorija na Maloj loži i Gorici, a njihov se popis može naći na web stranici festivala.

O pobjednicima među filmovima u konkurenciji odlučit će festivalski međunarodni žiri. Žiri za kategorije Grandtoon i Studentoon činit će redateljica i animatorica Martina Meštrović, redatelj i animator Bruno Razum i Tamás Patrovits, mađarski redatelj, animator i umjetnički direktor festivala Primanima.

U žiriju za kategorije Supercomm i Supertune bit će strip autor i ilustrator Igor Hofbauer, ujedno autor ovogodišnjeg festivalskog vizualnog identiteta, redateljica i animatorica Katrin Novaković, te Bruno Tolić, redatelj, animator i ilustrator.

 

Ponovno će se održati radionica animacije za najmlađe, a neki će njezini polaznici i ove godine sačinjavati festivalski žiri za kategoriju kratkih animiranih filmova za djecu Planktoon. Prijave za radionicu primaju se na radionica@supertoofestival.com.

Supertoon je i odlična prilika za stjecanje volonterskog iskustva, kažu, o čemu se više može doznati na http://www.supertoonfestival.com/call-for-volunteers/.

Uz mnoštvo popratnih projekcija filmova izvan konkurencije, razgovora s filmskim autorima i drugih edukativnih i zabavnih sadržaja, novost na ovogodišnjem festivalu bit će ugošćavanje predstavnika regionalnih scena nezavisnog stripa. Uz skupnu izložbu, koja će donijeti reprezentativne radove autora i kolektiva, na ulicama i trgovima Šibenika odvit će se i prodajni sajam stripa i izrada grafika tehnikom sitotiska, kao i pojedinačna predstavljanja strip stvaralaca.

Deseto izdanje Supertoona predstavit će tako na festivalu u Angoulemeu nagrađeni strip album Komikaze #18 autorice Ivane Armanini, grafike i strip izdanja beogradskog kolektiva Matrijaršija, nezavisne strip festivale OHOHO! i Novo doba te recentnu splitsku i zagrebačku scenu autorskog stripa.

Ovogodišnjiv vizual (autor Igor Hofbauer)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI